Meghalt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász.

A  BreuerPress és a HetíTV hírei 2022.I.25.-e reggelén

 

 

Meghalt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász.

A bevándorláspárti európai baloldal és a Soros-hálózat is beszáll a magyar választási kampányba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP- képviselője.

Irán kizárja, hogy előfeltételeket fogadjon el a 2015-ös nukleáris megállapodás felújításáról az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon.

Kezdetét vette a 186 kilométer hosszú acélfal építése a lengyel-fehérorosz határon – jelentette be a lengyel határőrség szóvivője.

Belföldi hírek:

 

Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa- bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója. Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt . Csollány Szilveszter közel két hónapja került kórházba koronavírus-fertőzéssel, több mint 50 napig speciális lélegeztetőgépen, műtüdőn kezelték a budapesti Korányi tüdőklinikán. Az 1970. április 13-án született szertornász Győrben kezdett el sportolni. Tehetsége hamar megmutatkozott, 1988- ban ifjúsági Eb-n bronzérmes, lett.Karrierje legnagyobb sikereként az 1996-os atlantai olimpiai ezüst után 2000-ben Sydney-ben olimpiai aranyérmet szerzett gyűrűgyakorlatával – a záróünnepségen ő vihette a magyar zászlót.

Európai parlamenti (EP-) képviselők levele mutatja, hogy a bevándorláspárti európai baloldal és a Soros-hálózat is beszáll a magyar választási kampányba, mert el akarják érni, hogy az Orbán-kormány ne tudja folytatni a munkáját – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP- képviselője. A politikus elmondta: olyan levelet fogalmaztak meg európai parlamenti képviselők, amely szerint Magyarországon nincs biztosítva a demokratikus és szabad választás, ezért megfigyelőkre van szükség. Úgy vélte, a támadások hátterében az áll, hogy Magyarország nem enged azokban a fontos kérdésekben – mint például a bevándorlás, az illegális migráció, vagy a gyermekek védelme – amelyben ezek a képviselők és politikai erők azt akarják elérni, hogy az ő világképüknek megfelelően diktáljanak Brüsszelből a tagállamoknak és az európai embereknek. Magyarország azért veszélyes példa számukra, mert itt egy nemzeti alapú, konzervatív kormányzás folyik évek óta, és ez egy sikeres kormányzás, az országot megvédtük, saját kultúránkra, hagyományainkra

büszkék vagyunk, ez alapján szervezzük meg Magyarországot és a magyar emberek érdekeiből indulunk ki, ez az, amit ők a brüsszeli buborékban nem tudnak megbocsátani – mondta.

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a gödöllői premontrei apátság építését, és összesen 23 milliárd forinttal a rend országos intézményeinek megújítását – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Gödöllőn. Gulyás Gergely az apátság alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, hogy a premontrei rend magyarországi megtelepedése óta részese és komoly szereplője volt az ország történelmének. „Ahol templomot építenek, ott hisznek Istenben és hisznek abban, hogy minden ember életének különleges értéke van. Ahol templomot építenek, ott közösség is épül” – fűzte hozzá a miniszter.

Február 11-én tartja idei évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A DK közleményében azt írja, hogy az eseményt a tavalyihoz hasonlóan idén is online lehet nyomon követni. A politikus februárban 18. alkalommal tart évértékelőt.

Véget ért a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság munkája, a Fidesz-KDNP- s delegáltak szerint megállapítható, hogy a városvezetés tervezte a Városháza eladását – írta Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság kormánypárti elnöke. A nyilvánoságra került hangfelvételeken elhangzó, jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működését a bizottság előtt megjelent ingatlanközvetítő vallomása megerősítette; „ennek bizonyíthatóságát a nyomozóhatóság tudja kideríteni” – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

Múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus- fertőzöttet a lakosság arányában. Izraelt megelőzte a kevesebb mint 50 000 lakosú Feröer-szigetek, de ha ezt a területet Dánia részének tekintjük, akkor a New York Times című lapban megjelent összesített súlyozás szerint Izrael az első, Dánia pedig a második helyen állt az elmúlt héten a legnagyobb lakosságarányos fertőzésszámmal. Továbbra is folyamatosan nő a kórházi ápolást igénylő betegek száma Izraelben, és ezért Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója további koronavírus-osztályok megnyitására utasította a kórházakat. A Weizmann Tudományos Intézet járvány-előrejelzési modelljének megalkotója, Eran Szegál professzor szerint Izrael jelenleg az ötödik, omikron járványhullám csúcsán áll,

de már vannak jelek arra, hogy a megbetegedések napi száma ezen a héten csökkenni kezd.

Irán kizárja, hogy előfeltételeket fogadjon el a 2015-ös nukleáris megállapodás felújításáról az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, ideértve az Iszlám Köztársaságban fogva tartott amerikai foglyok szabadon bocsátását is – közölte Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő. Kijelentette: „Irán soha nem fogadott el semmilyen előfeltételt az Egyesült Államoktól. Az amerikai tisztségviselő az amerikai foglyok szabadon bocsátására vonatkozó megjegyzéseit belpolitikai okokból tette” vasárnap. A Bécsben folyó tárgyalásokat amerikai részről Robert Malley iráni különmegbízott vezeti. A magas rangú diplomata vasárnap azt mondta: nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megállapodást köt Iránnal az atompaktum felújításáról, ha Teherán nem enged szabadon négy amerikai állampolgárt, akiket Washington szerint túszként tart fogva.

Egy embert megölt, hármat megsebesített egy ámokfutó hétfőn Németországban a heidelbergi egyetemen. Német hírportálok beszámolói szerint a puskával felfegyverkezett férfi lövöldözni kezdett az orvostudományi kar egyik előadóteremében, majd végzett magával. Az illetékes mannheimi rendőrkapitányság közleménye szerint az ügyről gyűjtött első adatok alapján az elkövetőnek nem voltak társai. A dpa hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ámokfutó az egyetem hallgatója volt. Több fegyvere volt, előadás közben rontott be a terembe. Négy embert talált el. Egyikük a kórházba szállítás után belehalt sebesüléseibe. A nyomozás első megállapításai szerint az ámokfutó tettének nem voltak politikai vagy vallási indítékai.

Nem került szóba, hogy az új típusú koronavírus omikron mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Senki sem beszél bezárásokról, látjuk a dinamikát” – mondta Peszkov, amikor annak az értesülésnek a kommentálását kérték tőle, amely szerint a hatóságok kemény korlátozó intézkedésekhez folyamodhatnak, ha a kórházi szabad ágykapacitás szintje 15 százalék alá csökken. „Azt látjuk, hogy a fertőzések száma növekszik, de ez nem jár a kórházi kezelések számának arányos növekedésével” – tette hozzá.

A NATO nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot, ilyen alapelv, hogy minden nemzet szabadon dönthet a biztonságáról, illetve az, hogy a katonai szövetségnek képesnek kell lennie arra, hogy megóvja minden tagjának biztonságát – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben. A NATO-főtitkár Pekka Haavisto finn, és Ann Linde svéd külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta: Finnországnak és Svédországnak független nemzetként joga van ahhoz, hogy minden befolyás nélkül szabadon döntsön biztonsági berendezkedéséről. Az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültséggel kapcsolatban a főtitkár azt mondta, az európai biztonságot fenyegető fejlemények miatt a NATO, valamint Finnország és Svédország együttműködése fontosabb, mint valaha. A folytatódó orosz csapatmozgás valós veszélyt hordoz magában – szögezte le. „A NATO arra szólítja fel Oroszországot, hogy a feszültség csökkentése érdekében válassza a diplomácia útjait” – tette hozzá Stoltenberg.

Kezdetét vette a 186 kilométer hosszú acélfal építése a lengyel-fehérorosz határon – jelentette be a lengyel határőrség szóvivője. Az előkészítő munkálatok már hosszabb ideje tartanak, ma átadják a terepet a kivitelezőknek – mondta el Anna Michalska szóvivő a PAP hírügynökségnek. A korábban ismertetett tervek szerint a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas acélfal az év közepére készül majd el. A beruházás összértéke megközelítőleg 1,35 milliárd zloty (mintegy 106,7 milliárd forint). Michalska január elején az utóbbi 30 év történetében a lengyel határőrség előtt álló legnagyobb logisztikai kihívásnak nevezte a projekt megvalósítását. A határakadály építéséről Varsó a tavaly augusztustól erősödő migrációs nyomás hatására döntött. Az egész 2021-es évben a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak.

Gazdasági hír:

A kormány célja a magyar vidék fejlődésének elősegítése, ezért a legkisebb hazai településeken működő mikrovállalkozások 2022. február 24-től újabb 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Magyar Falu Vállalkozás- újraindítási Program keretében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közleményben kiemelte, hogy a Magyar Falu Programmal a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét, a magyar vállalkozások fejlődését, megerősödését támogatják. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nem ér véget Budapest határában, a helyi életminőség javítása és a munkahelyek megőrzése az ország minden szegletében egyformán fontos. A folytatódó program keretében 2022. február 24-től nyújthatnak be kérelmet az 5000 fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő, a fejlesztéseiket ott megvalósító mikrovállalkozások. Az új körben ismét háromezernél több céget tudnak támogatni 2-10 millió forinttal, hogy a magyar vidék is előre menjen, ne hátra.

Időjárás:

Ma szakadozott felhőzet mellett időszakosan süt ki a nap. Elszórtan előfordulhat hószállingózás is.

Este a Dunántúlon felélénkül az ÉNY-i szél.
A hőmérséklet jellemzően -11 – 5 fok körül alakul.