Mától ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei szombaton reggel 20212.XI.20-án

Mától ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának 27-ről 5 százalékra csökkentését javasolta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Elfogadta a német szövetségi parlament csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezés új keretrendszeréről szóló indítványt.

Belföldi hírek:

Mától ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is – jegyezte meg. Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket. A szolgáltatások esetében a maszkhasználatról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről – ismertette. A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek – mondta.

Vannak olyan európai országok, mint például Magyarország, amelyik ebben a helyzetben sem feledkezik meg a szolidaritás elvéről, mondta Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. A Századvég munkatársa szerint, az Európai Unió, az Európai Bizottság felelőssége a járványhelyzetben, a migrációs helyzetben is igen hatalmas. Emlékeztetett arra az esetre, amikor nemrégiben az Európai Unió jogalkotási biztosa látogatott Magyarországra, és miközben a negyedik hullám tombol Európában, miközben egy migrációs válsághelyzet alakult ki a lengyel határon, az uniós biztos nem foglalkozik mással, mint a magyar és a lengyel kormányok jogértelmezésével. Mindeközben azt is látniuk kellene az Unió vezetőinek, hogy a gazdasági helyzet a közösség egészében nem javult, sőt akár ki is lehet jelenteni, romlott. Elegendő csak ránézni a Földközi- tenger mentén élő uniós tagállamokra, amelyek esetében például, az EU felfüggesztette a maastrichti egyezmény kötelezettségének betartását. Lomnici Zoltán kifejtette, erre az esetre szokták mondani, hogy a brüsszeli luxus elefántcsonttoronyból csak a valóságot nem látják. Holott nem kellene mást tenniük, mint a valós problémákra, valós válaszokat adni.

A média pluralizmusa elvesztette egyensúlyát, a magyarok kétharmadának bizalmi indexe mégis viszonylag magas a média iránt – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke. A politikus arról beszél, hogy az internet és különösen a közösségi média elterjedésével a hagyományos média szerepe megváltozott: megszűnt a monopolhelyzete, és ma már bárki hír- vagy tartalomgyártóvá válhat. Orbán Balázs szerint azok a médiafelületek, „amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a hiteles tájékoztatás szimbólumának tekintettünk – a New York Timestól a BBC- ig -, mára egyértelműen egy progresszív politikai program kiszolgálóivá váltak”. Mint fogalmazott, a liberális médiának a hiteles tájékoztatás helyett a progresszív liberális ideológia programjának a képviselete lett a legfontosabb, a nyugati konzervatívokat kiszorították a fősodratú médiából. „Éppen ezért a konzervatív sajtónak nagyon fontos küldetése van, mert ellensúlyoznia kell ezt a kialakuló túlsúlyt, továbbá biztosítania kell a fősodortól eltérő vélemények megjelenítését is. Fel kell vennie a kesztyűt, mert máskülönben egy „puha orwelli” típusú világ irányába indulunk el” – fogalmazott.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának 27-ről 5 százalékra csökkentését javasolta csütörtökön az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke, aki a többi élelmiszer áfakulcsát is csökkentené 18 százalékra. Korózs Lajos úgy vélekedett, hogy a kormány inflációs politikája megbukott, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelése sem oldja meg az infláció és a harmatgyenge forint problémáját.

Külföldi hírek:

Joe Biden, amerikai elnök iráni különmegbízottja, Robert Malley szombaton Izraelben járt, hogy összehangolja a Teheránnal a hónap végén folytatandó nukleáris tárgyalásokra való visszatérés előtti lépéseket, ugyanakkor eloszlatja az amerikai szándékokkal kapcsolatos izraeli aggodalmakat, amennyiben a tárgyalások kudarcba fulladnak. Izraeli tisztviselők kételkednek abban, hogy még mindig sikerülhet megegyezésre jutni Washingtonnal, mindazonáltal meg vannak győződve arról, hogy minden érintett fél aggodalommal telve fog távozni ebből a látogatásból – írta az Israel Hayom a véleménycikkében. Malley ugyan az eredeti nukleáris megállapodás egyik lelkes tervezője volt, de ő Biden kinevezettje, és már eldöntötte, hogy az Iránnal való megállapodás minden más lehetőséggel szemben előnyösebb.

A hazugságot az arc izmainak mozgása alapján felismerő mesterséges intelligenciát fejlesztettek izraeli kutatók. A Tel Aviv-i Egyetem közlése szerint az új technológia révén olyan kamerák és szoftverek fejleszthetők a jövőben, amelyek képesek lesznek életszerű helyzetekben észlelni a csalást és megtévesztést. Az új fejlesztés 73 százalékos pontossággal állapította meg, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek hazudtak-e. A Brain and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent közleményében a TAU kutatói a hazugságok két csoportját azonosították: azokat, amelyek az orcák izmait aktiválják és azokat, amelyek a szemöldököket. A módszer a

TAU egy új fejlesztésén, puha felületre nyomott matricákon alapul, amelyek elektródákat is tartalmaznak. Ezek monitorozzák és mérik az izmok és idegek aktivitását.

Tengeri célpontot semmisített meg közvetlen találattal a Fehér-tengeren egy Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgép, amelyet az orosz Északi Flotta Admiral Gorskov fregattjáról indítottak – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a hiperszonikus rakéta repülése megfelelt a beállított paramétereknek. A tesztlövészet övezetét az Északi Flotta hajói és repülőgépei előzetesen lezárták.A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Cirkon állami tesztelését november- decemberben folytatják le. Ennek keretében öt indítást terveztek, tengeri és parti célpontok ellen. Vlagyimir Putyin elnök az orosz parlament két háza előtt 2019 februárjában elmondta, hogy a Cirkon kilencszeres hangsebességgel haladva több mint ezer kilométeres hatókörben lesz alkalmas tengeri és szárazföldi célpontok megsemmisítésére.

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan „a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását” célozza. Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket – mondta. Mint mondta, a minszki rezsim „fegyverként használja a migránsokat”, akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia.

Lövöldözésbe torkollott egy vita a kelet-ukrajnai Harkiv metrójában a helytelen maszkviselés miatt – számoltak be ukrán hírportálok. Egy volt rendőr egyetemistákkal szólalkozott össze, amiért a fiatalok helytelenül viselték az arcukon a védőmaszkot, azaz nem takarták el teljesen a szájukat és az orrukat is. A vita elfajult, a férfit a diákok szidalmazták, lökdösni kezdték, mire többször a levegőbe lőtt, majd lábon lőtte az egyik egyetemistát. A férfi a hatóságok előtt önvédelemre hivatkozott. Denisz Smihal miniszterelnök közben felszólította a régiók helyi vezetését, hogy engedjék vissza a távoktatásból az iskolákba a tanulókat. A fővárosban, Kijevben – a városvezetés közlése szerint – hétfőtől térhetnek vissza az iskolapadokba a diákok. A kijevi vezetés közleményében hozzátette, hogy a fővárosban tanító pedagógusok több mint 95 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Elfogadta a német szövetségi parlament csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezés új keretrendszeréről szóló indítványt, amelyet a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok nyújtottak be a már csak ügyvezető kormány által a járvány legelső szakaszában, 2020 tavaszán bevezetett kivételes jogrend megszüntetésére. A kivételes jogrend november 25-i megszűnése után a védekezést a fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvény megreformált változata alapján kell folytatni. A jogszabály alapján a védekezésről szóló döntésekbe ismét be kell vonni a Bundestagot és a tartományi parlamenteket. Így a szövetségi kormány, illetve a tartományi kormányok nem irányíthatják többé a védekezést rendeleti úton, a törvényhozás közreműködése nélkül.

Gazdasági hír:

Minden központi banknak kötelessége előmozdítani és támogatni a gazdaságaik zöld és digitális átalakítását, ebben nemzetközi egyetértés van – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Budapest Eurasia Forum 2021 E- Konferenciát megnyitó beszédében. Matolcsy György elmondta: idén a konferenciasorozat harmadik rendezvényét tartják, ismét az online térben. A kétnapos tanácskozásra többi között érkeznek előadók Koreából, Kínából, Szingapúrból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Lengyelországból. A legfőbb téma, hogy a zöld és digitális átalakulást hogyan tudják támogatni a központi bankok, ebben a keleti (ázsiai) és a nyugati ötletek, modellek fúziójára van szükség, nincs egyetlen jó megoldás – húzta alá.

Időjárás:

Ma még eleinte erős szél ígérkezik a korábban is szeles területen, majd délután legyengül a légmozgás. Napos, szűrt napsütéses időre van kilátás.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 13 fok között tetőzik.