A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány szerint.

A HetiTV és a BreuerPress legfrissebb hírei

Tízszázalékos béremelésről döntött a kormány a rendőrök és a katonák esetében – közölte a miniszterelnök a közösségi-oldalára feltöltött videóban.

Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az izraeli kabinet kibővítette az úgynevezett “vörös országok” listáját az Egyesült Államokkal, Kanadával, Olaszországgal, Németországgal, Belgiummal, Magyarországgal, Marokkóval, Portugáliával, Törökországgal és Svájccal.

A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány szerint.

Belföldi hírek:

 

Tízszázalékos béremelésről döntött a kormány a rendőrök és a katonák esetében – közölte a miniszterelnök a közösségi-oldalára feltöltött videóban. Orbán Viktor, miután rendőri és katonai vezetőket fogadott a Karmelita kolostorban, elmondta: elismerésüket szeretnék azzal is kifejezni, hogy a következő évben hat havi fizetésüket fegyverpénzként kézhez kapják a rendőrök és a katonák. „A következő hónapokban és években további jelentős béremeléseket fogunk majd végrehajtani, hogy megtarthassuk a rendőreinket és a katonáinkat” – fűzte hozzá. A kormányfő közölte, a rendőri és katonai vezetőknek minden magyar nevében megköszönte „azt a fantasztikus munkát, amit ebben az évben végeztek”. Kifejtette: a rendőrök és a katonák nélkül az ország nem tudott volna védekezni a koronavírussal szemben.

Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, ennek a többletfedezete mintegy 63 milliárd forint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kormány közösségi-oldalán közzétett videóban. Rétvári Bence azt mondta, a koronavírus-járvány okozta többletkiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy folytatja a béremeléseket a közszférában. Hozzátette: a gazdaság többletteljesítménye az, amely megalapozza ezeknek a béremeléseknek a fedezetét. Hangsúlyozta: nem ez az első béremelés, hiszen tavaly, a járvány ellenére is már volt egy 10 százalékos béremelés és az első csoport, amelyik számára a kormány egy nagyobb léptékű béremelést indított. Szintén a pedagógusok voltak, amikor több év alatt 50 százalékos béremelést hajtottak végre körükben. A kormány terve az, hogy 2023-ban egy nagyobb léptékű pedagógus-béremelésre is sor kerülhet Magyarországon – tudatta az államtitkár. Mint mondta, az elmúlt években Magyarország több mint ezermilliárd forinttal többet fordított pedagógusbérekre, mint amennyi ezeknek a fedezete 2010-ben volt.

Tudjuk, hogy a gyerekek életében fontos a törődés, érezniük kell, hogy a társadalom odafigyel rájuk – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Somogyváron. Soltész Miklós – aki a Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon három tagintézményében élő gyerekeknek adott át névre szóló ajándékokat – rámutatott, hogy a gyermekotthonokban vagy lakóotthonokban élő gyerekek élete más, mint akik családban nevelkednek, éppen ezért fontos, hogy karácsonykor olyan ajándékot kapjanak, amely igazán örömet szerez nekik. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága, Fülöp Attila és a munkatársai találták ki három éve, hogy a különböző otthonokban élő gyerekek a központi kormányzatnál és a közigazgatásban dolgozóktól személyre szóló ajándékokat kapjanak. Országosan 6800 gyermeket ajándékoznak meg, ezen belül a Miniszterelnökség kétszáznak juttatott el ajándékokat Somogyba és Hajdú-Biharba – tette hozzá.

Lopásra mindig lesz pénz, de a tisztességes munkának nincs becsülete, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök – jelentette ki a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László. Az ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint a magyar kisvállalkozásokat érinti a kormány 350 milliárd forintos „megszorítása”, a Magyar Fejlesztési Bank ugyanis több uniós pályázat, sőt már elvégzett munka után is megtagadta a fizetést.

Külföldi hírek:

Az izraeli kabinet kibővítette az úgynevezett “vörös országok” listáját az Egyesült Államokkal, Kanadával, Olaszországgal, Németországgal, Belgiummal, Magyarországgal, Marokkóval, Portugáliával, Törökországgal és Svájccal. A tilalom kedd éjfélkor lép életbe. Az úgynevezett „vörös országokba” és onnan történő utazás kifejezetten tilos, kivéve, ha erre egy bizottság külön engedélyt ad. A listán szereplő országokból hazatérőknek hétnapos karanténba kell lépniük. Naftali Bennett miniszterelnök kijelentette, hogy a rendkívül fertőző omikron-variáns mozgatja Izraelben a koronavírus-fertőzések ötödik hullámát, és arra buzdította a lakosságot, hogy előzzék meg a várható megbetegedések megugrását a gyermekek beoltásával és az összejövetelek visszaszorításával, ideértve az otthoni munkavégzést lehetőség szerint. ,Úgy vélem, három-négy héten belül, de talán hamarabb is, a megbetegedések számában olyan ugrásszerű növekedést fogunk tapasztalni, amely nem hagy kétséget az aggodalomra” a járvány súlyosságát illetően. Ez idő alatt kulcsfontosságú, hogy a lehető legtöbb embert beoltsák, különösen a gyerekeket, érvelt Bennett.

A Knesszet Védelmi és Külügyi Bizottsága előtt felszólalva Beni Gantz védelmi miniszter kijelentette, hogy Irán hátrányos helyzetben van és engedményekre kényszeríthető.„Irán belföldi helyzete lehetőséget kínál a nemzetközi közösség

 

számára. Irán nem vezető hatalom – polgárai szenvednek a rossz gazdasági helyzet miatt, a beruházások és a fejlesztések 50 százalékkal csökkentek az elmúlt évtizedben, és az ország számos belső és külső kihívással szembesül” – mondta Gantz a törvényhozóknak. „Az iráni rezsim jól ismeri ezt a helyzetet, és mint ilyen, Irán valódi aduász nélkül érkezik a tárgyalásokra. Lehetséges és szükséges is véget vetni Irán „időhúzási” stratégiájának. Mélyítjük a nemzetközi együttműködést, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a nyílt és burkolt akciók is bővülni fognak, különféle eszközökkel”. “Az elmúlt másfél évben haderőépítést folytattunk, olyan új eszközöket szereztünk be, amelyek biztosítják Izrael védelmi fölényét a térségben minden fenyegetéssel szemben” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Oroszország a legkülönbözőbb ellenlépéseket mérlegeli arra az esetre, ha a NATO fegyvereket telepítene a határai közelébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov arra a kérdésre válaszolt így, hogy vajon Moszkva telepíthet-e nukleáris fegyvereket Fehéroroszországba. Korábban Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter kijelentette, hogy a köztársaság a NATO fenyegetése esetén készen áll nukleáris fegyverek befogadására. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter- helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn gyors választ sürgetett az Egyesült Államoktól az orosz biztonsági garanciavállalási javaslatokra, „mivel a helyzet nagyon súlyos, kiélezett, és hajlamos tovább bonyolódni”. Úgy vélekedett, hogy Washington megpróbálja majd az orosz kezdeményezést lassú folyamatba terelni és ismételten kifejezte Moszkva készségét a tárgyalások azonnali megkezdésére.

A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány mellett működő szakértői tanácsadó testület szerint. A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület az első állásfoglalásában kiemelte: minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit. Mindenekelőtt a nagyobb összejöveteleket szükséges elkerülni, és meg kell követelni az FFP2 minősítésű orvosi maszk viselését, különösen zárt térben. Ösztönözni kell továbbá a gyorstesztek használatát az ünnepi időszakban tartott összejöveteleken – áll a járványügyi szakértők ajánlásában. Az omikron megjelenésével kialakult új helyzet miatt előrehozták, már ma megtartják a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását, amelyen az év végi ünnepi időszakban követendő védekezési stratégiáról egyeztetnek.

Egyre több országban csökkentik a koronavírus emlékeztető oltása beadásáig előírt hat hónapos várakozási időszakot az omikron variáns gyors globális terjedése és az új fertőzések számának növekedése miatt. Vannak tudósok akik szerint azonban az emlékeztető oltás túl korai beadása veszélybe sodorhatja az oltás nyújtotta védelem hosszú távú hatását. „Általánosságban a több adagos védőoltások esetén az emberi immunrendszer jobban reagál, ha elég ideje van az oltások feldolgozására” –

nyilatkozta Dr. William Schaffner, a Tennessee állambeli Nashville magánegyeteme, a Vanderbilt University orvosi karának fertőzőbetegség-szakértője. Ugyanakkor legalább féltucat laboratóriumi tanulmány azt mutatja, hogy a koronavírus elleni – nagyobbrészt két adagos – védőoltások nem elégségesek az omikron variáns által okozott fertőzés megállításához, és az emlékeztető oltás segíthet.

Gazdasági hír:

 

Az orosz és a magyar fél is azon dolgozik, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen Magyarországon – hangsúlyozta Alekszandr Merten, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnöke, a Paks II. projekt igazgatója. Kiemelte, egyértelműen látszik a haladás az építési területen, ahol folyik a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet- szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek kiépítése, a talajelőkészítés. A Paks II. társasággal együttműködve folyamatosan végzik az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat, és várják a létesítési engedélyt. Hangsúlyozta, a Roszatom a Paks II. projekt kivitelezése mellett erősíti piaci pozícióját Magyarországon, egyebek közt magyar partnerekkel vegyesvállalatok alapításán dolgoznak az atomenergiához kapcsolódó különböző területeken, köztük az egészségügyben is. Alekszandr Merten kitért arra, hogy az energiaárak növekedése idején is képes az atomenergia olcsón energiát előállítani, és ezzel hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Időjárás:

Ma nagyrészt napos, kisebb területen párásabb, rétegfelhős területek váltakoznak. Később észak felől vastagodó, de szakadozott felhőzet húzódhat fölénk.

Este az ország zöme felett lecsökken a felhőzet, ismét erős fagyra kell készülni. A hőmérséklet jellemzően -5 – 3 fok körül alakul.