Gulyás Gergely:magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.02.26.-reggelén 

Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba,   – magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük jelentette ki Gulyás Gergely.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalmát fejezte ki az Ukrajna elleni orosz támadás miatt és megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére.

Donald Trump korábbi amerikai elnök bírálta Joe Biden Ukrajna orosz katonai megtámadására adott válaszát.

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnököt Narendra Modi indiai miniszterelnök.

Belföldi hírek:

                Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető hozzátette: Magyarország a szövetségesek – a NATO és az Európai Unió – pártján áll, kulcsfontosságú, hogy a két szervezet egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani. A legfontosabb, hogy Magyarország és polgárai biztonságát szavatolni tudjuk – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: egy szomszédos országban tört ki háború, és az uniós, valamint NATO-tagállamokkal együtt ítéli el Magyarország az oroszok támadását. Kijelentette: nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba. Ugyanakkor az is legalább ilyen fontos, hogy a saját érdekeinket továbbra is érvényesíteni tudjuk – hangsúlyozta.

Az MTI tudósítójának, Beregsuránynál az emberek azt mondták- részben a nem messze fekvő Beregszász közelsége miatt – sokan inkább gyalogosan lépnek át a határon, autóval kevesebben érkeznek, mivel az ukrán oldalon hosszú a gépjárműsor, sokat kell várakozni a határellenőrzésre is. A magyar oldalon egyébként folyamatosan érkeznek az autók, több autós az út szélére megállva veszi fel utasait. Az egyik beregdédai fiatalember a barátnőjével szeretne Hollandiába eljutni, de a háborús helyzet miatt hamarabb szánták rá magukat az utazásra. „Nem tudtuk, hogy meddig lesz a határ nyitva, ezért inkább elindultunk” – tette hozzá. Mint mondta, náluk volt elegendő készpénz, de sokan álltak sorban a bankautomatáknál, mivel korlátozták a készpénzfelvételt. Szólt arról, üzemanyagból is csak bizonyos mennyiséget lehet vásárolni a benzinkutakon, a határ közelében lévő

töltőállomásokon tudomása szerint 700 hrivnyának (körülbelül 10 ezer forint) megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet egyszerre vásárolni.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalmát fejezte ki az Ukrajna elleni orosz támadás miatt és megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére. A szervezet közleményében úgy fogalmaztak: „együttérzünk Ukrajna polgáraival, különösen a kárpátaljai magyarsággal, azon belül is zsidó hittestvéreinkkel”. A Mazsihisz az elmúlt hetekben megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére. A szervezet felvette a kapcsolatot az illetékes magyar hatóságokkal, a nemzetközi zsidó szervezetekkel és folyamatosan nyomon követi az események alakulását – írták. Hozzátették: imádkoznak, hogy a fegyverek elhallgassanak és a béke minél előbb helyreálljon.

Támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget az Egységes Magyagyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – közölte a szervezet. Azt írták: Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija aggodalommal figyeli az orosz-ukrán konfliktus alakulását. A vezető rabbi csütörtökön telefonon egyeztetett Meir Stamblerrel, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, és felajánlotta neki a magyar zsidó közösség segítségét. Köves Slomó egyeztetett Mendel Wilhelm ungvári rabbival is, akinek megígérte, ha szükséges, huzamosabb ideig is ellátják Magyarországon a kárpátaljai közösség tagjait. Az EMIH vezetője továbbá pénzügyi támogatást ígért Shmuel Azmannak, a kelet-ukrajnai zsidó menekülteknek létesített Anatevka zsidó menekültfalu vezetőjének.

A politikusoknak a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézetben tett látogatása csak politikai tőke megalkotására alkalmas, főleg úgy, ahogy az megtörtént, mondta Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet igazgató főorvosa. A látogatás után tett nyilatkozatok közel sem fedik a valóságot. Hozzátette azt is, az ápolóknak, az orvosoknak a gyógyítás a legfontosabb célja, ez járvány idején még kiemelkedőbb. Arról nem beszélve, hogy például a kórház covid osztályára még az igazgató sem megy be. Nem kell mást tenni, mint hagyni kell a kollégákat, hogy ápolják a betegeket. Egy ilyen részlegre nem azért nem mehet be látogató, mert ezt kormányrendelet írja elő, hanem azért mert a járványügyi szabályok ezt írják elő. Az igazgató beszámolt arról is , hogy a járvány ellenére teljes erővel zajlik a felújítás a kórházban. Mindezek mellett egy ilyen nagy kórházat, mint a Péterfy, nem könnyű irányítani, egy jó csapat is kell hozzá, orvosok, menedzserek, szakápolók, dolgozók. Sásdi Antal azt is elmondta, a kórházban egyéb átalakítások is zajlanak, a gazdasági munkatársak egy része a Dél-Pesti Centrumkórházhoz került, míg március elsejétől a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet önállóan működik tovább. Hozzátette azt is a főigazgató, ezek a változások eredményesebbé teszik a szakmai munkát.

Külföldi hírek:

„Nehéz, tragikus időket élünk, szívünk az ukrajnai polgárokkal van, akik ártatlanul kerültek ebbe a helyzetbe. Izrael kezet nyújt feléjük bármilyen szükséges humanitárius segítséggel. Képesek vagyunk erre, és nagy ebben a gyakorlatunk”- ígérte Natali Bennett kormányfő a Jediót Ahronót című újság hírportálján, a yneten élőben sugárzott beszédében. „Elsősorban az izraeliekről és a zsidó közösségekről kell gondoskodnunk, Ukrajnában pedig jó néhányan vannak. A legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy kerüljük a nyilvánosságot” – nyilatkozott Avigdor Liberman, Izrael Chisinauból származó pénzügyminisztere. „Álláspontunk egyértelmű: tiszteletben tartjuk Ukrajna területi integritását, és felszólítunk az ellenségeskedés mielőbbi befejezésére. A konfliktusokat diplomáciai úton, ne a harctéren oldják meg” – tette hozzá Liberman a ynet szerint.

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevízióban bírálta Joe Biden amerikai elnök Ukrajna orosz katonai megtámadására adott válaszát, és kijelentette, hogy az nem történhetett volna meg az ő elnöksége idején – jelentette egy amerikai hírportál. A korábbi amerikai elnök „rettenetes dolognak” nevezte az Ukrajna elleni támadást, hozzátéve, hogy „ez nem történhetett volna meg az én hivatali időm alatt”. Donald Trump az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban kifejtette: „nem hiszem, hogy eredetileg is ezt akarta volna csinálni. A korábbi amerikai elnök hozzátette, hogy az Ukrajna elleni támadás „nagyon szomorú dolog a világ számára, az ország számára, és nyilvánvalóan nagyon szomorú dolog mindazok számára, akik fölöslegesen és indokolatlanul életüket veszítik majd”. Donald Trump két nappal korábban még „nagyon ravasznak” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután a Kreml elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” függetlenségét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében. „Ez a háború Putyin háborúja” – húzta alá Olaf Scholz, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást. „Reménykedtünk, de nem voltunk naivak” – mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy „nagy árat fizet az agresszióért”. A balti államokat, Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát említve arról is szólt, hogy a NATO megvédi tagállamait, és

minden lehetséges eszközt felhasználva megakadályozzák, hogy a háború átterjedjen más országokra.

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnököt Narendra Modi indiai miniszterelnök telefonbeszélgetésük során – áll az indiai kormányfő hivatala által kiadott közleményben. Modi kijelentette, hogy az Oroszország és a NATO közötti nézeteltérést csak tisztességes és őszinte párbeszéddel lehet megoldani. Az indiai kormányfő követelte az erőszak azonnali beszüntetését és azt, hogy minden fél térjen vissza a diplomáciai tárgyalásokhoz és párbeszédhez – olvasható a közleményben.

Nancy Pelosi, az USA képviselőházának elnöke egy európai látogatásról visszatérve kommentálta az orosz-ukrán háborút, ám a földrajz az alábbi videó alapján kifogott rajta, Magyarországot ugyanis összekeverte Ukrajnával. Ha megnézzük a térképen, láthatjuk, hogy Magyarországot Amerika ellenségei veszik körbe…Oroszország, Fehéroroszország, és a Krím” – fogalmazott Pelosi.

Gazdasági hír:

Romániában április elsejétől további egy évig korlátozni fogják az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára, ugyanakkor korlátozzák az energiaszolgáltatók nyereségét is – jelentette be Nicolae Ciuca miniszterelnök az energiaügyi tárcaközi bizottság döntését ismertetve. Az árak mérséklése érdekében Románia többletadóval sújtja majd az energiapiacon tevékenykedő viszonteladókat, hogy elriassza őket azoktól az ismételt tranzakcióktól, amelyek az árak mesterséges növelését idézhetik elő. Az energiaszolgáltatók számára legfeljebb ötszázalékos nyereség-kulcsot engedélyeznek. Az intézkedéseket április elsejével tervezik hatályba léptetni. Romániában tavaly novembertől kezdődően korlátozták ideiglenesen az energiaárakat, az eddigi intézkedések március végéig hatályosak.

Időjárás:

Ma változóan felhős idő ígérkezik. Jelentős csapadék nem valószínű. Este ÉK-i szél fúj.
A hőmérséklet várhatóan -2 – 10 fok között alakul.