Azokat kell meggyőzni, akik még eddig nem oltakoztak

Azokat kell meggyőzni, akik még eddig nem oltakoztak

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus járványról, az omikronról és az oltás fontosságáról.

 

A szakember szerint az oltóanyagokat a fejlesztők egyféleképpen tesztelték, ki az, aki elkapja a betegséget, ki az, aki súlyos beteg lesz, ki az, aki kórházba kerül, ki az, aki lélegeztetésre szorul, ki az, aki meghal. A szervezetben található antitestek mérését másodlagos eredménynek nevezik, ezt is nézik, de egy oltóanyag hatékonyságát nem ezek mutatják meg. Nincs meg a párhuzam az ellenanyagszintek és a klinikai hatékonyság között. Lehet nézni az ellenanyagszintet, de az oltóanyag hatékonyságát a betegség szempontjából nézik. Persze, egyszerű lenne, ha a védőoltásokat az antitestek termelése alapján osztályoznák, jelentette ki a főorvos, de ez nem így működik. Arról nem beszélve, hogy az ellenanyagokat többféle módon mérik, jelenleg nincsen standardizálva. A szakember szerint például a kínai oltóanyagnál szinte senkinél nem találtak ellenanyagot, de ez az oltás mégis működik, hiszen például Kínában csak ezt használják, ahol jelenleg nincs járvány. Szlávik János szerint felesleges méricskélni, egyszerűen el kell hinni, hogy az oltóanyagok működnek.

A főorvos megerősítette a miniszterelnök Kormányinfón elmondott szavait, mely szerint az állam által felhalmozott koronavírus tesztek klinikai tesztek, így azokat otthon nem lehet felhasználni, ezért sem lehet ezeket ingyen rendelkezésre bocsátani. A szakember hozzátette, az otthoni gyorstesztek is jók, ma már azok hatékonysága is nyolcvan százalék között van.

Szlávik János külön beszélt a nyájimmunitásról. Ezt úgy lehet elérni, ha a lakosság jelentős része átesik egy betegségen, ami így végül eltűnik. Ám sajnos a koronavírus nem ilyen, számos mutációja van. Például az omikron változat megfertőzheti azokat is, akik már átestek a betegségen, de az oltottakat is. Tudni kell azt is, jelentette ki a szakember, hogy aki megkapta a védőoltásokat, az is áteshet a betegségen, csak nem mindegy, hogy otthon marad vagy kórházba kerül. Hozzátette azt is, az omikrontól azért kell félni, mert nagyon gyorsan terjed, megtalálja az oltottakat és az oltatlanokat is, ez utóbbiak között képes súlyosabb eseteket, akár halált is előidézni. Szlávik János szerint az omikron ellen nagyon nehéz védekezni, bár az is igaz, vannak országok, amelyek zárással igyekeznek a variáns bejutását megakadályozni, de ez nem sikerülhet, maximum csak lassíthatják a folyamatot.

Szlávik János kijelentette, a lakosság több mint hatvan százalékát sikerült eddig beoltani, de sajnos vannak, akiket nem lehet meggyőzni. Ők nem általában oltásellenesek, hanem a koronavírus elleni oltás ellen vannak, mindenféle, az internetről összeszedett információk alapján döntenek. Ez azt jelenti, hogy nem lehet az oltottak számát jelentősen emelni Magyarországon. Őket nem lehet meggyőzni, még akkor sem, ha híres emberek kerülnek kórházba, halnak meg az oltatlanság miatt. Hiába szervezett az állam oltási kampányokat, ott leginkább a második és a harmadik oltásra jelentkezők száma ugrott meg jelentősen, az elsőre nagyon kevesen jelentkeztek. Hozzátette azt is, a WHO főigazgatója is azt mondta, nem azokat kell meggyőzni az oltás fontosságáról, akik a második, harmadikat kapnák, hanem pont azokat, akik eddig még nem oltakoztak.