Orbán Viktor a miniszterelnöki honlapon búcsúzott  Angela Merkel távozó német kancellártól. 

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.XII.07.reggelén

Orbán Viktor a miniszterelnöki honlapon búcsúzott  Angela Merkel távozó német kancellártól. 

 

Az izraeli védelmi erők  erős ellenzik,  hogy a magyar 4iG telekommunikációs cég megvenné az izraeli, kommunikációs műholdakat üzemeltető Spacecomot.

 

Megszavazta a német Zöldek tagságának többsége a szociáldemokratákkal  és a liberálisokkal  kötött koalíciós szerződést.

 

Beiktatták hivatalába hétfőn Karl Nehammer új osztrák kancellárt.

 

 

 

 

Belföldi hírek: 

„December 8-án Angela Merkel távozik a német kancellári hivatalból. A közép-európaiak életének egy darabja is vele távozik” – írta Orbán Viktor  a miniszterelnöki honlapon hétfőn megjelent írásában. A kormányfő úgy fogalmazott: „Mi még értettük őt, ő még értett bennünket. Szovjet megszállás, kommunista diktatúra, ellenállás és népmozgalmak 1988-89-ben, győzelem, szabadság, újraegyesítés és a csúcskancellár, Helmut Kohl, az új államalapító” – tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, magyar miniszterelnökként 1998-ban néhány hónapig együtt szolgálhatott Helmut Kohl kancellárral, aki „atyai jó barátja, keresztény testvére és hűséges patrónusa volt a közép-európai népeknek”.  „Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz. Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben, és együtt néztük tehetetlenül és eszköztelenül az Európa számára tragikus orosz-ukrán háború kitörését. A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát” – emlékezett a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: ezt követően jött „a szakadás vagy inkább törés, nyílt törés” 2015-ben, „a migrációs invázió”. Ekkor kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé” – mondta.

Emelkedést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján. Közölték, a koronavírus-örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedik a szennyvízmintákban. A legtöbb vizsgált helyszínen stagnáló tendencia figyelhető meg, de emelkedés tapasztalható számos budapesti agglomeráció vizsgált településein. A vírus-örökítőanyagának koncentrációja két településen, Győrben és Nyíregyházán magas, 19 helyen az „emelkedett”, egy településen, Szekszárdon pedig a „mérsékelt” kategóriába sorolható.

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó kórokozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközük segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).A közlemény szerint a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói a pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban saját fejlesztésű UV-kamrában határozták meg azt az UV-C besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja. Az egyetem azt írta, az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban, hiszen az által számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó, és „az eredmények remek alapot adhatnak a megbetegedéshez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

A kistelepülésen élők életminőségének további javítása érdekében 14 felhívással 2022. január 3-án megjelennek a Magyar Falu Program pályázati kiírásai, és már aznap beadhatók a kérelmek – közölte Gyopáros Alpár Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Miniszterelnökség által kiadott közlemény szerint az eljárási rend tovább egyszerűsödik: rövidebb (30-35 napos) lesz a benyújtási idő és gyorsabb lesz a bírálati szakasz is. A korábbi népszerű felhívások mellett új célok megvalósítására is lehet forrást nyerni – tette hozzá. A kormánybiztos a Magyar Falu Program egyik legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a kistelepüléseken megállt a népességcsökkenés, ez pedig a bölcsődék iránti megnövekedett igényben is megmutatkozik. A jövő évtől éppen ezért lehetőség nyílik a meglévő bölcsődeépületek felújítására – fűzte hozzá. Továbbá először lehet pályázni fogászati kezelőegység beszerzésére is.

Külföldi hírek: 

 

Az izraeli védelmi erők illetékesei erős ellenérzéseiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar 4iG telekommunikációs  megvenné az izraeli, kommunikációs műholdakat üzemeltető Spacecomot. A Spacecom 51 százalékának megvásárlásáról a 4iG-vel írt alá szándéknyilatkozatot a cég. A védelmi tárca vezetése stratégiai fontosságúnak ítéli meg a szatellites céget, amelyet nem kellene idegeneknek átengedni. A védelmi minisztérium azért aggódik az üzlet miatt, mert a Spacecom a kormány minisztériumainak és különböző biztonsági szerveinek is szolgáltatásokat nyújt, ezért stratégiai biztonsági eszközként tekintenek rá. Izraelt sebezhetővé tenné, ha ezekből a titkos és érzékeny adatokból bármi is kiszivárogna egy harmadik félhez. Az egyik biztonsági szakember azt mondta a lapnak, hogy egy új irányelv szerint Izrael nem fogja megengedni, hogy a stratégiai jelentőségűnek nyilvánított cégekben 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljanak külföldiek. 

Jichák Herzog izraeli elnök átvette Thomas R. Nides, az Egyesült Államok új izraeli nagykövetének diplomáciai megbízólevelét az elnöki rezidencián tartott ünnepségen. Herzog beszédében  méltatta az Ábrahám-egyezményt, majd Irán felé fordult, amely szerinte ,,kétségtelenül a legnagyobb kihívás Izrael és az Egyesült Államok számára”.  Izrael üdvözölni fogja az átfogó, diplomáciai megoldást, amely véglegesen megoldja az iráni nukleáris fenyegetést. Abban az esetben, ha nem sikerül megoldásra jutni, Izrael minden lehetőséget az asztalon tart, és ki kell mondani, hogy ha a nemzetközi közösség nem foglal el határozott álláspontot ebben a kérdésben, akkor Izrael majd megteszi. Izrael meg fogja védeni magát.” Az izraeli elnök nagyra értékelte Joe Biden amerikai elnök múlt heti, Fehér Házban tartott hanukai gyertyagyújtási ünnepségén tett kijelentéseit is, amelyen Izrael új amerikai nagykövetét, Herzog testvérét, Michaelt is üdvözölte.

 

Megszavazta a német Zöldek tagságának többsége a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kötött koalíciós szerződést, így elhárult az utolsó akadály Németország következő szövetségi kormányának megalakítása előtt – jelentették be Berlinben. A mintegy 120 ezres tagságú Zöldeknél az érvényesen voksoló 71 150 párttag 86 százaléka szavazott a koalíciós szerződés elfogadására. A szociáldemokraták szombaton Berlinben rendkívüli pártkongresszuson döntöttek, a küldöttek 98,8 százaléka támogatta a megállapodást. Az FDP vasárnapi rendkívüli online kongresszusán 92,24 százalékos támogatottsággal fogadták el a dokumentumot. A kormányalakítás utolsó előtti állomásaként kedden Berlinben hivatalosan aláírják a koalíciós szerződést. Végül szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) megválasztja kancellárnak az SPD-s Olaf Scholzot, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök pedig kinevezi a Scholz-kormány minisztereit. Az új német kormány így a szeptemberi Bundestag-választást követő 73. napon alakul meg. 

 

Háromnapos közös hadgyakorlatba kezdtek az orosz Fekete-tengeri Flotta és az egyiptomi haditengerészet hajói a Földközi-tengeren – közölte az orosz flotta sajtószolgálata. A Moszt Druzsbi – 2021 kódnevű gyakorlatnak az Alexandriai-öbölben zajló tengeri fázisában a két ország legénységei egyebek között vészhelyzetbe került hajók megsegítését, felszíni eszközök támadásának visszaverését, tengeri utánpótlás megszervezését és a gyanús hajók ellenőrzését próbálják el. Ezenfelül a két ország hadihajói tüzérségi gyakorlatot végeznek felszíni, légi, valamint úszó aknát imitáló célpontok ellen. A két ország hadihajói egységes terv szerint, a közös parancsnokság általános irányítása alatt manővereznek. A gyakorlat kétnapos kommunikációs tréninggel kezdődött, a parton.

 

Beiktatták hivatalába hétfőn Karl Nehammer új osztrák kancellárt Alexander Schallenberg múlt heti lemondását követően. Az eddigi belügyminiszter Nehammert múlt pénteken választotta elnökévé az Ausztriában kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), miután Sebastian Kurz volt pártelnök, korábbi kancellár bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától. Nem sokkal később Kurz utóda a kancellári poszton, Alexander Schallenberg is bejelentette lemondását. Schallenberg – a két hónapig tartó kormányfői működése után – visszatér régi munkakörébe, a külügyminiszteri posztra.

 

Székely személyi kártya bevezetését tervezi a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A tanács állandó bizottsága közvitára bocsátotta az erről szóló határozattervezetet.  A tervezet szerint a székely, vagy székelyföldi személyi kártyát bármely, tizennyolcadik életévét betöltött személy megkaphatja, aki székelyföldi állandó lakhellyel rendelkezik, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács Autonómia-statútumában áll. A székely vagy székelyföldi személyi kártyát formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, amelyen fel kell tüntetni az igénylő családnevét és keresztnevét, születési idejét és helyét, állandó lakcímét, nemét. A formanyomtatvány kötelező módon tartalmazza előnyomtatott formában az igénylő kötelezettség-vállalását Székelyföld területi autonómiája iránt. 

 

 

Gazdasági hírek: 

Hatodik egymást követő évben döntött rekordot a fegyvereladások száma világszerte, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság ellenére – áll a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentésében. Az intézet szerint 2020-ban a világ 100 vezető fegyvervállalata 531 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket és katonai eszközöket, ez pedig 1,3 százalékkal több mint az előző évben volt. Mind a fegyvergyártásban, mind pedig a fegyvereladásban továbbra is az Egyesült Államok áll a lista élén: a listán szereplő 100 fegyvergyártóból 41 – egyebek között a lista élén szereplő Lockheed Martin és a Raytheon Technologies – amerikai tulajdonban van. Csak ezen vállalatok tavaly 285 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket, ez pedig 1,9 százalékos növekedés az előző évihez képest.

 

Időjárás:

 

Ma általában napos, viszont helyenként még felhős, hideg idő ígérkezik. Említést érdemlő csapadék nem várható.

 

Este mindenütt lecsökken a felhőzet legyengül a szél.

 

A hőmérséklet várhatóan -6 – 4 fok körül alakul.