Összecsapások kelet-Jeruzsálemben a Hamász terroristát ünneplő palesztinok és a rendőrség között 

Összecsapások kelet-Jeruzsálemben a Hamász terroristát ünneplő palesztinok és a rendőrség között 

ujkelet.live

Vasárnap este összecsapások törtek ki palesztinok és az izraeli biztonsági erők között Jeruzsálemben, miközben több százan vonultak fel a Suafat-menekülttáborban Fadi Abu Sachidam, Hamász terrorista ünneplésére, aki vasárnap reggel Jeruzsálem óvárosában meggyilkolt egy izraelit és négy másikat megsebesített.

A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint több tucat könnygáz-felhőbe burkolt palesztin köveket dobál a rendőrökre.

עימותים קשים במחסום שועפט. קדמה לזה תהלוכה של מאות עם דגלי חמאס. pic.twitter.com/p0Lw9QEN4H

— نير حسون Nir Hasson ניר חסון (@nirhasson) November 21, 2021

A mentők két Molotov-koktélos támadást jelentettek Jeruzsálem térségében. A Magen David Adom [MDA] segélyhívói szerint robbanópalackot dobtak egy 30 éves férfira az Óváros közelében, aki könnyű égési sérüléseket szenvedett. A második Molotov-koktélt a Jeruzsálem illetve Júdea és Szamária közötti Hizma ellenőrzőpont közelében dobták egy buszra. A 25 éves buszsofőr sokkot kapott és kezelésre szorult, az utasok között nem voltak sérültek, közölték az MDA orvosai.

Az Óvárosban fokozódó feszültséget a vasárnap reggeli véres terrortámadás váltotta ki, amely során a 42 éves palesztin terrorista, Fadi Abu Sachidam tüzet nyitott, halálosan megsebesítve a 26 éves Elijahu David Kayt, valamint súlyosan és közepesen súlyosan megsebesített két civilt valamint könnyebben két határrendészt.

A média szerint Kay új bevándorló Dél-Afrikából, és idegenvezetőként dolgozott a Siratófalnál.

עובדי משרד העלייה והקליטה כואבים את הירצחו של אליהו דוד קיי, שעלה לישראל מדרום אפריקה בשנת 2019 לבדו וממניעים ציוניים.
אליהו נרצח והוא בן 25. pic.twitter.com/uWLxWMjw8h

— משרד העלייה והקליטה (@KlitaGov) November 21, 2021

Az izraeli rendőrök viszonozták a tüzet, és a helyszínen megölték Abu Sachidamot. A terroristát a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának tagjaként ismerték, tanár és prédikátor volt.

A biztonsági erők a támadás után bevonultak a terrorista lakhelyére a Suafat-menekülttáborban, és letartóztatták családtagjait.

,,Súlyos incidens történt itt, egy terrorista, aki mindennap idejött imádkozni a Templom-hegyre, ma úgy döntött, hogy felfegyverkezve jön, tüzet nyitott, és sajnos megölt egy embert és megsebesített másokat. Másodperceken belül két rendőrnő jött fel alulról, és tüzet nyitottak rá. Ezzel egy időben határrendészek jöttek felülről, és szintén rálőttek” – nyilatkozta Omer Barlev közbiztonsági miniszter a helyszínen, hozzátéve, hogy a terrorista felesége három napja külföldre menekült, és az egyik fia is külföldön tartózkodik.

Vasárnap este palesztinok százai vonultak Abu Sachidam háza felé, a Hamász terrorszervezethez köthető jellegzetes zöld zászlókat lengetve és azt skandálva, hogy “mártírok milliói vonulnak majd Jeruzsálembe, illetvemás, a közösségi médiában keringő videók szerint a felvonulók hűséget fogadtak Muhammad Deifnek, a Hamász katonai szárnya főnökének.

A véres terrortámadást követően a Suafatban működő palesztin „iszlám és nacionalista frakciók” ernyőkoalíciója általános sztrájkot hirdetett az üzletekben és az iskolákban a mártírként ünnepelt Abu Sachidam emlékére.

Eközben külön csoportokban több tucat izraeli vonult át az Óvaroson a támadás helyszínére. Hozzájuk csatlakozott Szimcha Rothman és Orit Sztruk, a Vallásos Cionista párt parlamenti képviselői, akik gyertyát gyújtottak a meggyilkolt Kay emlékére.

Izraeli életét Kay magányos katonaként kezdte, az Izraeli Védelmi Erők kötelékben az Ejtőernyős Brigádnál, 2019 augusztusáig szolgált.

Védelmi tisztviselők szerint, az ötgyermekes Abu Sachidam előre megtervezte a támadást. Omer Barlev közbiztonsági miniszter szerint felesége és gyermekei már három napja elhagyták az országot.

Suafatban egy fiúgimnáziumban tanított iszlám jogot, amiért a jeruzsálemi önkormányzattól kapott fizetést, ezenkívül a helyi mecsetekben is prédikált. A közösségi médiában terjesztett 2020-as prédikációjában „az eretnekség zsidó és keresztény mestereit” szapulta mondván „az ördög vezérli őket”. Az Egyesült Arab Emírségek vezetőit pedig „mocskos beduinoknak”nevezte, azt követően, hogy normalizálták kapcsolataikat Izraellel.

A Hamász felvállalta a terrortámadást, szóvivője pedig így kommentálta az esetet: ,,Ez egy hősies támadás Jeruzsálemben. Ez a város addig folytatja a harcot, amíg ki nem űzi az idegen megszállót.”

A vasárnapi lövöldözés során közepesen súlyos sérüléseket szenvedő civil, egy rabbi, azt nyilatkozta a médiának, hogy a Siratófalnál tartott reggeli imáról tartott haza, amikor eltalálta egy golyó.

A 46 éves, nyolc gyermekes Zeev Katzenelnbogen rabbi a lövöldözés kezdetekor még mindig viselte a tefillint és az imakendőt (tallit).

“Nem igazán értettem, mi történik… a másodperc töredéke alatt nagyon erős fájdalmat éreztem a karomban, közvetlenül a tefillin helyén” – mondta az újságíróknak a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem Kórházban.

Ezután visszafordult a Siratófal irányába, hogy találjon egy épületet, ahova be tud menni.

Tisztában vagyok a nagy csodával, a jóindulattal amit az Örökkévaló tett velem” – mondta. ,,Egy pillanat alatt elveszthettem volna az életemet, és én ezt ajándékként fogadtam.”

Azt írják, hogy a tefillin a szívhez kötődik… Van egy kapcsolat Istennel, és ezt érzed, úgy érzed, hogy be vagy takarva, és védve érzed magad” – tette hozzá a rabbi.

A súlyosan megsérült polgárt, Áron Jehuda Imergreen jesivatanulót, a Sáárei Cedek Orvosi Központban ápolják. A két könnyű sérüléseket szenvedő határrendészt már kiengedték a kórházból.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap utasította a rendőrséget és a biztonsági erőket, hogy fokozzák éberségüket Jeruzsálemben, hogy megakadályozzák a további támadásokat.

Egy héten belül ez volt a második terrortámadás.

Szerdán kora este késes terrortámadásra került sor Jeruzsálem óvárosában a Damaszkusz-kapu területén. A terrorista az Ateret Kohanim jesiva közelében megkéselt két határrendészt. A harcosok és egy civil biztonsági őr tüzet nyitott a támadóra és ártalmatlanította.