Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt a Kormányinfón.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.I.14- reggelén 

 

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt a Kormányinfón.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a bécsi nukleáris tárgyalásokról, valamint az Iránnal kötendő nukleáris megállapodáshoz való esetleges visszatérésről.

Elkezdték átadni a kazah biztonsági erőknek az általuk őrzött kazahsztáni objektumok védelmét a békefenntartók – közölte  az orosz védelmi minisztérium.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint csaknem 6,4 millió EU- állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért a tavalyi év végéig.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt a Kormányinfón. A Heti Tv többek közt azt szerette volna megtudni, hogy a miniszter fontosnak tartaná-e egy kormányfőjelölti vita létrejöttét. A politikus megjegyezte, ezzel mindenképpen meg kell várni a választási kampányt, akkor derül majd ki, van-e értelme egy ilyen vitának. Azt fűzte hozzá, hogy a hátralévő időszak nagyon sűrű lesz, feszültségekkel terhes, ahol biztos lesznek hajmeresztő kijelentések, de véleménye szerint ezek ellen sok iróniára van szükség. Ugyancsak kíváncsi volt a miniszter véleményére a Heti Tv a fővárosi belső kerületekben történt parkolóhelyek megszüntetésével kapcsolatban. Gulyás Gergely megjegyezte, meg kell védenie a baloldali ellenzéket, mert például a főpolgármester a budapesti utak jelentős részéből is parkolót csinált. Ami pedig a sokat kritizált biciklisávokat illeti, hozzátette, ezek is növelik a közlekedési káoszt. A Heti Tv szerette volna azt is megtudni, mit gondol a kormány arról, hogy egyes országokban béranyákat vehetnek igénybe egyedülállók, illetve azonos nemű párok. A kancelláriaminiszter válaszában kiemelte, erre Magyarországon nincs lehetőség. Az élelmiszer árstop kapcsán a Heti Tv kíváncsi volt arra, hogy más termékek, zöldségek-gyümölcsök bekerülhetnek-e ebbe a körbe. A politikus szerint a kormány folyamatosan figyeli az infláció alakulását, a különböző rendelkezésekben bízva azt remélik, hogy 2022 végére ennek mértéke jelentősen csökkenhet.

Átlagos 15 százalékos alapbérfejlesztésben állapodtak meg a BKV munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői csütörtökön – közölte a társaság. A BKV közleménye szerint a 2022-es végleges bérmegállapodás az igazgatóság jóváhagyásával lép majd életbe. A megállapodás az átlagos 15 százalékos mértékű alapbérfejlesztésen kívül – amely január 1-től érvényes – azt is tartalmazza, hogy a

BKV-nál eltöltött idő elismeréseképpen 2021-ben bevezetett „Budapest-pótlék” mértéke szintén 15 százalékkal emelkedik. Ugyancsak 15 százalékkal nő a diplomás munkakörben foglalkoztatottak bérminimuma és a jutalomalap is 15 százalékkal, 195 ezer forintra emelkedik. A megállapodás szerint a munkavállalók 2022-ben is jogosultak az év végi egyösszegű juttatásra, amelynek összege 20 ezer forintra emelkedik, az adójogszabályok által biztosított mérték szerint – olvasható a BKV közleményében.

Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban (EBP) – mondta az emberi erőforrások
minisztere. Kásler Miklós kiemelte: az intézmény központi vezető szerepet töltött be a koronavírus-járvány alatt a betegellátásban, az itt folyó tudományos munka hozzájárult a koronavírusos betegek innovatív terápiájához. Hozzátette: az intézmény fejlesztése kiemelkedően fontos, a kórház az EBP-ből eddig ezer korszerű eszközt és műszert vásárolhatott 2,4 milliárd forint értékben, a kapcsolódó informatikai fejlesztések értéke eléri az 1,4 milliárd forintot. Az újonnan beszerzett korszerű laborautomata rendszer értéke 558,5 millió forint. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, a régió vezető kórházaként szükségük van egy olyan teljesen automatizált laborberendezésre, amely a nagyszámú beteg mintáit rövid idő alatt képes kiértékelni.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a bécsi nukleáris tárgyalásokról, valamint az Iránnal kötendő nukleáris megállapodáshoz való esetleges visszatérésről. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a beszélgetés jó volt; Bennett hangsúlyozta, hogy az Iránnal Bécsben tárgyaló országoknak határozott álláspontot kell felvenniük Teherán nukleáris programjának előrehaladásával szemben. A két vezető több témáról is tárgyalt, elsősorban regionális biztonsági kérdésekről. Mindketten megállapodtak a szoros együttműködés folytatásáról ezen a területen, ami valószínűleg az izraeli légierő szíriai tevékenységére utal, ahol Moszkva csapatai állomásoznak. Emellett Bennett boldog új évet kívánt Putyinnak, Putyin elnök pedig meghívta Bennettet és feleségét Szentpétervárra. Bennett azt válaszolta, hogy ő és felesége örömmel elfogadják a meghívást.

Csütörtökön, zsinórban harmadik napja folytatódtak az összecsapások a beduinok és az izraeli biztonsági erők között a Negevben. Több mint 2000 ember vett részt a zavargásokban, elzárva a 31-es főutat Beerseva közelében, és kövekkel dobálták a rendőröket. A rendőrség tömegoszlató eszközöket alkalmazott a tüntetők visszaszorítására. A rendőrség tájékoztatása szerint 13 rendbontót tartóztattak le. Az összecsapások során tizenkét ember megsérült, köztük kettőt a mentősök

a Szoroka Orvosi Központba szállítottak könnyű-közepesen súlyos állapotban. „Lehetővé tesszük a tiltakozáshoz való jogot mindaddig, amíg az a törvénynek

megfelelően történik, és zéró toleranciát alkalmazunk a rendbontással szemben” – áll a rendőrség közleményében. A résztvevők azt állították, hogy a rendőrség tíz perc után követelte, hogy oszoljanak szét, megsértve ezzel tiltakozási jogukat.

A 2014-es ukrán–orosz konfliktus kezdete óta nagymértékben megerősítettük a jelenlétünket a NATO keleti részén, nemcsak Észtországban, hanem Litvániában, Lettországban és Lengyelországban is. Több erőnk van szárazföldön, tengeren és levegőben, és további csapatokat tudunk bevonni, ha szükséges – jelentette

ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, miután Alar Karis észt államfővel tárgyalt. A megbeszélésre azt követően került sor, hogy az azt megelőző nap hosszú idő után a NATO és Oroszország is asztalhoz ült, mivel az ukrán határ közelében megnövekedett orosz katonai jelenlétről szóló hírek szükségessé tették a találkozást. – A NATO működése azon az elven alapul, hogy megvédjük egymást: az egyik szövetségesünk elleni támadás az összes szövetségesünk elleni támadást jelentené. Ez az elv több mint hetven éve biztonságban tart bennünket, és Észtországra is kiterjed 2004 óta, mióta az országuk csatlakozott a NATO-hoz – válaszolta a főtitkár az észt közszolgálati média újságírójának azon kérdésére, hogyan tudná az Észak- atlanti Szövetség megvédeni az észt embereket egy esetleges orosz fegyveres támadás esetén. Jens Stoltenberg válaszában hozzátette: NATO-repülőgépek tartják biztonságban az eget Észtország felett, és szövetséges hajók járőröznek a Balti- tengeren.

Elkezdték átadni a kazah biztonsági erőknek az általuk őrzött kazahsztáni „társadalmi jelentőségű” objektumok védelmét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartói, és megkezdték a haditechnika felkészítését az állandó állomáshelyre való visszatérésre – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai katonai tárca szerint az alegységek visszavonásának előkészítése az ODKB kollektív békefenntartó parancsnoksága és a kazah védelmi minisztérium megállapodásával összhangban kezdődött meg. Vlagyimir Zanejtgyinov, az ODKB sajtótitkára kijelentette: a kontingens kivonásának rendjét csütörtökön erősítette meg a szervezet védelmi miniszteri tanácsa. Korábban azt közölték, hogy a művelet tíz napig fog tartani.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint csaknem 6,4 millió EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért a tavalyi év végéig. A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által szeptember 30-ig benyújtott kérvények száma megközelítette a 160 ezret. Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az uniós állampolgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel

letelepedett státusért – kell folyamodniuk. Ennek alapján 2021. szeptember 30-ig 158 830 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

Az amerikai szenátus demokrata szenátorai ismertették az orosz kormány és a hadsereg vezető tisztségviselői, köztük Vlagyimir Putyin elnök, valamint kulcsfontosságú bankintézetek ellen irányuló, átfogó szankciók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, amennyiben Moszkva ellenséges tevékenységet folytatna Ukrajna ellen. A Fehér Ház által támogatott törvényjavaslat rendelkezései segítik Ukrajna biztonságának megerősítését és egyben javasolja, hogy az Egyesült

Államok „mérlegeljen minden rendelkezésre álló intézkedést” annak biztosítására, hogy az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezetéket ne helyezzék üzembe. Úgy fogalmaznak, hogy a vezeték „az Orosz Föderáció rosszindulatú befolyásának eszköze”.

Gazdasági hír:

 

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), erről döntött a szakszervezet elnöksége csütörtöki ülésén. A pedagógus társadalom melletti szolidaritás és a MASZSZ-tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében tartanak demonstrációt. Székely Tamás, a szövetség alelnöke közölte: az akciót összehangolják majd a pedagógus szakszervezetek által szintén január 31-re meghirdetett sztrájkkal. Részleteket azonban egyelőre nem közölt a tervezett demonstrációról. A MASZSZ közleménye szerint a szövetség elnökségi ülése arról is döntött, hogy támogatják a 3 havi álláskeresési idő meghosszabbítását 270 napra. Emlékeztettek: a MASZSZ már többször kezdeményezte a 3 havi álláskeresési idő növelését, ezt legutóbb a koronavírus-járványból adódó elbocsátási hullám idején követelte.

Időjárás:

Ma az ország nagyrészén derült időre készülhetünk, jelentős enyhüléssel. Este már azonban mindenhol előfordulhat átmeneti felhősödés.
A hőmérséklet jellemzően -8 – 8 fok között alakul.