A kelet-ukrajnai feszültség enyhítésének egyetlen útja van, ez pedig a diplomácia és a párbeszéd

A BreuerPress és a HetiTV 2022.02.03.reggeli hírei 

Megkezdődött a családi adó-visszatérítés postai kézbesítése szerdán, ezzel elindult Magyarország eddigi legnagyobb egyösszegű család- támogatásának kifizetése.

Izrael Állam 74. függetlenség napjának tiszteletére Izrael kormánya egy Izraelen kívül élő zsidót tisztel meg azzal, hogy képviselheti a világ zsidóságát a függetlenség napi ünnepségen.

A kelet-ukrajnai feszültség enyhítésének egyetlen útja van, ez pedig a diplomácia és a párbeszéd – hangsúlyozta Mark Rutte holland kormányfő Kijevben.

Amerikai katonák Kelet-Európába való telepítéséről döntött az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden.

Belföldi hírek:

 

A Fidesz szerint április 3-án a népszavazáson és az országgyűlési választáson is arról döntünk, hogy megvédjük gyermekeinket vagy hagyjuk, hogy „a baloldal és Brüsszel rászabadítsa a magyar gyermekekre a szexuális propagandát”. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP teljes mértékben egyetért a kormány Brüsszelnek küldött válaszával a gyermekvédelmi törvény ügyében. Kijelentette: a gyermekek védelme a legfontosabb és legszentebb ügy, ezért vállalni kell Brüsszellel minden vitát. Úgy vélte: Brüsszel szándéka az, hogy „rászabadítsa a szexuális propagandát” a magyar gyermekekre, ezért tartják nyomás alatt Magyarországot azzal, hogy kötelezettségszegési eljárást

indítottak. Hollik István hozzátette: a Magyarország elleni támadásban nemcsak Brüsszel vesz részt, hanem aktív szereplő a Soros-hálózat és a magyar baloldal is. Hozzátette: ők egyértelműen azt akarják elérni, hogy a szülőket megkerülve engedhessék be az óvodába és az iskolákba az „agresszív szexuális propagandát”

Megkezdődött a családi adó-visszatérítés postai kézbesítése szerdán, ezzel elindult Magyarország eddigi legnagyobb egyösszegű családtámogatásának, egyben legnagyobb adócsökkentésének kifizetése – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár. Zsigó Róbert elmondta, a dolgozó szülők az átlagbér szintjéig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat (szja), a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot. Ha mindkét szülő dolgozik és tavaly fizettek szja-t, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhót) vagy kisadózó vállalkozások tételes adóját (katát), akkor mindketten megkapják a családi adó- visszatérítést – ismertette. Elmondta azt is, hogy a pénzt kétféleképpen kaphatják meg a szülők: ha a családi pótlékot is postai úton kapják vagy készpénzben kérték az adónyilatkozatban a visszatérítést, akkor a postás kézbesíti majd, egyéb esetben pedig banki átutalással érkezik az összeg február 15-ig. Azok a szülők is megkapják a pénzt, akik esetleg lekésték a december 31-ei nyilatkozati határidőt, ők az szja- bevallásukban kérhetik majd a családi adó-visszatérítést – tette hozzá.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja idén is benyújtotta a közhatalmat gyakorló politikusok és közpénzekkel gazdálkodók vagyonnyilatkozat-tételi szabályainak átalakításáról szóló törvénymódosító javaslatot, melynek célja, hogy a legfontosabb döntéshozók által benyújtott vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát végre ténylegesen és hatékonyan lehessen ellenőrizni. Az eddigi gyakorlattal szemben a módosítás elfogadása után a köztársasági elnök, az országgyűlési képviselők, a politikai vezetők, az Országgyűlés által kinevezett tisztségviselők, a nagyvárosi polgármesterek és a köztulajdonban álló vállalatok vezetőinek vagyonnyilatkozatai hitelességét az Állami Számvevőszék vizsgálná hivatalból.

A tél ellenére sem csökken a migrációs nyomás a határon: januárban több mint 12 200 határsértőt fogtak el és 102 embercsempész ellen indult eljárás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta, tavaly az azonos időszakban mintegy 7000 határsértőt fogtak el, csaknem duplájára emelkedett idén a számuk. Kérdésre elmondta azt is, egyre több az erőszakos átjutási kísérlet, amikor megtámadják a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat. Ennek az lehet az oka szerinte, hogy egyre több migránsnak fogytán a pénze, így egyedül próbálnak meg átjutni a határon, bármi áron.

Külföldi hírek:

Idén, Izrael Állam 74. függetlenség napjának tiszteletére Izrael kormánya a Diaszpóraügyi Minisztériummal közösen egy Izraelen kívül élő zsidót tisztel meg azzal, hogy képviselheti a világ zsidóságát a függetlenség napi ünnepségen a jeruzsálemi Herzl-hegyen. Az idei év témája: „Széttárt karokkal a testvéri szeretetben”. Mindenkinek a jelentkezését szívesen várják, akik úgy érzik, hogy az inspiráció és büszkeség forrásai. Az izraeli kormányt képviselő hivatalos bizottság felülvizsgálja a jelentkezéseket, és kiválasztja a legmegfelelőbbet. A jelentkezéseket angol vagy héber nyelven 2022. február 7-ig lehet benyújtani a Diaszpóraügyi Minisztériumhoz. A minisztérium összegyűjti a jelentkezéseket, és benyújtja azokat a kiválasztási bizottsághoz, amely az Izraeli Nemzeti Rendezvény- és Ünnepségügyi Hatóság része.

Egy amerikai tisztviselő is részt vett mint megfigyelő az izraeli légierő titkosított gyakorlatán, amely az iráni nukleáris program elleni ,,masszív támadást” szimulálta két héttel ezelőtt. A gyakorlat több tucat repülőgéppel folyt, és különféle forgatókönyveket tartalmazott, beleértve a légi utántöltést, a nagy hatótávolságú csapásokat és a légvédelmi rakétákra adott válaszokat. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik tisztviselője hétfőn azt mondta az újságíróknak, hogy az Iránnal való lehetséges nukleáris megállapodás megkötésének kilátása csökkenőben van. Izrael nem vesz részt a 2015-ös atomalku újjáélesztésére irányuló bécsi tárgyalásokon. Azonban régóta utal arra, hogy ha a diplomácia kudarcot vall, katonai erőhöz folyamodhat, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy megszerezze a bombakészítéshez szükséges eszközöket.

A román légierő fejlesztése nem áll meg az F-16-os vadászgépek hadrendbe állításával, Bukarest ötödik generációs F-35-ös harci gépek beszerzését is tervezi – jelentette be Klaus Iohannis román államfő. A román elnök az aranyosgyéresi légi támaszpont meglátogatása alkalmával, az ott szolgálatot teljesítő katonák előtt mondott beszédében úgy értékelte: az Ukrajna határainál kialakult feszültség is azt igazolja, hogy szükség van a román haderő 2015-ben kezdődött fejlesztésére, Romániának fel kell készülnie az agresszív akciók elhárítására, beleértve a hibrid fenyegetéseket. Romániában 2019 márciusban állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett F-16-os, a bukaresti védelmi tárca pedig decemberben jelentette be, hogy további 32 használt F-16-os harci repülőgépet akar vásárolni Norvégiától.

A kelet-ukrajnai feszültség enyhítésének egyetlen útja van, ez pedig a diplomácia és a párbeszéd – hangsúlyozta Mark Rutte holland kormányfő Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. „Minden erőfeszítést meg kell tenni a feszültség feloldása érdekében. Úgy gondolom, hogy az eszkaláció enyhítésére az egyetlen megoldás a diplomácia és a párbeszéd, amelyeknek folytatódniuk kell Oroszország és az Egyesült Államok, Oroszország és a NATO, valamint a normandiai országok, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország között” – fogalmazott a holland politikus. Hozzátette: ha a diplomácia nem vezet a feszültség enyhüléséhez, akkor a további agressziónak súlyos következményei lesznek. Emlékeztetett, hogy az európai országok szankciókat készítenek elő arra az esetre, ha Oroszország katonai agressziója fokozódna Ukrajnával szemben. Zelenszkij leszögezte, hogy a nyugati partnerek által Ukrajnának szállított összes fegyver védelemi célokra kell az országnak. Hozzátette, hogy Ukrajna nem adja fel területének egyetlen darabját sem.

Jóváhagyta a lengyel kormány az Ukrajnának küldendő fegyverek, ezen belül légvédelmi rakétarendszerek szállításáról szóló határozatot – közölte közösségi- oldalán közzétett bejegyzésében Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter. Arról, hogy Lengyelország az „Ukrajnát Oroszország részéről érő fenyegetés” miatt több tízezer védelmi célú lőszert szállít keleti szomszédjának, hétfőn Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke tájékoztatta a közvéleményt. Kedden pedig Mateusz Morawiecki kormányfő Kijevben a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel közös sajtóértekezleten bejelentette: Lengyelország lőszereket, Grom típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket, könnyű mozsárágyúkat és felderítő drónokat szállít Ukrajnának. Hozzátette, hogy ezenfelül humanitárius segítséget is nyújtanak a szomszédos országnak.

Amerikai katonák Kelet-Európába való telepítéséről döntött Biden. Jóváhagyta szerdán az újabb amerikai csapatok Kelet-Európába való telepítését Joe Biden amerikai elnök. Az intézkedés értelmében már a héten kétezer amerikai katona csatlakozik a már Európában állomásozó ezerfős kontingenshez. Washington célja az elrettentés, azaz biztosítani a NATO-tagállamokat arról, hogy az Egyesült Államok bármilyen mértékű orosz agressziótól megvédené őket. A katonákat az Észak- Karolinában található Fort Braggből érkeznek majd Németországba és Lengyelországba, sajtóértesülések szerint ezer amerikai katonát pedig

Németországból Romániába helyeznek át. „Világossá tesszük, hogy készek leszünk megvédeni a NATO-szövetségeseket, ha erre sor kerül” – fejtette ki a John Kirby, Pentagon szóvivője hozzátéve, folyamatosan nyomon követik a régió történéseit és szükség esetén még több katonát fognak mozgósítani.

Gazdasági hír:

A Perzsa-öböl országai nagy lehetőségeket tartogatnak a technológiaorientált magyar vállalatok számára, ezért a kormány minden eszközzel támogatja térségbeli beruházásaikat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ománban, Maszkatban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető ománi kollégájával, Szajjid Badr bin Hamad bin Hamúd Albuszaidivel közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikeresen állt ellen az elmúlt két év válságának, ami jó alapot teremt a gazdaság dimenzióváltására. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a magyar cégek a nemzetközi piacokon is terjeszkedni tudjanak, és a külföldön szerzett profitjuk hozzájáruljon a hazai gazdaság sikeréhez. Omán ebből a szempontból jó célpontnak bizonyult – szögezte le.

Időjárás:

Ma főként a távozó hidegfront alakítja az időjárást. Este felé vastagodó felhőzet sodródik hazánk fölé nyugat felől.
Éjszaka változó, megvastagodó, majd csökkenő felhőzet várható. Számottevő csapadék nem érkezik.

A hőmérséklet várhatóan -2 – 7 fok körül alakul.