A Likud képviselőjének írt nyílt levelében Hajut azt mondta, „sajnálattal hallottam a rágalmazó szavakat” ellene és bírótársai ellen.

Szokatlan módon a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Eszter Hajut csütörtök reggel kemény hangú levélben kritizálta és támadta David Amszálem likudos képviselőt, a plenáris ülésen tett megjegyzéseiért, melyben azt sugallta, hogy Hajut és kollégái rasszisták a Közel-keleti és észak-afrikai háttérű zsidókkal szemben.

 

„Ahelyett, hogy értelmetlen hülyeségeket írna, amelyeket ő maga sem ért, írja azt, hogy „Amszálem úr, ki nem állhatom önt, nem bírom sem az amszálemeket, sem a machlufokat, és nem segítek önnek, mivel [az igazságszolgáltatási rendszer] a miénk, és ön nem felel meg a mi normáinknak és világunknak”, – mondta Amszálem azon zsidók szefárd hangzású vezetékneveire hivatkozva, akiket Izrael állam megalakulása után arab nyelvű vagy muszlim országokból űztek el vagy vándoroltak be.

Machluf a középső neve a szefárd ultraortodox Sasz párt vezetőjének, Arje Derinek is, aki azt állítja, hogy adóbűncselekményért való elítélésére hatást gyakorolt származása.

Amszálem azt mondta, hogy Hajut lekicsinyli mindazokat, akiknek a nevük nem végződik „vitch”-re, az askenázi nevekre hivatkozva, a Legfelsőbb Bíróságot „korruptnak” nevezte, és azt sugallta, hogy Hajut és mások az ánizsízű arak likőrtől részegek, amikor elutasítják a petícióit.

Csütörtök reggel a Likud képviselőjének írt nyílt levelében Hajut azt mondta, „sajnálattal hallottam a rágalmazó szavakat” ellene és bírótársai ellen, és megjegyezte, hogy nem ez az első alkalom, hogy Amszálem támadásának célpontja lett.

ללא קשר למחלוקות העמוקות על מקומו של ביהמש העליון – מילים כדרבנות. pic.twitter.com/Pt4k1gB3pq

— עמית סגל Amit Segal (@amit_segal) February 17, 2022

„Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mint azt mondani, hogy ki nem állhatom az Amszálemeket és a Machlufokat” – írta. ,,Kíváncsi vagyok, honnan származik ez a méreg és gyűlölet, ami ahhoz vezet, hogy ilyen dolgokat mondjon emberekről, akiket egyáltalán nem ismer.”

A Legfelsőbb Bíróság elnöke a levélben megjegyzi, hogy egy tranzittáborban született, és egy olyan közösségben nőtt fel, amelyben különböző származású zsidók voltak, „az Amszálemek és Machlufok” mellett „Moszkovicsok, Herschkovitzok és Ravitchok” is voltak.

„Gyermekként együtt játszottunk a környéken, és együtt tanultunk az órákon, és a barátság, amely gyerekkorunkban kialakult közöttünk, a mai napig él és lélegzik, mert az emberi szeretetet és a mások iránti tiszteletet választottuk” – írta Hajut.

„Természetesen jól esik néha egy korty jó arak a családdal és a barátokkal, de ennek nincs köze az általam és a kollégáim által írt bírósági ítéletekhez” – folytatta Hajut. ,,Ezeket teljesen tiszta elmével, a törvényre alapozva írják, legjobb képességünk és jogi tudásunk szerint – és csakis azzal.”

„Hiszem, hogy onnan a helyről, ahova kiváltságos módon mi – ön és én – jutottunk, kötelességünk jót tenni, hozzájárulni Izrael egységéhez, nem pedig megosztottságot és uszítást szítani. Gondolkodjon el ezen” – zárta Hajut.

Amszálem válaszul azt mondta, hogy Hajut „ostobasága” rontott a helyzeten.

Az Izrael Rádiónak nyilatkozva a képviselő meglepetésének adott hangot, mivel a bírák általában nem válaszolnak az állami tisztviselőknek, és azt sugallta, hogy Hajut csak az elfogultságát próbálta leplezni.

,,Néhány rasszista, akivel találkozom, azt szokta mondani nekem, hogy ‘a lányom egy keleti [zsidóhoz] ment férjhez’” – mondta Amszálem.

„Nem vagyok kevésbé intelligens önnél” üzente Hajutnak. ,,Kész vagyok önnel leülni [megbeszélni] bármilyen témát, amelyet választ, és akkor meg fogja érteni, hogy kivel van dolga.”

Hajut levelére hivatkozva Amszálem azt mondta: „Puszta gonoszságot látok”.

Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter felvetette a lehetőségét, hogy Amszálem Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető véleményét fejezte ki, és hogy a megjegyzések az igazságszolgáltatási rendszer elleni folyamatos támadás részét képezik a volt miniszterelnök korrupciós pere közepette.

„A hang Dudié, de a kéz Bibié” – írta Szá’ár Twitteren, Amszálem és Netanjahu becenevét használva. ,,Amszálem képviselő szűnni nem akaró támadásai a Legfelsőbb Bíróság, annak bírái és elnökei ellen annak a szisztematikus kampánynak a részét képezik, amely az ország összes jogintézményének delegitimizálását célozza, a Netanjahu-perrel kapcsolatos személyes érdekből fakadóan. A támadások célja az izraeli bírák megfélemlítése. Nem engedem nekik, hogy tönkretegyék az országot!”

Benjamin Netanjahu, az ellenzék vezetője nem állt ki Amszálem mellett.

,,Beszéltem Hajuttal, és elmondtam neki, hogy Amszálem megjegyzései elfogadhatatlanok, nem tükrözik a véleményemet, és a tudtom nélkül hangzottak el” – olvasható a Netanjahu által kiadott közleményben. „Egy demokráciában nincs olyan közintézmény mely mentes lenne a kritikáktól, de a kritikának relevánsnak kell lennie, és az intézményt kell céloznia, nem pedig az azt képviselő személyt.”