20 százalékkal több influenzás beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten.

A BreuerPress és a HetiTV 2022.03.26.-reggelén legfrissebb hírei 

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint március 14. és 20. között 20 százalékkal több influenzás beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten.

 

 

Repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben.

 

 

 

Észak-Korea vélhetőleg interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger irányába csütörtökön.

 

 

 

 

84 éves korában elhunyt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere.

Belföld:

 

 

Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háború kapcsán a választásról, de szóba került az Európai Unió, valamint az Európai Néppárt is. A politikus arra a kérdésre, hogy a háború mennyire írja át a kampányt, úgy felelt, az embereket természetesen foglalkoztatja a konfliktus, de a magyarok azt szeretnék, ha az ország kimaradna a háborúból. Ezt az álláspontot képviseli a magyar kormány is. Semmilyen módon nem szabad belesodródnia Magyarországnak a háborúba, a kormány álláspontja egyértelmű a további szankciók elutasításában is, mert ez szembemegy az ország és az Európai Közösség érdekeivel is. Ugyanakkor Magyarország minden eszközzel segíti a menekülteket. A kormány az elmúlt harminc év legnagyobb humanitárius segélycsomagját állította össze. Ami a magyarok biztonságát illeti, a kormány évekkel ezelőtt belekezdett egy komoly haderő fejlesztési reformba, mert világos, hogy a békéhez erőre van szükség, ezért is indították el a Zrínyi 2020-2026 programot. Hozzátette azt is, hogy Európa más országai is felébredtek, így például a német kormány is gigantikus összeget kíván saját hadereje fejlesztésére fordítani. Ezt meg kell tenni, mert Európa vezetői rájöttek, hogy az elmúlt évtizedekben a Közösség ereje jelentős mértékben meggyengült.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint március 14. és 20. között 20 százalékkal több influenzás beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten. Az országban a 11. héten 25 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Azt írták: a 11. héten tizenhárom közigazgatási területen emelkedett, haton csökkent, egy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg , Zala és Baranya megyében volt a legmagasabb, míg Komárom-Esztergom és Pest megyében a legalacsonyabb. Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3-14 éves gyermekek között diagnosztizálták a leggyakrabban . Az orvosnál megjelent betegek 31,5 százaléka 15-34 éves volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,3 százaléka, 6,3 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki – írták.

Több mint 10 milliárd forint európai uniós forrás jutott budapesti kórházak energetikai korszerűsítésére; hat intézmény tíz telephelyén valósulnak meg fejlesztések – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós beszámolt arról, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) a kórházak energetikai fejlesztése a végéhez közeledik, kivéve a Szent Margit Kórházat, ahol a legnagyobb korszerűsítést hajtják végre. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai

és Infektológiai Intézetben, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban és a Szent Margit Kórházban folynak energetikai felújítások, fejlesztések – sorolta a miniszter. A program célja, hogy javítsák a hőtechnikai adottságokat, korszerűsítsék a hűtési-fűtési, szellőztetési és melegvízrendszereket.

 

 

 

Veres Zoltán erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legutóbbi testületi ülésről, valamint a zöldprogram kudarcáról. Veres Zoltán szintén a felfordult állapotokkal kapcsolatban beszélt a kerületi parkolási rendről, amely szerinte egyre érthetetlenebb és elviselhetetlenebb, kiemelve azt is, hogy például egyre több mozgássérült parkolóhely szűnik meg. Van olyan, amelyiknek a helyére az önkormányzat engedélye alapján egy kiülős terasz került. Hozzátette, valamiért a kerület vezetői nem beszélnek az erzsébetvárosiakkal, így nincsenek figyelemmel az őket érintő problémákra sem. A képviselő szerint az is érthetetlen és tűrhetetlen, hogy most a Rottenbiller utcában több fát is kivágtak, ennek kapcsán megjegyezte, a jelenlegi városvezetés 2019-ben azzal kampányolt, hogy beton helyett zöldet építenek a kerületben. Ezzel szemben most fákat vágnak ki. Felmerül a kérdés, hol van ilyenkor a kerületi klímavédelmi biztos, hol van ilyenkor a zöld gondolat. Veres Zoltán szerint ezt nem lehet megtenni az erzsébetvárosi polgárokkal.

Külföld:

Repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve. Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Ez teljes körű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, és még több halált, szenvedést és pusztítást okozna – mondta. „Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra” – fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését.

A Lengyelország által javasolt ukrajnai békefenntartó misszió feladata nem hadakozás, hanem az emberéletek védelme lenne – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel
kormányfő. Morawieckinél az újságírók a fő lengyel követelmények iránt érdeklődtek az
európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozója előtt. A miniszterelnök megerősítette: Brüsszelben bemutatja azon békefenntartó misszió tervezetét, amelyet Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök múlt heti kijevi látogatásakor javasolt. Utalva az orosz ostrom alatt álló kelet- ukrajnai Mariupolra, Morawiecki aláhúzta: ugyanilyen helyzetbe kerülhetnek más ukrajnai nagyvárosok is, ez pedig újabb, Ukrajna nyugati régióiba irányuló óriási menekülthullámot válthat ki, „emberek tízmilliói kereshetnek menedéket az orosz bombák előtt”.

Az ukrajnai gyermekek több mint fele arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát a február 24-én kezdődött orosz támadások miatt – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). „Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyermek, az ország 7,5 milliósra becsült kiskorú lakosságának több mint fele kényszerült menekülni” – pontosított közleményében az UNICEF. A határt körülbelül 1,8 millió gyermek lépte át, a szomszédos országokban keresve menedéket a harcok elől. A többiek

az országon belül próbáltak biztonságba jutni. A második világháború óta alig akadt példa arra, hogy a gyermekek ilyen gyorsan és nagy számban kényszerüljenek menekülésre.

Észak-Korea vélhetőleg interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger irányába csütörtökön – közölte a japán védelmi minisztérium. Hasonlóra 2017 óta nem volt példa. A japán parti őrség közölte, hogy a rakéta Japán különleges gazdasági övezetében csapódott be, 170 kilométerre nyugatra a szigetország északi részén

található Aomori prefektúrától. Kisida Fumio japán kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a rakétakísérletet. A tokiói vezető jelenleg Brüsszelben tartózkodik a G7 országcsoport csúcstalálkozóján. Elmondta: szeretné biztosítani a találkozó résztvevőinek együttműködését Észak- Korea tevékenységének elítéléséhez. A dél-koreai hadsereg korábban a részletek pontosítása nélkül annyit írt, hogy Phenjan nagy hatótávolságú rakétát tesztelt. Valamivel később Mun Dzse In dél- koreai elnök már interkontinentális ballisztikus rakétáról beszélt, kiemelve, hogy a teszttel Phenjan megszegte az interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére vonatkozó

moratóriumot. Mun határozottan elítélte a kísérletet, és az eset miatt összehívta a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot.

84 éves korában elhunyt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere – jelentette be szerdán a volt tárcavezető családja. A volt amerikai külügyminisztert 1959-ben vette feleségül Joseph Albright újságíró. Három lányuk született, 1983-ban elváltak. Madeleine Albright a Carter elnök vezette kormány idején a Nemzetbiztonsági Tanácsban dolgozott, Bill Clinton elnök megválasztása előtt pedig külpolitikai tanácsokkal látta el a demokratákat. 1993-ban az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetévé nevezte ki, 1997-től 2001-ig a Clinton vezette kormány külügyminisztereként dolgozott.

Gazdaság:

Július 1-től a lengyel kormány 12 százalékra csökkentené a jelenleg 17 százalékos személyi jövedelemadót. A csütörtökön bejelentett megoldás része az ukrajnai háború lengyelországi gazdasági következményeit enyhítő, 15 milliárd zlotyt érő költségvetési költségekkel járó intézkedéscsomagnak. A most társadalmi konzultációra kerülő megoldások a múlt héten bejelentett, „Putyin-ellenes pajzsnak” nevezett csomag részét képezik, és kapcsolódnak az év elején bejelentett inflációellenes csomaghoz is – mondta el csütörtöki varsói

sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Az általa ismertetett tervezet szerint júliustól 12 százalékos lenne a személyi jövedelemadó kulcsa. Egyúttal megőriznék azokat az előírásokat, melyek értelmében az idei évtől 30 ezer zlotyra (2,4 millió forint) emelték az évi jövedelem adómentes összegét, valamint 120 ezer zlotyra (9,5 millió forint) emelték azt a küszöböt, amelynek elérése után magasabb, 35 százalékos adó fizetendő.

Időjárás:

Szombaton még kitart a ciklon mentes helyzet hazánk térségében. Túlnyomórészt derült, helyenként, időnként fátyolfelhős, csapadékmentes, frontmentes időre készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +17 -+22 fok között alakul.