Márki-Zay Péter nyilatkozata az időskorú magyar lakosságról kegyeletsértő és visszataszító – mondta Nacsa Lőrinc.

A BreuerPress és a HetiTV Hírei 2022.01.08-reggelén 

 

 

 

 

Az eddig rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig.

Márki-Zay Péter nyilatkozata az időskorú magyar lakosságról kegyeletsértő és visszataszító – mondta Nacsa Lőrinc.

A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhíti Izrael  a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát.

Romániában egy héten belül megnégyszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Belföld:

Az eddig rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, összesítésük szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4000 adag vakcinából 2539 adag fogyott el, ami csaknem 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent. Közölték: a múlt évhez hasonlóan az idén is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. Ezen oltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, függetlenül egészségi állapotuktól, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású emberek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást, gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak – ismertették.

 

 

Márki-Zay Péter nyilatkozata az időskorú magyar lakosságról kegyeletsértő és visszataszító – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője. A politikus kifejtette: azért alapította meg a „kamuvideós Korózs-díjat”, mert a baloldali politikusok folyamatosan álhírekkel támadták a járvány elleni védekezést „és ízléstelen halálkampányt folytattak”. Díjazott volt már többek között Szabó Tímea, a DK, Hadházy Ákos vagy a Gyurcsány házaspár. Úgy fogalmazott, „sajnos most ismét oda kellett ítélni a díjat”, méghozzá Márki-Zay Péternek, aki úgy remél több szavazatot az ellenzéknek, hogy szavai szerint a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre. 

 

Tavaly 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak az utolsó negyedévben 2000 alkalommal. Több mint nyolcvanan életüket vesztették, és tavaly is több mint húszan haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, jelezve azt is: több helyen vannak már érzékelők, ami segíti az emberéletek és az értékek mentését. Dóka Imre azt írta: 2021-ben több mint 125 ezer négyzetméternyi otthon égett le; ez akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben 14-en. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb, tragédiával végződő lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt – emelte ki.  A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, illetve a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a világpolitika és az európai politika átalakulásáról.

Lomnici Zoltán szerint a világpolitikában a covid utáni helyezkedés indult el, annak ellenére, hogy a járvány még javában tart, azaz minden ország keresi az új pozícióját, például Kína is igyekszik megőrizni stratégiai vezető szerepét. Az ázsiai térségben lévő gazdaságilag kiválóan teljesítő államok sem akarják a kínaiak politikai vezető szerepét megkérdőjelezni. Sajnos az Európai Unió az egymással való civódással van elfoglalva, ahogy ezt példának okáért több szakértő is megírta. Nem tudják eldönteni, hogy legyen-e például Európai Egyesült Államok, ami persze lehetetlen, hiszen a németek és a franciák elhúztak a mag-Európától, egyedül csak a V4-es országok, akik képesek felzárkózni mögöttük. Franciaország például erősödik, egy vitális országgá válik, szemben Németországgal, ez köszönhető Macron elnök nagyszerű teljesítményének. A francia elnök egy centrális erőteret hoz létre, ha lehet mondani ez a francia NER, jegyezte meg Lomnici Zoltán.

Külföld:

Tízötezer ezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Izraelben a legutóbbi napokban  elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint. Ennek ellenére enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát is, lekerül a tiltólistáról Magyarország. A hatóságok arra készülnek, hogy a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában. A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége. Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.Magyarország december 22-től került fel az  izraeliek utazási tiltólistájára.

Az Izraeli Védelmi Erők gyanús mozgásokat azonosítottak a szíriai határ mentén, a helyszínen tevékenykedő katonai állások közelében, majd tanktüzet nyitottak több gyanúsítottra, közölte a hadsereg. A Golán-fennsík központi részén a határkerítésen átívelő, de még mindig izraeli területen a katonák számos gyanúsítottat észleltek a haderők működési helyének közelében. Részletezés nélkül, a hadsereg közölte, hogy a gyanúsítottakat a „katonai állásokhoz” közel azonosították, hozzátéve, hogy válaszul a védelmi erők gyújtóbombát dobtak és figyelmeztető lövéseket adtak le, ami miatt a gyanúsítottak elmenekültek a területről. A szíriai médiában először arról számoltak be, hogy a védelmi erők tankjai al-Huria városa közelében indítottak támadást. A helyszínen állítólag tűz ütött ki, továbbá élénk helikopter- és drónmozgást észleltek. . Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. 

 

Romániában egy héten belül megnégyszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön a kormány a járványügyi korlátozások szigorításáról döntött. A kabinet január 8-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ismét kötelezővé téve az egészségügyi védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. Az intézkedés alól csak az ötévesnél kisebb gyermekek, a munkahelyen egyedül tartózkodó alkalmazottak, illetve a nehéz fizikai munkát végzők, a sportolók, a közönség előtt beszélő szónokok, az egyházi szertartásokon részt vevő papok és a televízióműsorok szereplői kapnak felmentést, ha megtartják a biztonságos távolságot. A textilből és műanyagból készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik.

Védelmi megállapodást kötött Japán és Ausztrália csütörtökön, hogy felvegyék a harcot Kína növekvő befolyásával az indiai- és csendes-óceáni térségben. Kisida Fumio japán miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál kormányfő egy virtuális csúcstalálkozón egyezett meg országaik együttműködésének szorosabbra fűzéséről. A megállapodás előkészítése évekig tartott. Ausztrália azon dolgozik, hogy megerősítse a védelmi kötelékeket Japánnal, Indiával, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, miután Kína igyekszik növelni befolyását az indiai- és csendes-óceáni térségben. Ennek része a nyomásgyakorlás Tajvanra, a hajózás szabadságának kérdése a térségbeli vizeken, illetve a kereskedelmi viták. A Kölcsönös Hozzáférés Egyezménye, amely Japán számára első a maga nemében, lehetővé teszi az ausztrál hadsereg és a japán önvédelmi erők zökkenőmentes együttműködését védelmi és humanitárius ügyekben – hangsúlyozta Morrison.

 

Figyelmeztető lövéseket adott le kedden  a ciprusi rendőrség Páfosz városban, hogy feloszlasson egy nagyjából 200 bevándorlóból álló csoportosulást, miközben egy Nicosia melletti befogadótáborban is zavargások törtek ki. A migránsok mindkét esetben kövekkel hajigálták meg a rendőröket, akik több rendbontót őrizetbe vettek. Ciprusi sajtójelentések szerint Páfosz egyik városnegyedében a helyiek arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók a településen szinte gettót alakítottak ki maguknak, ahol több százan élnek, és a rendőrség már nem ura a helyzetnek. A ciprusi belügyminisztérium adatai szerint csak tavaly októberben és novemberben négyezer migráns érkezett a szigetországba. Az uniós statisztikák szerint lakosságának számához viszonyítva Ciprusra érkezett a legtöbb menedékkérő 2020-ban az Európai Unióban.

 

 

Gazdaság:

Tavaly átlagosan 28,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentésében. A szervezet által vezetett élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Ennek alapján a tavalyi mutató átlagosan 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7 pontra, 2011 óta legmagasabb szintre nőtt, akkor a mutató 131,9 ponton volt. Az elmúlt tíz évben 2016-ban állt a legalacsonyabban az élelmiszerár-index, 91,9 ponttal. A FAO által csütörtökön ismertetett adatok szerint a decemberi élelmiszerár-index 133,7 pont lett, 0,9 százalékkal (1,2 ponttal) alacsonyabb a novemberinél, de 23,1 százalékkal (25,1 ponttal) magasabb a 2020. decemberinél.

 

 

Időjárás:

Szombaton nagyrészt borús időre van kilátás. Az ország északnyugati felén nem valószínű számottevő csapadék. A délkeleti, déli megyékben viszont hóesésre lehet számítani. Délelőtt inkább csak hószállingózás, délután erőteljesebb havazás valószínűbb, miközben várhatóan kelet felé tolódik a csapadék, nyugaton csökken a felhőzet.  A  hőmérséklet  jellemző  átlaga szombat  reggel    -4 – 0, szombat  délután   0 – +4   fok körül alakul.