Az egészségügy mellett a szociális és a kulturális szférában szintén komoly béremelésre lehet számítani 2022-ben – mondta Kásler Miklós

A BreuerPress és a HetíTV hirei 2021.XII.28.-reggelén 

 

 

 

 

Az egészségügy mellett a szociális és a kulturális szférában szintén komoly béremelésre lehet számítani 2022-ben – mondta Kásler Miklós.

Izrael szigorította a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a bevásárló- és kereskedelmi központok látogatására vonatkozóan, az omikron-variáns terjedésének megfékezése érdekében.

Orosz diplomaták és katonai tisztségviselők a jövő hónapban tárgyalnak az Egyesült Államokkal arról, hogy Moszkva milyen biztonsági garanciákat vár Washingtontól.

Megvétózta Andrzej Duda lengyel elnök a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.

Belföld:

Az egészségügy mellett a szociális és a kulturális szférában szintén komoly béremelésre lehet számítani 2022-ben, erről is beszélt a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a pandémia második évében is helyt állt. Az alapellátásban végig biztosítani tudtuk mindenki számára a szükséges ellátást, emellett minden sürgősségi beavatkozás, daganatos, szív- és érrendszeri betegség diagnosztikája és terápiája is megtörtént. Kásler Miklós az egészségügyben zajló bérfejlesztésről szólva kiemelte, hogy a folyamat egy több évig tartó program első állomása, hiszen az orvosok fizetése 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd. Az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy a jövőre befejeződő négylépcsős béremelésnek köszönhetően a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal növekedtek a 2018-as illetményhez viszonyítva.

Korábban nem látott mértékű anyagi segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok 2022-ben az adóvisszatérítéssel – erről beszélt Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban. „A gyermeket nevelő szülőknek visszatérítjük az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig” – emlékeztetett az államtitkár. A baloldali kormányok 2010 előtt, a válság idején elvették, megnyirbálták a családtámogatáskat. „Mi a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben sem elveszünk a családoktól, hanem minden eszközünkkel támogatjuk őket” – tette hozzá. Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint és összesen mintegy 600 milliárd forintos bevételt jelent a családoknak. Ez személyenként elérheti akár a 800 ezer forintot is – ismertette az adatokat.

Idén engedélyezett a Szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása – közölte a rendőrség Facebook-oldalán. Tavaly a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a Szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért megtiltotta a kormány a pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. Idén nem lesz ilyen korlátozás, így a rendőrség részletesen ismertette a tűzijátékok felhasználásának szabályait. Kiemelték: továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni – kategóriától függően – 14 vagy 16 éves kortól.

Orbán Viktor miniszterelnök gazdaság- és társadalompolitikája megbukott – jelentette ki az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté, aki a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be, úgy fogalmazott: egekben van az infláció, „elszabadult” a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül. A szociális fordultot ígérő társelnök hangsúlyozta, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, emelik a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és nem feledkeznek el azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Külföld:

Izrael szigorította a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a bevásárló- és kereskedelmi központok látogatására vonatkozóan, az omikron-variáns terjedésének megfékezése érdekében. Az új szabályok értelmében a vásárlóknak és az alkalmazottaknak be kell mutatniuk zöld igazolványukat, mielőtt belépnének a 100 négyzetméternél nagyobb üzletekbe – kivéve az alapvető szolgáltatásokat nyújtó helyeket. Az alapvető üzletek közé tartoznak a higiéniai termékeket, optikai termékeket és gyógyászati segédeszközöket árusító üzletek, valamint a szupermarketek és élelmiszerboltok. Ezek a helyek továbbra is hét négyzetméterenként egy főre korlátozzák a kapacitást. A bevásárlóközpontokban 15 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat. Ezen túlmenően az ételstandok csak zöld igazolvánnyal rendelkező vásárlókat szolgálnak ki, kizárólag elvitelre. A zöld igazolvány-rendszer csak azokra korlátozza a belépést, akiket az elmúlt hat hónapban beoltottak vagy felgyógyultak a COVID-19 betegségből, vagy akiknek az elmúlt 72 órában végzett tesztje negatív lett.

Orosz diplomaták és katonai tisztségviselők a jövő hónapban tárgyalnak az Egyesült Államokkal arról, hogy Moszkva milyen biztonsági garanciákat vár Washingtontól – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov egyéb külpolitikai témák között beszélt erről egy részletes interjúban, amelyet élőben közvetítettek a moszkvai külügyminisztérium honlapján. A tárcavezető hozzátette: az egyeztetésekre az orosz újévi szünetet követően kerül sor.

Oroszországban 2022-ben az első hivatalos munkanap január 10-
e. December 26-án a NATO közölte: főtitkára, Jens Stoltenberg azt javasolta, hogy hívják össze a NATO-Oroszország Tanács ülését január 12-re, amikor Brüsszelben a szövetség Katonai Tanácsának ülését tartják a vezérkari főnökök szintjén. A moszkvai külügyminisztérium jelezte: megkapta és tanulmányozza a javaslatot.

Megvétózta Andrzej Duda lengyel elnök a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását, emlékeztetve a jogszabály által kiváltott negatív bel- és külpolitikai visszhangra. „Osztom honfitársaim többségének aggodalmait, hogy nincs szükségünk újabb nyugtalanító, megosztó ügyre” – jelentette ki az elnök. Döntésében a Lengyelország szövetségesei iránti kötelezettségeire is hivatkozott. Arra hívta fel a parlamenti képviselőket, hogy „megfelelő” és „rendezett” megoldásokat fogadjanak el a külföldi tulajdonú médiáról. A december 17-én a szejmben megszavazott, most megvétózott előírásokat többen az amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték.

Újabb járványügyi korlátozásokat vezettek be hétfőn több német tartományban, hogy akadályozzák az új típusú koronavírus omikron nevű változatának terjedését. A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy elinduljon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra – például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és működését is veszélyeztetheti. A karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt járványhullámot azonban lehet lassítani a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentésével. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján legkésőbb keddtől mindenütt bevezetnek egy sor új kapcsolatkorlátozó szabályt. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

Francois Fillon korábbi francia miniszterelnököt nevezték ki az orosz kormány érdekeltségei közé tartozó Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holding igazgatójává – jelentette az EU Observer című brüsszeli hírportál.
Júniusban Fillon már bekerült a külföldi szénhidrogén-feltárásokat végző orosz állami irányítású Zarubezsnyefty vállalat igazgatótanácsába is. A volt francia kormányfővel, aki Nicholas Sarkozy elnöksége idején, 2007-2012 között volt miniszterelnök, 2017-ben pedig jelölt volt a francia államfőválasztás első fordulójában, az idén júniusban írta alá a jelöléséről rendelkező dokumentumot Mihail Misusztyin orosz kormányfő. A dokumentumon Fillon az APTERAS francia vállalat igazgatójaként szerepel. A Zarubezsnyeftynél Fillon Oroszország

érdekeit képviseli. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a két politikus jó személyes kapcsolatokat ápol .

A mianmari bíróság elhalasztotta az eredetileg hétfőre tervezett ítélethirdetést a délkelet-ázsiai ország korábbi vezetője, Aung Szan Szú Kji ügyében – jelentették a bírósághoz közel álló források. A tájékoztatás szerint a testület január 10-én hirdet ítéletet. A februári katonai puccsot követően letartóztatott politikus ellen több per van folyamatban, hétfőn pedig két ügyben is ítéletet hirdettek volna. A 76 éves Aung Szan Szú Kjit, a többi között korrupcióval, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megszegésével, választási csalással, illetve az export-import szabályok és államtitok megsértésével vádolják, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat. A volt vezetőt december 7-én – Vin Mjint korábbi államfővel együtt – már négy év börtönbüntetésre ítélték arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követett el.

Gazdaság:

A legtöbb üzlet nagyon erős karácsony előtti forgalomról számolt be – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György hozzátette: az ezüsthétvége után megindult a felfutás, az aranyhétvége nagyon erős volt és még utána is volt 4 és fél napja az embereknek vásárolni. Az internetes vásárlasnak november és december a két legerősebb hónapja, a korábbi évek 30-40 százalékos növekedési üteme idén 20 százalék körülire mérséklődött. A webes kereskedelem növekszik, de idén a korábbi évekhez képest többen döntöttek hagyományos üzletek mellett – jegyezte meg. Vámos György a várható szilveszteri forgalomról azt mondta: figyelemmel arra, hogy nincs semmilyen járványügyi korlátozás, a tavalyinál nagyobb forgalom várható.

Időjárás:

Kedden folytatódik a túlnyomórészt borús, nyirkos idő, csak kevés helyen, ott is átmeneti időszakokra vékonyodhat el a felhőzet. Számottevő csapadék napközben nem valószínű, csak elszórtan, időszakosan fordul elő gyenge, vegyes halmazállapotú szitálás.
A hőmérséklet jellemző átlaga kedd reggel -7 – 0, kedd délután 0 – +5, szerda reggel +1 – +4 fok körül alakul.

page4image21068528page5image20295072