Perdöntő jelentősége van a koronavírus elleni harmadik oltás felvételének – mondta Kásler Miklós.

A BreuerPress és a HetiTV Hírei.20.22.01.07.

Perdöntő jelentősége van a koronavírus elleni harmadik oltás felvételének – mondta Kásler Miklós.

A kormány a magyarországi beruházások mellett továbbra is támogatni fogja a sportinfrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön is – jelentette ki Szijjártó Péter.

Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását .

Hírügynökségi közlések szerint hiperszonikus rakétával hajtottak végre kísérletet előző nap Észak- Koreában.

Belföld:

Perdöntő jelentősége van a koronavírus elleni harmadik oltás felvételének, mert négy hónappal az első és a második oltás felvételét követően a védettségi állapot fokozatosan csökken – erről az emberi erőforrások minisztere beszélt az Életközelben című videósorozat újabb részében.

Kásler Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus omikron variánsa lényegesen gyorsabban terjed, mint a korábbi mutációk, de az omikron esetében is a leghatékonyabb védekezési eszköz az oltás. A vakcinák hatásosságával kapcsolatban kiemelte: a rendelkezésre álló oltóanyagok mind a fertőzés, mind a halálozás ellen komoly védelmet nyújtottak az eddigi járványhullámokban. Hozzátette: az omikron variáns okozta megbetegedés súlyosságáról, a társbetegségek szerepéről viszonylag keveset tudni, de nap mint nap gyarapodnak az ismeretek. Az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport célja, hogy az újabb vírusmutánsok tulajdonságát, fertőzőképességét és klinikai tüneteit hazai körülmények között tudják vizsgálni – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a falusi és a városi civil alapokról, a civil szervezetek működéséről.Szalay- Bobrovniczky Vince kiemelte, hogy rövidesen kiírásra kerülnek az idei Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap pályázatai, ezeknek a forrásai már rendelkezésre állnak. A Falusi Alap már évek óta megvan, a Városi tavaly indult el. Ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte, mindkettőre nagy szükség van, nagyon fontos szerepet töltenek be. Mindkét alapra 5-5 milliárd forint áll rendelkezésre, bár Magyarországon a lakosság több mint kétharmada él városokban, de így is minden támogatásnak örülni kell. Hozzátette azt is, ezekből a támogatásokból nem lenne szabad senkinek, így az ellenzéknek sem politikát csinálnia, hiszen a civil szervezetek az esetek túlnyomó többségében nem folytatnak politikai tevékenységet. A politikus elmondta, hogy a napokban a Rumbach utcai zsinagógában részt vett egy nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol többek között a Mazsihisz is bemutatta, mire használta fel azokat a forrásokat, amelyeket különböző programokra kapott a miniszterelnökségtől. Ezek a programok elsősorban a Holokauszt témájának oktatásához kötődnek.

Az LMP szerint csak kormányváltással védhetők meg Magyarország természeti értékei, a többi között a Fertő tó környezete. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Márki-Zay Péter által vezetett új kormány vigyázni fog arra, hogy a természeti örökségeinket úgy

örökítsük át unokáinkra, ahogy azokat a nagyszüleinktől kaptuk. A politikus sérelmezte, hogy a Fertő tavi „gigaberuházás” új engedélyezési paraméterei még a tavalyi, sokak által bíráltnál is nagyobb létesítményt tesznek lehetővé. Ez azt jelenti, hogy megvalósulása esetén a Fertő tó már nem lesz olyan, mint amilyen volt, egy teljesen más jellegű és használatú területté válik – jelentette ki.

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyarországi nyugdíjasokról, megbecsülésükről.A politikus elmondta, a nyugdíjasok ügye az egyik legfontosabb a feladataik közül, hiszen több mint két millióan vannak az országban, nekik csak köszönettel és tisztelettel lehet tartozni, hogy ezt az országot megépítették és megőrizték. Hozzátette, a Fidesz 2010 előtt a választási kampányban kötött egy szövetséget a nyugdíjasokkal, aminek a lényege az volt, történjék bármi, az új kormány mindenképpen megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, azaz nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi megbecsülése is fontos a nyugdíjas társadalomnak. Nyitrai Zsolt kijelentette, ennek a szövetségnek az is a lényege, hogy az ígéreteket sikerült megtartani, hiszen a nyugdíjasok ügyei mindig előre mentek, nem volt semmiféle visszalépés, ellentétben a 2010 előtti időszakkal. A kormány visszaépítette a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldali kormányok vettek el, az ő politikájuk lénye az, hogy válsághelyzetben is azokat szorítják meg, akik amúgy is nehéz körülmények között vannak. Immár negyedik alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot, ami a gazdasági növekedéshez kötődik. Miután a magyar gazdaság jól teljesít, így abból a nyugdíjasok is részesülnek.

Külföld:

A kormány a magyarországi beruházások mellett továbbra is támogatni fogja a sportinfrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Novák Károly Eduárdot, Románia sportminiszterét fogadta Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarországon a sport nemzeti ügynek számít, annak támogatása, a fejlesztések stratégiai kérdést jelentenek, ugyanis egy nemzet annál egészségesebb, minél többet sportol. „A sport a nemzeti identitás és büszkeség megőrzésének és építésének egyik legfőbb eszköze” – fogalmazott. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyarországi beruházások mellett a kormány mindig is figyelmet fordított a határon túli magyar közösségek sportfejlesztéseire is, és ez a jövőben is így marad. Ennek keretében eddig mintegy 30 milliárd forint értékben segítették az infrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön, tavaly például magyar támogatással épült meg a Sepsi OSK stadionja, illetve újabb jégkorongpályát adtak át Marosszentgyörgyön – közölte.

A koronavírus-járvány megjelenése óta a legtöbb, csaknem 12 ezer új fertőzöttet azonosítottak Izraelben az omikron vírusváltozat által dominált ötödik járványhullámban – . A legfrissebb közlések szerint 11 978 új fertőzöttet azonosítottak a több mint 200 ezer, kedden elvégzett teszttel, amelyek 6,65 százaléka volt pozitív. Egy nap alatt még sohasem találtak ilyen sok vírushordozót Izraelben a járvány tavalyelőtti megjelenése óta. Naftali Bennett miniszterelnök személyesen tájékoztatott arról, hogy az első, Izraelben végzett kutatás szerint a negyedik oltás felvétele után egy héttel közel ötszörösére ugrik az ellenanyagszint a vérben. Ezen a héten megkezdték a veszélyeztetett csoportok és a 60 évnél idősebbek újraoltását, az immár negyedik – második emlékeztető – adag beadását a vírussal szembeni védettség növelésére. A kórházakban ápolt Covid- betegek száma tovább emelkedett 285-re, közülük 125-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében. A dokumentumot azzal kapcsolatban hozták nyilvánosságra, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete csütörtökön úgy döntött, Kazahsztánba vezényli a szervezet békefenntartó erőit. A Kollektív Biztonsági Tanács csütörtökön Kaszim-Zsomart

Tokajev kazah elnök kérésére úgy döntött, korlátozott időre kollektív békefenntartó erőket küld a köztársaságba, hogy stabilizálják és normalizálják a helyzetet az országban. A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli

Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak. A kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt.

Az észak-koreai hírügynökség közlése szerint hiperszonikus rakétával hajtottak végre kísérletet előző nap Észak-Koreában, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. A közlemény szerint a rakéta 120 kilométeres távolságban oldalirányú mozgást is végzett. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását. Észak-Korea tavaly szeptemberben jelezte először, hogy kísérletet hajtott végre egy újonnan kifejlesztett, Hvaszong-8 elnevezésű hiperszonikus rakétával. A Koreai Munkapárt nyolcadik – tavaly januári – kongresszusán jelentették be, hogy Phenjan – más

nagy erejű fegyverek mellett – „rövid időn belül kifejleszt és hadrendbe állít hiperszonikus robbanófejet is”. Dél-koreai szakértők úgy vélik, még sok időbe telik, mire Észak-Korea elsajátítja a hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos valamennyi technológiát, hiszen maga az Egyesült Államok sem képes még teljesen hadrendbe állítani egy ilyen jellegű fegyvert.

Gazdaság:

A hitelmoratórium 2022. június 30-ig segíti a rászorulókat, amelyet 220 ezer lakossági ügyfél és háromezer kisvállalkozás vesz igénybe – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára. A kormány az adócsökkentések és a munkahelyteremtés mellett célzottan, majd két és fél évig tartó törlesztési moratóriummal segíti a bajba jutott banki adósokat – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a koronavírus-válság egyik legjelentősebb, és a legtöbbeket érintő magyar intézkedése világszerte egyedülálló, hiszen sehol máshol nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a segítségre szoruló banki adósok. A járvány káros gazdasági hatásait teljesen másképp kezelte a baloldal – húzta alá Tállai András. Emlékeztetett, hogy a 2008-as válság idején bedőlt devizahitelek számos magyar családot és vállalkozást tettek tönkre, és a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal semmit sem tett azért, hogy az árfolyamok elszabadulásakor ne kerüljenek több százezren pénzügyi adósságcsapdába.

Időjárás:

Pénteken, a hajnali fagyos időt követően napközben is csak pár fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Napsütéses, csapadékmentes idő várható gyenge vagy mérsékelt légmozgással. Késő délután, este,délnyugat felől eleinte mérsékelt, majd erőteljesebb felhősödés várható. A

hőmérséklet jellemző átlaga péntek reggel -5 – -2, péntek délután délnyugaton +4, északkeleten 0, fok körül alakul.