Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egy jeruzsálemi orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2022.I.20. reggelén 

 

 

 

Az árstop, amit a kormány bevezetett egy nem szokványos, de szükséges lépés volt, mondta Dömötör Csaba államtitkár.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egy jeruzsálemi orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában.

Belföldi hírek:

Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján. Soltész Miklós a Szeplőtelen fogantatás templomban tartott ökumenikus istentiszteleten mondott beszédében emlékeztetett: a második világháború után kétszázezer magyarországi németet, Közép- és Kelet-Európában után csaknem 13 millió német nemzetiségű embert űztek el vagy hurcoltak el hazájából. A világháború után az emberek azt remélték, hogy vége lesz a 20. századi tragédiák sorozatának. Nem lett vége, mert azokat a németeket kiáltották ki kollektív bűnösnek, akik például Magyarországon a nemzet leghűségesebb tagjai voltak – mondta az államtitkár.

Az árstop, amit a kormány bevezetett egy nem szokványos, de szükséges lépés volt, mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Úgy hozták meg a döntést, hogy abban reménykedtek, ebben konszenzus lesz, már azért is, mert az ellenzék a parlamentben többször is felszólította a kormányt az áremelkedésekkel szembeni azonnali cselekvésre. Hozzátette azt is, valóban infláció van egész Európában, ez elsősorban az energiaáraknak köszönhető. Most van egy cselekvési kényszer, ebben egyébként teljes az egyetértés, ám a mostani kormányzati döntést az árstopról kritizálja az ellenzék, noha korábban ők kértek kormányzati beavatkozást. Ám a kormány véleménye szerint a családok érdeke védelmében ez egy szükséges lépés volt. Az ellenzék az áfa csökkentését is követeli, de ez az államtitkár szerint egy bonyolult

kérdés, uniós szabályoknak is meg kell felelni, viszont mindezek mellett hetedik éve indult meg egyes termékek áfájának a csökkentése. Az államtitkár kiemelte, bármit mondanak, a kormány cselekszik, hogy a családokra nehezedő terheket csökkentsék.

Koronavírusos lett Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán adta hírül, hogy elkapta a koronavírus fertőzést. A saját elmondása szerint elvégzett egy tesztet, melynek eredménye pozitív lett. Márki-Zay a közösségi-oldalán jelezte, hogy három oltást vett fel, és megfázásos tünetei vannak, emellett abban reménykedik, hogy öt nap múlva folytathatja országjárását. Sajtóinformációk szerint a baloldali politikus az elmúlt napokban több helyütt járt, nyilvános rendezvényeken, de akár a tömegközlekedésen utazva is elkaphatta a vírust.

A 2022-es nemcsak országgyűlési, de klímaválasztás is lesz – állították LMP-s, párbeszédes és független politikusok. Szél Bernadett független képviselő azt mondta, ha a jelenlegi kabinet marad hatalmon, akkor az ország védtelen marad a klímaválsággal szemben. A kiemelt beruházásokról beszélve hangsúlyozta, az elmúlt időszakban több mint 3000 olyan beruházás történt, amelyek során a felgyorsított folyamatok miatt a zöld szempontok már nem tudtak érvényesülni. Magyarország nagyon nagy mértékben függ az orosz gáztól, miközben elmaradt a házak szigetelése – mutatott rá a politikus, aki vállalta, hogy kormányváltás esetén évente 150 ezer lakást szigetelnek. A megújuló energiákra való átállást sürgető képviselő azt mondta, hogy a következő kormány adós az atomenergia használatáról szóló társadalmi, politikai és szakmai vitával. Szavai szerint az ellenzék ugyanis leginkább egy korrupciós projektnek látja a Paks2 beruházást.

Külföldi hírek:

 

Izraelben napi kétszázezer is lehetett kedden az új fertőzöttek valódi
száma Nachman As professzor, egészségügyi minisztériumi igazgató szerint a koronavírus-járvány ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámának csúcsidőszakában. A kedden teszteltek körében 71 593 koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben. Ez a legnagyobb napi fertőzésszám a járvány közel két évvel ezelőtti kezdete óta, de As professzor szerint a valódi szám ennek a két- háromszorosa lehet, elérheti a kétszázezret is a jelentős arányú tünetmentes esetek okán. A minisztérium vasárnap óta nem közli a friss járványügyi adatokat a számítógépes rendszer hibája miatt, ugyanis az adatbázisok kialakításakor nem számítottak ilyen nagy számokra, s át kell alakítani a számítógépes rendszert feldolgozásuk és nyilvánossá tételük érdekében. A fertőzöttek rendkívül nagy napi száma ellenére jelenleg csak 526 súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egy orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Jeruzsálemi helyszínnel Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az október 22-i találkozójuk során Szocsiban, az országok közötti eszkaláció megfékezésére és a feszültség csökkentésére tett kísérlet részeként, nyilatkozták ukrán és izraeli tisztviselők a Walla riporterének, Barak Ravidnak. Az elmúlt hónapokban felerősödött a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Oroszország nagyszámú katonai erőt vont össze Ukrajna határa mentén. A Biden-kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban orosz invázió indulhat Ukrajnában. Izrael azon kevés országok egyike, amely jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával, és képes üzeneteket közvetíteni közöttük. Az ukrán fél először tavaly tavasszal vetette fel az izraeli csúcstalálkozó ötletét Benjámin Netanjahu volt miniszterelnökkel, amikor Oroszország csapatokat sorakoztatott fel a határon, de nem lett belőle semmi.

Európai Parlament

nem gyökeresedhet meg az a nézet Európában, hogy a jogállamiság Brüsszel találmánya. A jogállamiság elleni támadás mögött ideológiai harc áll, amelyet különböző tekintélyelvű hatalmak támogatnak. Amennyiben a jogállamiságnak vége, az önkény veszi át az uralmat. A soros francia elnökség folytatni fogja a schengeni térség reformját „a külső határaink védelme” és a „kormányközi gyors reagálású erők” kialakítása céljából. Szerinte a migránsokkal szolidárisan kell fellépni, és a közös befogadást kell ösztönözni – emelte ki a francia elnök a biztonságpolitika és a migráció kérdésével kapcsolatban.

A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában közölte: jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő, és aznaptól nem kell szájmaszkot sem viselni a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban. Jelenleg büntetőeljárás indítható azok ellen, akik e helyeken nem viselnek maszkot, de jövő csütörtöktől a maszkot nem viselők büntethetősége is megszűnik. 

 

Az Európai Unió szolidaritási alapjából 385,5 millió eurót, azaz mintegy 138,8 milliárd forintot biztosít húsz országnak – köztük Magyarországnak – a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére – közölte az Európai Bizottság. A közlemény szerint 17 tagállam és 3 tagjelölt ország kért támogatást az Európai Unió szolidaritási alapjából. A pénzügyi támogatás orvosi segítségnyújtásra, oltóanyagok beszerzésére és beadására, egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök vásárlására, egészségügyi ellátási költségekre, laboratóriumi elemzésekre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra, valamint a betegségek terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedésekre használható fel.

 

Albert Bourlának, a Pfizer vezérigazgatójának ítélték a Genezis-díjat 2022-ben, melyet gyakran “zsidó Nobel-díjnak” is neveznek, közölte a Genesis Prize Foundation szerdán. Bourla kapta a legtöbb szavazatot a legutóbbi globális szavazáson, amelyen 71 országból több mint 200 000 ember vett részt. Az alapítvány közleménye szerint a Genesis Foundation választói bizottsága egyhangúlag jóváhagyta az eredményt. A bizottság elismerését fejezte ki Bourlának „vezetéséért, eltökéltségéért és különösen nagy kockázatvállalási hajlandóságáért”. „Eltérően a legtöbb COVID-19 vakcinák kifejlesztésén dolgozó nagy cég vezérigazgatóitól, Dr. Bourla dollármilliárdokat jelentő szövetségi támogatást utasított vissza, hogy elkerülje a kormányzati bürokráciát, és felgyorsítsa a vakcina fejlesztését és gyártását” – áll a közleményben.

 

Gazdasági hír:

A kormány és Debrecen város együttműködése újabb ponthoz érkezett, kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. Hozzátette, ha a város közgyűlése ezt megszavazza január végén, akkor az állami tulajdonlás jó alapot ad Debrecen további fejlődésének a repülőtér fejlesztésén keresztül, és az évtized végére a város még erősebbé válik. Magyar Levente kiemelte, hogy Debrecen ma is fontos helyet foglal el az ország gazdasági, kulturális életében, és nemcsak Kelet-Magyarország, de a régió központja is. A KKM parlamenti államtitkára szerint ha közösen meg tudják valósítani a repülőtér több tízmilliárd forintos fejlesztési tervét, akkor a reptér regionális szerepe tovább erősödik, és jelentős forgalmat lebonyolító létesítménnyé válik. Kiemelte, hogy Debrecenben már most is több milliárd euró értékben ruháznak be különböző vállalatok, és hasonló nagyságrendű fejlesztések vannak előkészítés alatt.

 

Időjárás:

Ma ismét hidegfront érkezik. Megerősödik, az ország északi felén sokfelé viharossá fokozódik a szél.

Este szakadozni kezd a felhőtakaró, ritkulnak a vegyes halmazállapotú záporok, szitálások, de még elszórtan előfordulnak.

A hőmérséklet vérhatóan -6 – 6 fok körül alakul.

Este szakadozni kezd a felhőtakaró, ritkulnak a vegyes halmazállapotú záporok, szitálások, de még elszórtan előfordulnak.

A hőmérséklet vérhatóan -6 – 6 fok körül alakul.