A Fidesz fölényes, kétharmados győzelmet aratott az országgyűlési választásokon.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.04. reggeléán

 

 

 

 

 

 

 

A vasárnap esti adatok alapján a Fidesz fölényes, kétharmados győzelmet aratott az országgyűlési választásokon.

 

 

 

 

 

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap látogatást tett a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat szamáriai központjában.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                  Az ukrán csapatok visszafoglalták vasárnap a csernobili atomerőmű melletti Pripjaty települést és az ukrán-fehérorosz határ egy szakaszát.

 

 

 

 

 

 

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes nyitottnak mutatkozott arra, hogy amerikai atomfegyvereket állomásoztassanak Lengyelország területén.

 

 

Belföld:

 

 

 

 

 

.

A vasárnap esti adatok alapján a Fidesz fölényes, kétharmados győzelmet
aratott az országgyűlési választásokon.
92,57 százalékos feldolgozottság mellett a listás szavazatoknál 53,42 százalékot
szerzett a Fidesz-KDNP, az Egységben Magyarországért 34,69 százalékot kapott
, a Mi Hazánk 6,27 százalékot gyüjtött be. A Kétfarku Kutyapárt 3,22 százalékon
áll, a Megoldás Mozgalom 1,09 %-on végzett . A 199 parlamenti mandátumból
135-öt szerzett meg a Fidesz-KDNP, 56-ot az Ellenzéki Összefogás pártjai. Hét
mandátumot szerzett a Mi Hazánk mozgalom és 1 mandátumot a magyarországi
németek országos szövetsége.

Az országgyűlési választás egyéni eredményét jövő szombaton állapítják meg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok, a választás országos listás eredményét pedig legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg elérhető adatok előzetes eredmények, az országgyűlési választás egyéni eredményét jövő szombaton a külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak megérkezése és megszámlálása után állapítják meg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok, a választás országos listás eredményét pedig legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság.

 

 

Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük Magyarország békéjét és biztonságát,

A Fidesz elnöke vasárnap késő este a Bálnánál értékelte pártja választási részeredményét.

Késő este a Bálnánál tartott értékelő beszédet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

„Jó estét kívánok, egész jól nézünk ki, talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint ma este. Hatalmas győzelmet arattunk. Akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan” – fogalmazott. „Jó mulatság, férfimunka volt, jó volt veletek harcolni” – folytatta.

Külön is köszönte az imákat.

 

 

Ezt követően a határon túli magyaroknak köszönte meg a részvételt, a kárpátaljai magyaroknak pedig azt üzente, ne féljenek, tartsanak ki, „az anyaország velük van”.

 

Ígérte, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megszolgálja a kapott bizalmat.

„Ma este van is mire szerénynek lenni.”

Hozzátette: nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek dolgoztak a választáson, vállalták a kockázatot és elvégezték a munkát.

„Ez a boldogság estéje” – húzta alá.

Úgy látja, „mindenhogyan győztünk”, 2010-ben a régi rendszerben, aztán 2014-ben, 2018-ban és most, 2022-ben, amikor „teljes volt az összeállás velünk szemben”.

Azt majd szerinte meg kell kérdezni „a Jóistentől”, hogy hogy van az, hogy „akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk”.

„Hiába a cselszövés, a ravaszkodás, mindig a szív győz. A ma este a szív győzelme. Van egy közös szenvedélyünk, amit úgy hívnak, Magyarország”

– fejtegette.

A baloldal külföldi finanszírozóinak azt mondta, „a magyar baloldal volt Gyuri bácsi legrosszabb befektetése, 12 éve csak viszi a pénzt” – utalt Soros Györgyre.

Szerinte a nemzetközi média és végül az ukrán elnök is felsorakozott az ellenzék mögött, mégis ez lett az eredmény. „Ha mi összefogunk, a legvastagabb falon is át fogunk menni” – mondta.

A hidegre való tekintettel már rövidebbre fogta a mondanivalóját ezek után:

„Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük Magyarország békéjét és biztonságát,

és bár még nem ismerjük az ererdményt, de talán megvédtük családjaink békéjét is biztonságát is” – mondta Orbán Viktor, aki jó szívvel gondol külföldi barátaira is, a szerbekre, az amerikaiakra, a szlovákokra, az osztrákokra mások mellett, „az egész világ láthatta, hogy a kereszténydemokrata politika győzőtt, ez nem a múlt, hanem a jövő, ez a közös európai jövő.”

 

 

 

Elismerte a Fidesz választási győzelmét és tiszta a lelkiismerete a választási vereséget szenvedett miniszterelnök-jelöltnek, Márki-Zay Péternek. Négy éve a rendszer lebontására tette fel az életét – fogalmazott választási értékelőbeszédében. „ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”. Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Hadházy Ákosnak lett igaza: amennyiben a tömegtájékoztatáson nem tudunk változtatni, az agymosás fog nyerni. – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

 

 

Külföld:

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap látogatást tett a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat szamáriai központjában, miközben a biztonsági erők további terrortámadások megakadályozásán dolgoznak. Izraelben kevesebb mint két hét alatt három halálos terrortámadásra került sor, melyek összesen 11 izraeli életet követeltek. A miniszterelnök szerint az Izraeli Védelmi Erők is fokozott készültségben van a biztonsági kerítés mentén Júdea és Szamáriában, miután a kerítésen lévő egyik rést kihasználva egy palesztin terrorista kedden bejutott Izraelbe, és megölt négy civilt és egy rendőrt Bnei Brakban. „A célunk, hogy megtörjük a támadáshullámot” – mondta Bennett. A Sabak vezetője, Ronen Bar közölte, hogy a biztonsági szolgálat „számos arénában” operatív tevékenységet végez: Izraelben, Júdea és Szamáriában valamint a Gázai övezetben.

0:00-

Kalinyingrádban találkozott Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki ukrajnai látogatása után érkezett Kalinyingrádba. A találkozó után Alekszej Lihacsov a Roszatom közleménye szerint elmondta, hogy a megbeszélések központi témája a nukleáris biztonság, illetve az erőművek fizikai biztonsága volt. „A Roszatom fő feladata, hogy mindent elkövessen, illetve segítséget nyújtson a NAÜ-nek az ukrajnai atomerőművek biztonságos működtetése érdekében. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a NAÜ pontos információval rendelkezzen a helyzetről és hogy a jelenlegi nagyon nem egyszerű körülmények közepette az ukrán atomerőművek szakemberei, illetve az üzemeltető személyzet megfelelően végezhessék a feladataikat. Rafael Mariano Grossi köszönetet mondott Alekszej Lihacsovnak az operatív partneri együttműködésért, és elmondta, hogy a jövő héten több NAÜ-misszió veszi kezdetét Ukrajnában.

 

Az ukrán csapatok visszafoglalták vasárnap a csernobili atomerőmű melletti Pripjaty települést és az ukrán-fehérorosz határ egy szakaszát – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán légideszant-parancsnokságra hivatkozva. Pripjaty az a város, ahol a csernobili atomerőmű személyzete lakott a létesítményben 1986-ban bekövetkezett nukleáris katasztrófáig, a település azóta lakatlan. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az orosz erők csütörtökön kezdtek el kivonulni a csernobili atomerőmű körüli úgynevezett tiltott zónából. Az üzemen kívüli nukleáris létestményt és egy mellette lévő szállodát kifosztottak, még a vízforralókat és az elektromos csatlakozókat is elvitték – írta a hírportál. Az atomerőművet szombaton vették vissza az ukrán erők, és kitűzték rá az ukrán zászlót.

0:00-végig

0:00-végig jobb alsót kitakarni

A brit külügyminiszter szerint egyre több bizonyíték vall arra, hogy az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg „elborzasztó cselekményeket” hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpiny és Bucsa községekben. Liz Truss a londoni külügyminisztérium által vasárnap ismertetett nyilatkozatában közölte: háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során. Truss szerint a brit kormány nem fogja megengedni, hogy Oroszország cinikus dezinformációkkal eltussolja részességét ezekben az atrocitásokban, és London gondoskodik róla, hogy fény derüljön ezekre a cselekedetekre. A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia támogatni fog bármilyen vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján. „Nem nyugszunk, amíg az atrocitásokért felelősök, köztük katonai parancsnokok és (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) rezsimjének tagjai nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé” – fogalmazott vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

 

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak nyilatkozva nyitottnak mutatkozott arra, hogy amerikai atomfegyvereket állomásoztassanak Lengyelország területén. Hangsúlyozta, jelenleg még nem merült fel a kérdés, „de ez hamarosan megváltozhat”. Mint mondta, a kezdeményezésnek az Egyesült Államoktól kell jönnie. Mindemellett úgy vélte, hogy alapvetően értelme volna a nukleáris szerepvállalást kiterjeszteni a NATO keleti szárnyára. Kaczynski kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása és Oroszország fokozódó

agresszivitása miatt Lengyelország üdvözölné az Egyesült Államok európai katonai kontingensének növelését a jelenlegi 100 ezerről 150 ezer főre. Meglátása szerint 75 ezer amerikai katonát a NATO keleti szárnyán, vagyis az Oroszországgal közös határok mentén kellene tartósan állomásoztatni, kétharmadukat pedig Lengyelország és a balti államok területén.

 

Kazahsztánban letartóztattak egy kazah állampolgárt, mert állítólag külföldi ügynökként merényleteket tervezett az elnök és más magas rangú tisztségviselők ellen. A kazah nemzetbiztonsági bizottság vasárnap közölte, hogy a kémelhárítás március 25-én Nur-Szultanban elfogott egy kazah állampolgárt, aki támadást tervezett az elnök és más magas rangú tisztségviselők, valamint a különleges szolgálatok és a bűnüldöző szervek tagjai ellen. A férfi otthonában tartott házkutatás során egy külföldi gyártmányú mesterlövész-puskát, kábítószert és rengeteg pénzt foglaltak le. Az ügynöknek egyebek között az volt a feladata, hogy oroszellenes propagandát terjesszen a közösségi oldalakon – állt a közleményben, amely szerint a férfi letartóztatása után beismerő vallomást tett. Az ügyben bűncselekmény és terrorcselekmény miatt indult nyomozás.

Gazdaság:

Litvánia leállította az orosz gázimportot – jelentette be a vilniusi energiaügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint a balti EU-tagállam április elseje óta nem használ Oroszországból importált gázt. Ezt a litván gázszolgáltató vállalat is megerősítette. A cég adatai szerint április 2-án már nem érkezett gáz Fehéroroszországon keresztül haladó vezetékrendszeren. „Mi vagyunk a Gazprom uniós vevői között az elsők, akik függetlenítettük magunkat az orosz gázszállításoktól” – hangsúlyozta Dainius Kreivys energiaügyi miniszter az orosz gázipari óriásvállalatra utalva. Hozzátette, hogy a balti ország gázigényeit mostantól a Klaipeda kikötőjében található gázterminálon keresztül fedezik. A klaipedai tengeri gázterminált 2015-ben helyezték üzembe, hogy az ország diverzifikálhassa gázimportját. A litván hatóságok közlése szerint havonta három nagyobb, cseppfolyósítottgáz- szállítmányt várnak.

Időjárás:

Este helyenként megvastagszik felhőzet.
Holnap délen napos, északon erősebben felhős idő várható.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel 0 -4, délután 10 – 17 fok között alakul.