Az élet és a halál kultúráját sem tiszteljük

 

Az élet és a halál kultúráját sem tiszteljük

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi igazgatója, a CÖF szóvivője Halottak napján a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a politikai tudatlanságról, kultúráról, kommunikációról. 

 

A századvég munkatársa szerint Márki-Zay Péter több kijelentése is problémát jelent, mint legutóbb például, amikor azt mondta, hogy nem tud olyanról, akit migráns bántott volna. Pedig, hívta fel rá a figyelmet Lomnici Zoltán, a nemrégiben Magyarországon terrorizmusért elítélt migráns volt az, akinek a kezéhez nagyon sok francia ember vére tapad. Az ilyen kijelentések a szóvivő szerint nagyfokú lélektelenségről tesznek tanúbizonyságot. Lomnici Zoltán szerint az is rettenetes, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a fél magyar kormány nemi orientációját vonhatta kétségbe minden következmény nélkül. Hozzátette, amennyiben egy jobboldali konzervatív politikus tett volna ilyen kijelentést az ellenzékre, akkor abból már hatalmas botrány kerekedett volna. Ami a nemi identitás kérdését illeti, a Századvég munkatársa szerint osztani kell azt a véleményt, amit a magyar miniszterelnök mondott, mely szerint, amikor valakit Magyarországon megkülönböztetnek kisebbségi hovatartozása miatt, akkor mindenkinek egy emberként kell kiállni mögé. Sajnos, tette hozzá, ma kijelenthető, hogy a homofóbiának, ahogy az antiszemitizmusnak sincs már következménye. Lomnici Zoltán szerint vissza kellene térni ahhoz a minimumhoz, amely szerint vannak olyan metszéspontok, amikor kijelentjük, az emberi méltóság mindenek felett áll. Aki pedig mindezek ellen lép fel, azt karanténba kell helyezni.

Lomnici Zoltán szerint Halottak napján érdemes beszélni arról, hogy ma már az élet kultúrája, a halál kultúrája sem olyan erős, mint volt egykoron. Ma már az emberek fel sem kapják a fejüket 1-1 késes támadás hírére. Egész egyszerűen nem éri el az ingerküszöböt. Mindezek mellett a ma embere tulajdonképpen már gyászolni sem tud igazán, nem képes tisztességesen elbúcsúzni a másiktól, nem képes sírni, nem képes az érzelmeit kifejezni.

Lomnici Zoltán szerint hasznos lenne a társadalom lelkiállapotát javítani, erre mutatott rá a legutóbbi közéleti esemény is, az előválasztás. A jogi igazgató szerint olybá tűnik, mintha permanens kampány zajlana az országban. A permanens kampányolás pedig lehet akár pozitív akár negatív végkimenetelű is. Mindebben nagy szerepe van a közösségi médiának is, ami egy egészen más szintre emelte a kommunikációt is. A jogi igazgató hozzátette, nem várható semmiféle enyhülés ebben a tekintetben sem. Lomnici Zoltán szerint a közösségi médiában is olyanok ítélkeznek, akiknek semmilyen alapos tudásuk nincsen. Bár az is igaz, tette hozzá, hogy például a nemrégiben Magyarországon járt LIBE bizottság tagjai között sem volt olyan jogi szakember, aki szakmai alapon szólt volna hozzá a Bizottság által megfogalmazott kritikákhoz, illetve az arra adott kormányzati válaszokhoz.