Ez az igazi befektetés

Ez az igazi befektetés

Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar űrprogramról, annak jelentőségéről, de természetesen a járvány is szóba került.  

 

A miniszteri biztos elmondta, már több ezren látogatták meg azt a honlapot, töltötték le a kézikönyvet, ahol az új magyar űrhajóst keresik, bízva abban, hogy csak a legjobbak lesznek, akik végül jelentkeznek is. A magyar űrprogramba becsatlakozott szinte az összes hazai tudományegyetem, miután tizenkét komoly kísérleti eszközt kell kifejleszteni, ez a munka csak összefogással lehet eredményes. A különböző tudományos kísérleteket az állam finanszírozza, de ezeknek az eredményeit az egyetemek és a projektekben közreműködő magyar cégek fogják hasznosítani. Ezen túlmenően lehet még számítani az Európai Űrügynökség támogatására is. Arról nem beszélve, tette hozzá, hogy az EU az űrszektorba nagyon komoly forrásokat helyezett el, ezeknek az elnyeréséhez értelmes, hasznos magyar programokat kell megvalósítani Magyarországon.

Ferencz Orsolya megjegyezte azt is, a magyar űrprogram amerikai segítséggel valósul meg, ami a korábbi Apollo projektre épül. De mellette természetesen az orosz féllel is együttműködnek a magyarok. Magyarországnak az űrkutatásban jelentős együttműködő partnere Franciaország és Izrael, ahol egyébként az űrkutatással való foglalatosság már a középiskolai tanulmányokban is megjelenik. Számos űreszköz tervezésében működnek közre izraeli középiskolások, egy évben akár nyolc ilyen pici műholdról is szó van. Izrael azért is jelentős, mert lakosságszámát tekintve Magyarországhoz hasonló, ám ők jelentkeznek saját Hold-programmal. Arra a kérdésre, hogy a magyar középiskolások is közre fognak-e működni az űrprogramban, a politikus úgy felelt, ez csak rajtunk múlik, a szellemi képességek rendelkezésre állnak már most is, csak a kormányzati és az oktatási szándék kell még hozzá. Ez persze nem egy egyszerű feladat, itt komolyan be kell fektetni a jövőbe, ahhoz, hogy egy középiskolás akár egy megfelelő űreszközt tervezzen, sok mindenre van szükség, amelyek nem olcsók, de előbb utóbb szükség lesz rájuk. Ez az igazi befektetés, jegyezte meg. Ferencz Orsolya szerint a tudásba való befektetés egyik legjobb példája a koronavírus járvány elleni vakcina, amely összességében évtizedek munkája, eredményeképp jött létre. Karikó Katalin végig hitt ebben, tudta, hogy szükség lehet rá, ő már akkor is ezen dolgozott, amikor még támogatás sem volt rá.

A járvány kapcsán azt is megjegyezte egyébként a politikus, hogy az egy komoly kérdés, miért nem oltatják be magukat sokan. Ahhoz, hogy előrébb lehessen jutni, meg kell érteni az oltatlan emberek indokait. Az egyik ok lehet az, hogy vannak, akik nem hisznek a tudományban, az államban, a kormányokban, csak az álhíreknek. A másik ok a politikus szerint a korlátlan szabadság, pontosabban az a gondolat, hogy mindenki részesülni akar a közjóból, de a közös felelősség már sokakat nem érdekel. Amit ezek az emberek saját szabadságjoguknak éreznek, az a másik életének a veszélyeztetése, jelentette ki. Amennyiben egy politikus a közös felelősségről beszél, vagy akár a védőoltások kötelezővé tételéről, azonnal hatalmas tiltakozásokba ütközik. Talán lehet, hogy újra kellene gondolni mindazt, amit Európában a demokráciáról gondolunk, tette hozzá Ferencz Orsolya. Egy működő társadalom alapfeltétele, hogy a játékszabályokat mindenkinek be kell tartania, ezeket a jogalkotás eszközeivel lehet leírni, ám a jogalkotás nem önmagában áll, hanem ott van a társadalmi közmorál is. Ez a zsidó-keresztény kultúra, amit sajnos Európában az utóbbi évtizedekben megpróbáltak többször is felrúgni. Így a szabadság mítoszából egy anarchiába süllyedhet Európa. Ez ellen csak egyetértésben lehet küzdeni.

   Ferencz Orsolya szerint ez is oda vezethet, hogy például az ellenzéki összefogás miniszterelnök jelöltje szabadon tehet vállalhatatlan kijelentéseket, hagyhatják el antiszemita mondatok a száját. Ezeknek a gondolatoknak ellen kell állni, ezt kell tenni mindenkinek, jelentette ki a politikus.

Köszönöm a beszélgetést Breuer Péter