Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz erők

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.25.-reggelén 

Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia. – mondta a miniszterelnök.

Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz erők, jelentette be csütörtök este az ukrán elnöki iroda.

Felfoghatatlan méretű orosz vagyont fagyasztanak be az amerikaiak az Ukrajna elleni invázió végett hozott szankciók részeként.

Jichák Hercog, Izrael államelnöke kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását.

Belföldi hírek:

Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia. „Számunkra legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a közösségi- oldalára feltöltött videóban közölte: Oroszország tegnap reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel, ezért a nemzetbiztonsági operatív törzs ülést tartott. A kormányfő kitért arra is, a katonai és kijelölt rendőri egységek megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében. Hozzátette: arra kell számítani, hogy a csütörtöki katonai támadást követően a Magyarországra érkező, feltehetően menekültstátusért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő. Az ő ellátásukra felkészültünk, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – mondta Orbán Viktor.

Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt Beregsuránynál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója csütörtök este. A reggeli órák óta legalább négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt, sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik. Az emberek többségében két-három fős csoportokban, gurulós bőröndökkel a kezükben és hátizsákkal a hátukon várakoznak – már a határ magyar oldalán – a 41-es főút mellett, néhány száz méternyire a beregsurányi határállomástól. A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostól jönnek, babakocsit tolnak vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén.

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket. Ruszin- Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van. Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja – mondta az altábornagy.

Valószínűleg nyáron a vírus meg fog nyugodni, így volt ez tavaly is, amikor nem volt még nagy a hazai átoltottság, mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, egyesek szerint ősszel térhet vissza a járvány, de sokan úgy vélik, nem lesz ez erős, míg vannak olyan szakemberek, akik azt állítják, a járvány nem jön vissza már. Egy biztos, tette hozzá, az esetszámok csökkennek, a kórházban is most lehet ezt először érezni. A főorvos szerint a magyarok egy része már most úgy gondolja, hogy amennyiben lehetősége van, akkor elutazik valamilyen egzotikus helyre kikapcsolódni, ezeknek a nagy része biztonságos, de így is azt javasolják az orvosok, utazás előtt oltassák be magukat tífusz és májgyulladás ellen például. A főorvos az orosz-ukrán konfliktus kapcsán azt mondta, ha sok menekült érkezik, akkor őket táborokban helyezik el, ahol persze a járványveszély fennáll. Egy biztos, a magyar egészségügynek szükség esetén őket is el kell látni, és a magyar egészségügy ezt meg tudja oldani.

Külföldi hírek:

Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz erők, jelentette be csütörtök este Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója. „Lehetetlen megmondani, hogy a csernobili atomerőmű mennyire biztonságos az oroszok teljesen értelmetlen támadása után. Ez az egyik legkomolyabb fenyegetés, amivel ma Európának szembe kell néznie” – mondta Podoljak. Podoljak beszámolt arról is, hogy orosz légi deszantosok úgyszintén elfoglalták az Antonov repülőgépgyárnak a Kijevtől kevesebb mint tíz kilométerre fekvő hosztomeli repterét. Előzőleg a vezérkari főnökség hozta nyilvánosságra, hogy a reptéren húsz orosz katonai helikopterről szálltak ki deszant alakulatok tagjai, akikkel az ukrán katonák felvették a harcot. Az ukrán határőrszolgálat közben azt közölte, hogy folyamatosan érkeznek tartalékosok a határőrizet megerősítésére, beleértve a Donyec-medencei konfliktus övezetét is. „A határőrök, a fegyveres erők, a nemzeti gárda és más biztonsági erők tartják a védelmi vonalakat. A betolakodókat megsemmisítik” – hangoztatták közleményükben.

Joe Biden Fehér Ház keleti termében adott tájékoztatást az ukrajnai orosz invázióról. Az amerikai elnök elítélte Vlagyimir Putyin „brutális támadását Ukrajna népe ellen”, és azzal vádolja az orosz vezetőt, hogy minden elé tárt diplomáciai lehetőséget elutasít. Joe Biden szerint kizárólag az orosz elnök viseli felelősséget az Ukrajna elleni támadásért, és bejelentette, hogy az amerikai kormány szigorúbb szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, válaszul a kiterjesztett invázióra. Az amerikai elnök közölte, hogy a szankciók további négy orosz bankot érintenek majd, amelyek nem szerepeltek a szankciók első részletében, köztük a VTB-t, az ország második legnagyobb bankját.

eoJ

Biden elmondta: felfoghatatlan méretű orosz vagyont fagyasztanak be az amerikaiak. Ennek részeként befagyasztják négy nagy orosz bank

amerikai számláit, amelyek együtt mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek az Államokban, korlátozzák Oroszország képességét arra, hogy dollárban, fontban, euróban vagy jenben üzleteljen, valamint megállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és növelésének képességét.

Jichák Hercog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását – jelentette az izraeli katonai rádió. Naftali Bennett miniszterelnök az orosz hadművelet megindításának bejelentését követően hazahívta az izraeli állampolgárokat és a zsidókat Ukrajnából. Hercog megismételte a külügyminisztérium korábbi nyilatkozatát, miszerint Izrael támogatja Ukrajna területi integritását, és felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe. Naftali Bennett miniszterelnök az Izrael déli részén, egy laktanyában tartott tisztavató ünnepségen mondott beszédében hazahívta az izraeli állampolgárokat és a zsidókat Ukrajnából. „Ezentúl minden egyes zsidó a világ bármely részén tudja, hogy itt várunk rá. Izrael ajtaja mindig nyitva áll előttük”- tette hozzá Bennett, aki beszédében nem említette meg, és nem tette felelőssé Oroszországot, szemben Jaír Lapid külügyminiszter korábbi nyilatkozatával.

Az Ukrajnában kezdett vérontás azonnali leállítását és a katonák kivonását követeli a G7 csoport Oroszországtól – közölték a világ legfejlettebb ipari országait összefogó csoport vezetői. A hetek a soros elnök Németország kormánya által kiadott közlemény szerint megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított katonai művelettel „visszahozta a háborút az európai kontinensre, és a történelem rossz oldalára állt”. Közölték, hogy készen állnak humanitárius segítséget nyújtani az ukrán népnek, „beleértve az orosz agresszió elől menekülőket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket”. Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az EU mint nemzetek feletti intézmény alkotta csoport vezetői a többi között hozzátették, hogy a globális energiaellátás stabilitása közös érdek, ezért készen állnak arra, hogy szükség esetén fellépjenek „az esetleges zavarok kezelése érdekében”.

A brit kormány vagyonbefagyasztással és kereskedelmi tilalommal sújtja az összes orosz nagyvállalatot – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte azt is, hogy kitiltják Nagy-Britanniából az Aeroflot orosz légitársaságot. A brit kormányfő bejelentette: London teljes mértékben elzárja a brit pénzügyi rendszert az orosz bankok elől, amelyek így nem tudnak majd fontban denominált tranzakciókat végrehajtani és klíringtevékenységet végezni Nagy-

:gem kattokla avlátluznok lav -UE za sé lakkogázsro-7G a tekima ,si tájátsil kóicknazs ődneteveb latlá ASU za ettetremsi nediB eoJ .lórsázokscánat igásnotzibrebik a kannav kióicámrofni kenkika ,avzoktavih erylémezs naylo ygén sweN CBN za ettetnelej – nabánjarkU asáravazgem kanásálumoynerőle ianotak gázsrozsorO ajléc keylema ,ergév nostjah takosádamátrebik naylo komallÁ tlüseygE za ygoh ,arra lef katrát tegésőtehel eléfbböt kenkönle nediB . si arkosádamátrebik inelle gázsrozsorO za tegésőtehel a atdagem nediB

Britanniában. Johnson hangsúlyozta, hogy a brit pénzügyi szolgáltatási piac messze a legnagyobb egész Európában. Hozzátette: az Egyesült Államok hasonló intézkedéseket készít elő. A brit miniszterelnök ennek jelentőségét illusztrálva kiemelte: az orosz külkereskedelmi tranzakciók felét dollárban és fontban számolják el.

Gazdasági hír:

Az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel a Vodafone Magyarország minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelének díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt – közölte a szolgáltató. A díjmentes forgalmazás Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik – írták. A magyar mobilpiac másik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.

Időjárás:

Ma egy hidegfront érkezik, fokozatosan megerősödő északnyugati széllel.
Este vékonyodik, reggelre csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem hullik. A hőmérséklet jellemzően -2 – 12 fok körül alakul.