Szlávik János Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán válságról és a járványhelyzetről.

A magyar egészségügy ezt meg tudja oldani.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán válságról és a járványhelyzetről.

 

 

A főorvos az orosz-ukrán konfliktus kapcsán azt mondta, érdemes optimistának lenni, hogy nem indulnak meg nagy tömegek, menekültek Magyarországra, de az is igaz, hogy az ukrán átoltottsági adatokról nem lehet tudni.

Szlávik János a koronavírus-járványról azt mondta, valószínűleg nyáron a vírus meg fog nyugodni, így volt ez tavaly is, amikor nem volt még nagy a hazai átoltottság. Egyesek szerint ősszel térhet vissza a járvány, de sokan úgy vélik, nem lesz ez erős, míg vannak olyan szakemberek, akik azt állítják, a járvány nem jön vissza már. Egy biztos, tette hozzá, az esetszámok csökkennek, a kórházban is most lehet ezt először érezni. A főorvos szerint a magyarok egy része már most úgy gondolja, hogy amennyiben lehetősége van, akkor elutazik valamilyen egzotikus helyre kikapcsolódni, ezeknek a nagy része biztonságos, de így is azt javasolják az orvosok, utazás előtt oltassák be magukat tífusz és májgyulladás ellen például.            A szakember szerint, visszatérve az orosz-ukrán válságra, ha sok menekült érkezik, akkor őket táborokban helyezik el, ahol persze a járványveszély fennáll. Arról nem beszélve, tette hozzá, hogy például Ukrajnában vannak olyan betegségek, amik Magyarországon már szinte ismeretlenek, mint a tuberkulózis. De jelen van a C típusú májgyulladás és az AIDS is nagy számban. Egy biztos, a magyar egészségügynek szükség esetén őket is el kell látni. A magyar egészségügy ezt meg tudja oldani.