Gulyás Gergely: Magyarországnak van fegyvere a koronavírus-járvány ellen

A BreuerPress és a HetiTV  reggeli hírei 2021.XI.16-án

Magyarországnak van fegyvere a koronavírus-járvány ellen- jelentette ki Gulyás Gergely a Kurier című osztrák napilapnak adott interjúban. 

Szigorúbb szabályok bevezetését követeli az LMP a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében.

 

Oroszország a Fehéroroszország és az EU közötti tárgyalások közvetítőjeként elősegíthetné a  migrációs válság megoldását – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

 

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst.

 

 

Belföldi hírek: 

Magyarországnak van fegyvere a koronavírus-járvány ellen, az oltás, és a munkáltatók kötelezhetik a munkavállalókat ennek felvételére – jelentette ki Gulyás Gergely a Kurier című osztrák napilapnak adott interjúban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az osztrák újság munkatársának arra a kérdésére válaszolva mondta ezt, hogy milyen intézkedéseket tervez Magyarország, ahol a koronavírus-helyzet rosszabb, mint Ausztriában, amely karantént vezet be az oltatlanok számára. „Az állam is munkaadónak minősül, így mi is jó példával jártunk elöl.” – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a magyar kormány mindezt nem szociálpolitikának, hanem gazdaságpolitikának tekinti. „Nem szociáldemokraták, hanem konzervatívok vagyunk. Mindenkit támogatunk, aki dolgozik. Azt pedig, akinek családja van, még inkább” – fogalmazott. Mint mondta, mindez saját forrásokból finanszírozható, ehhez nincs szükség az Európai Unió pénzügyi segítségére, tekintettel arra, hogy Magyarország a járványt gazdasági szempontból jól kezelte.

 

 

Progresszív változásnak nevezte a felsőoktatási modellváltást az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Bódis József mintegy negyven egyetemi vezetőnek, oktatónak nyújtott át oklevelet a felsőoktatásban végzett példamutató, eredményes tevékenységük, kiemelkedő teljesítményük elismeréseként Hankó Balázzsal, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával együtt. A kitüntetéseket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adományozta. Az ünnepségen az államtitkár azt mondta, a felsőoktatási modellváltás feladata, hogy kiteljesedjen az autonómia az egyetemeken, ne legyen forrásínség. A cél, hogy jól tudjanak reagálni a nemzetközi kihívásokra – tette hozzá.

 

 

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma Kálmán Erika jelenlegi vezérigazgató-helyettest nevezte ki a Mediaworks Zrt. új vezérigazgatójává, valamint az igazgatóság elnökévé – közölte a szervezet.  Közleményükben azt írták: Szabó László, aki a járványhelyzet legnehezebb időszakában is hatékonyan irányította a cégcsoportot, más fontos kormányzati megbízatást kap.  A KESMA kuratóriuma Kálmán Erikát, a Mediaworks lineáris médiáért felelős vezérigazgató-helyettesét 2021. november 15-ei hatállyal nevezte ki a cégcsoport vezetőjévé. Az új vezérigazgató közgazdászként korábban magyar és nemzetközi vállalatoknál is vállalatszervezéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozott felsővezetői pozícióban és közel 10 éve médiapiaci területen dolgozik. Általános tapasztalata mellett kiválóan ismeri magát a Mediaworks céget: részt vett a cégcsoport korábbi akvizíciós folyamataiban, 2015-től pedig folyamatosan a menedzsment tagja – áll a közleményben.

 

 

Szigorúbb szabályok bevezetését követeli az LMP a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében, Schmuck Erzsébet társelnök szerint ugyanis a kormány semmilyen érdemi lépést nem tesz az ügyben. Az ellenzéki párt szorgalmazza, hogy a kulturális, a sport- és szabadidős létesítményeket, valamint a vendéglátóhelyeket kizárólag védettségi igazolvánnyal lehessen látogatni – mondta a politikus. Azt is követeli az LMP, hogy a sajtót engedjék be a kórházakba. Ha ugyanis az emberek a médián keresztül „találkoznának a valósággal”, azzal, hogy milyen súlyos következményei vannak a fertőzésnek, többen oltatnák be magukat – érvelt Schmuck Erzsébet.

 

 

Külföldi hírek: 

 

„Júdeában és Szamáriában emberek élnek – és mi továbbra is építkezni fogunk számukra” – mondta az izraeli belügyminiszter az elnökök konferenciáján New Yorkban. Ayelet Shaked (Jamina) belügyminiszter New Yorkban találkozott a nagyobb amerikai zsidó szervezetek elnökeivel.„Az elnökök konferenciája sokszínű, ahogyan a kormányunk is az, és különböző vélemények vannak” – mondta Shaked az Arutz Sheva-nak. „A jeruzsálemi, valamint a júdeai és szamáriai építkezésekről kérdeztek, és elmagyaráztam, hogy ugyanúgy építkezünk tovább, mint korábban – nem többet és nem kevesebbet. Ez az a megállapodás, amit a kormányalakításkor kötöttünk”.

 

 

 

Az Izraeli Biológiai Kutatóintézet által végzett új kutatás kimutatta, hogy az izraeli Brilife vakcina hatékony a Delta-változat ellen – erősítette meg a Jerusalem Post. Konkrétan az IIBR laboratóriumában végzett semlegesítő antitest-tesztek kimutatták, hogy a vakcina antitestjei mind a négy fő vírustörzzsel, az Alfával, Bétával, Gammával és a Deltával szemben is megőrzik semlegesítő képességüket. Az adatokat szakértői véleményezésre benyújtották egy jelentős tudományos folyóirathoz. Az intézet közölte, hogy az adatokat addig nem tárgyalhatja, amíg a jelentést el nem fogadják publikálásra. Dr. Jonathan Javitt, a NeuroRx vezérigazgatója megerősítette, hogy látta az adatokat. Elmondta, hogy az IIBR engedélyt adott neki, hogy megvitassa azokat. Júliusban a védelmi minisztérium bejelentette, hogy az IIBR nevében megállapodást írt alá az NRx-szel az izraeli BriLife vakcina gyorsabb kifejlesztéséről. A Nasdaq amerikai tőzsdén jegyzett amerikai vállalat kizárólagos világszintű fejlesztési, gyártási és forgalmazási jogokat kapott.

 

 

Olyan intézkedéseket fogadott el az Európai Unió a fehérorosz-lengyel migránsválsággal kapcsolatban, amelyek alapján szankcionálható lesz a migráció manipulációs eszközként való használata – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A tárcavezető arról számolt be az EU külügyi tanácsülésének szünetében, hogy a fő napirendi pontok mind a migráció kérdése körül forognak, ugyanis a közösség példátlan nyomással néz szembe, miután a déli és délkeleti irány mellett már kelet felől is „komoly ostrom alatt áll”. Kiemelte, hogy emiatt rendkívüli visegrádi miniszteri értekezletet is tartottak, amelyen Csehország, Magyarország és Szlovákia is felajánlotta támogatását Lengyelországnak, amennyiben bármilyen közvetlen segítségre lesz szüksége. Rámutatott, hogy amikor Magyarország volt hasonló helyzetben 2015-ben, akkor a többi visegrádi állam ugyanígy segítséget nyújtott a határvédelemben.

 

 

 

Oroszország a Fehéroroszország és az EU közötti tárgyalások közvetítőjeként elősegíthetné a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válság megoldását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Adott esetben kizárólag közvetítőként (lépne fel Oroszország), ami részben meg is történt” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök az ügyben már tárgyalt Angela Merkel ügyvezető német kancellárral és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel is, majd kifejezte reményét, hogy Brüsszel és Minszk közvetlen kapcsolatba lép egymással. Azt is mondta, hogy Moszkva kész minden lehetséges módon segíteni a migrációs helyzet megoldását a fehérorosz-uniós határon, ha bármi is ezen múlik.  „Hibás értelmezésnek” minősítette és elvetette azt az amerikai külügyminiszteri állásfoglalást, amely szerint Minszk a migrációs válsággal megosztottságot próbál teremteni, hogy elterelje a figyelmet az ukrán határ mentén kifejtett orosz katonai tevékenységről. Idézte Putyint, aki visszautasította azt a feltételezést, hogy Oroszországnak köze lenne a fehérorosz-lengyel határon kialakult migrációs konfliktushoz.

 

 

 

Nagy-Britanniában a 40-49 év közötti korosztály is megkaphatja mostantól a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját – jelentette be a brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI). A harmadik dózis alkalmazhatóságának eddigi alsó korhatára a brit szabályozás szerint 50 év volt.  Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid-19-albizottságának elnöke a módosítást ismertető hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig több mint 12 millióan kapták meg a harmadik oltási dózist, és a vizsgálatok egyértelművé tették, hogy az emlékeztető, vagy  hatáserősítő adagok beadását célzó oltási kampány során semmiféle komoly kedvezőtlen reakció nem jelentkezett. A hatásvizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a három oltási dózis együtt 93 százaléknál magasabb arányban akadályozza meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteinek kialakulását – mondta Wei Shen Lim professzor.

 

 

 

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert. A robbanás vasárnap délelőtt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban történt, amelynek utasa – a rendőrség feltételezése szerint az elkövető – a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból, és bár megsebesült, de már hazatérhetett a kórházból. Russ Jackson a hétfői tájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze. A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

 

 

 

Gazdasági hírek:

A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor.  A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kiemelte: minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, és ezért több maradhat a családoknál – mutatott rá. Azt mondta, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt.

 

Időjárás:

 

Ma az élénk szélnek köszönhetően nyugaton marad a tiszta idő, szakadozott felhőzet mellett napsütés lesz a jellemző, másutt gyenge légmozgás ígérkezik, így bizonytalanabb a ködfelhőzet elvékonyodása.

Estére mindenhol legyengül a légmozgás.

A hőmérséklet jellemzően 9 -12 fok köré emelkedik.