Nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban a NAI

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.01. reggelén 

 

 

 

 

                                       Magyarország elkötelezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezete iránt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

 

Nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

 

 


                                    Dubaji látogatásán Jichák Hercog izraeli államelnök reményét fejezte ki, hogy újabb országok fognak csatlakozni az Ábrahám-egyezményekhez.

 

 

 

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának.

Belföldi hírek:

Magyarország elkötelezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) iránt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután fogadta Ben Wallace brit védelmi minisztert. A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség erős. Benkő Tibor hatékonynak nevezte a megbeszélést. Megköszönte kollégájának, hogy Afganisztánból azért tudtak kimenekíteni 540 embert, mert az Egyesült Királyság katonái rugalmasan kezelték a helyzetet. Sok ember életét lehetett így megmenteni – jelentette ki. A magyar miniszter azért is köszönetet mondott, amiért kollégája elismerte, hogy Magyarország erős hadsereggel és „kiváló NATO-képességekkel” rendelkezik. Egyformán látják az Európában kialakult biztonsági helyzetet, ugyanúgy értékelik az orosz-ukrán konfliktust – közölte Benkő Tibor.

Nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte a hatóság elnöke. Péterfalvi Attila elmondta ugyanakkor, hogy a Pegasus alkalmazásával kapcsolatban kiszivárgott, 50 ezer telefonszámot tartalmazó lista, illetve a 300 magyar állampolgár személyazonosító adatait és telefonszámait tartalmazó lista felveti a jogellenesség lehetőségét, ezért feljelentést tesznek. A NAIH hivatalból vizsgálta a Direkt 36 portál tavaly nyári cikkei nyomán az izraeli kémszoftver magyarországi nemzetbiztonsági szervek általi használatát, illetve igazságügyi minisztériumi engedélyezését.

Az eddig részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfői országos figyelmeztető pedagógussztrájkban, amely „a demokrácia ünnepe az oktatásban” – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke
hétfőn a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón. . Az Emmi is közleményt adott ki. Mint írták, „a jogszerűtlen sztrájkban kevesebb mint a pedagógusok egyötöde vett részt”. Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „büszkék lehetünk a pedagógusokra, mert példát mutattak”. A PSZ elnöke azt mondta: a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket, „a gyerekeinknek nem lesz jövőjük, ennek a társadalomnak nem lesz holnapja”.

Sajnos Európában, Brüsszelben van egy álszent magatartás, ami azt jelenti, hogy egyrészt folyamatosan kritizálják Oroszországot, másrészt viszont rendszeresen előszobáznak a Kremlben és megpróbálnak üzleteket kötni, mondta Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Ezzel szemben Magyarország, a magyar kormány álláspontja világos, az ország geopolitikai helyzeténél fogva is kapcsolatokat, jó viszonyt kell fenntartani a környező országokkal, nagyhatalmakkal. Ez ma működik, hiszen az ország egyrészt tagja az Európai Uniónak, de mellette jó kapcsolatokkal rendelkezik Törökországgal és Oroszországgal is. Semmi meglepő nincs abban, jelentette ki Hollik István, hogy a miniszterelnöknek a magyar emberek érdekeinek képviseletében éves szinten van találkozója az orosz elnökkel. Erre most kerül sor. A helyzetet természetesen nem teszi könnyebbé, hogy most van egy feszült helyzet Ukrajnával kapcsolatban, de Orbán Viktor nem ezért megy ki Moszkvába, hanem a magyar érdekek képviseletében.

Külföldi hírek:

Dubaji látogatásán Jichák Hercog izraeli államelnök reményét fejezte ki, hogy újabb országok fognak csatlakozni az Izrael és több arab állam kapcsolatait rendező, másfél éve megkötött Ábrahám-egyezményekhez. Noha éjszaka az Irán támogatta jemeni síita vallású huti erők rakétákat lőttek az Egyesült Arab Emírségek felé, melyeket az Emírségek rakétavédelmi egységei elfogtak, a főként protokolláris feladatokat ellátó izraeli államfő hétfőn tovább folytatta vasárnap kezdődött kétnapos hivatalos dubaji látogatását az Expo 2020 izraeli pavilonjának megtekintésével. Herzog hangsúlyozta, hogy az Ábrahám-egyezmények „olyan döntés volt, amely újrarajzolja az Emírségek, Izrael és az egész térség jövőjét”. „Kereskedelmi kapcsolataink volumene meghaladta

az 1 milliárd dollárt, több mint 120 üzleti megállapodást írtunk alá, és 100 millió dolláros kutatási és fejlesztési alapot hoztunk létre a közelmúltban” – méltatta az izraeli politikus a szerződést, miután felvonták az Egyesült Arab Emírségek és Izrael zászlaját, és eljátszották mindkét ország himnuszát.

Hétfő óta az izraeli haditengerészet több tucat ország és nemzetközi katonai szervezet mellett részt vesz az Egyesült Államok haditengerészete 5. flottájának nemzetközi tengerészeti gyakorlatán, amely a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlata, közölte az Izraeli Védelmi Erők. Az amerikai haditengerészet szerint 60 katonáságból több mint 9000 fő vesz részt az IMX rövidítéssel ismert gyakorlaton, amely személyzet nélküli haditengerészeti rendszerekre és a mesterséges intelligencia használatára összpontosít. A résztvevők között van számos olyan ország, amellyel Izraelnek nincs formális kapcsolata, mint például Omán, Comore-szigetek, Dzsibuti, Szomália, Jemen és Pakisztán, valamint számos olyan ország, amellyel Izrael a közelmúltban normalizálta kapcsolatait, például Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek.

Néhány nappal azt követően, hogy Oroszország bejelentette, miszerint a szír légierővel közös katonai légi járőrözést tart Szíria határai mentén, beleértve a Golán- fennsíkot is, újabb Izraelnek tulajdonított rakétatámadásról számolt be a helyi köztévé. Izraeli vadászgépek Damaszkusz közeli célpontok ellen indítottak légitámadást hétfő kora hajnalban, jelentette a szíriai állami tévé. A SANA meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy a Bejrúttól keletre levő Rayak légitámaszpont irányából indított “izraeli agresszió” aktiválta a szír légvédelmi rendszert. A hétfő hajnali 3 óra 5 perckor indított izraeli támadásnak tulajdonított légicsapás Damaszkusz környékének néhány pontját vette célba és anyagi károkat okozott. A támadás pontos célpontjáról azonban nem érkezett jelentés. A szír köztévének nyilatkozó állítólagos katonai forrás csak arra hívta fel a figyelmet, miszerint a légicsapás során a szír légvédelmi rendszer semlegesített néhány izraeli rakétát.

Kézzelfogható eredmények születtek a 2015-ös iráni atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalásokon Szaíd Hatibzadeh külügyi szóvivő szerint, aki a síita állam elleni szankciók feloldását is sürgette. Az iráni hírügynökségek által is közzétett tájékoztatásában Hatibzadeh leszögezte: amennyiben nem támasztanak Teheránnal szemben más, a nukleáris programhoz nem kapcsolódó követeléseket, „gyorsan egyezség születhet”. Elmondta továbbá, hogy előrelépést értek el egyebek között Irán kötelezettségvállalásairól a nukleáris program kapcsán, ám rámutatott arra, hogy az ország elleni szankciók kérdése továbbra is nyitva maradt, s ismét felszólította az Egyesült Államokat, oldja fel ezeket a büntetőintézkedéseket.

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának – közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke. Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben – azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda

elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch. Közölte: döntés született arról, hogy Lengyelország „védelmi jellegű, azaz a védelemhez, nem pedig a támadáshoz felhasználható – töltényeket” ad át az ukrán félnek. Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen – tette hozzá Soloch. A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat.

Véglegesítette a román kormány hétfőn a március közepén kezdődő népszámlálás kérdőívét, amelybe – a kormányülés előtt közzétett tervezet szerint – a magyar nemzetiség alkategóriájaként bekerült a székely identitás is. A csángó identitás továbbra is az „egyéb nemzetiségek” választható alkategóriájaként szerepel, tehát aki csángónak vallja magát, azt nem számolják a magyar nemzeti kisebbséghez. Székelyföldön élénk vitát váltott ki, hogy a kérdőív két hete nyilvánosságra bocsátott eredeti tervezetében a magyar nemzetiségnél nem szerepeltek alkategóriák. A romániai településeken a népszámláláson kimutatott etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra.

Gazdasági hír:

A novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után februárban érkezik a 13. havi nyugdíj – mondta a családokért felelős parlamenti államtitkár. Zsigó Róbert közölte: a kormány a járvány miatt döntött úgy, hogy még több támogatást szeretne adni az időseknek, ezért előre hozták a 13. havi nyugdíj kifizetését. Februárban tehát dupla nyugdíj érkezik, az átutalás 11-én történik, a postai kézbesítés pedig 9-én kezdődik – ismertette. A 13. havi nyugdíj kifizetésére 371 milliárd forintot fordít a kormány, amit a gazdaság jó teljesítménye teszi lehetővé – emelte ki. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a gazdasági növekedésből a gyermekes családok, a munkavállalók és a fiatalok mellett az idősek is részesüljenek – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a nyugdíjasok megélhetését a rezsicsökkentés, és több alapvető élelmiszer árának a befagyasztása is segíti. Zsigó Róbert úgy fogalmazott, hogy a választások közeledtével a baloldal megint csak ígérget az időseknek, ugyanúgy, mint a 2006-os kampányban.

Időjárás:

Ma újabb hidegfront alakítja időjárásunkat. Helyenként viharos, 50-60 km/órás lökésekkel kísért ÉNY-i szélre van kilátás változó felhőzettel.

Este egy melegfront éri el a tnérséget erős DNY-i széllel. A hőmérséklet várhatóan -3 – 6 fok között alakul.