A gázai iszlamista terrorcsoport a hamasz halálra ítélt hat gázai lakost „Izrael javára való kémkedés” vádjával

A gázai övezetet uraló Hamasz gázai bejelentette, hogy hat palesztint ítélt halálra „Izrael javára való kémkedés miatt”, jelentette az AFP hírügynökség.

 

A terrorszervezet katonai bíróságának közleménye szerint „számos informátor ügyében hozott döntést, köztük hat halálos és ezenkívül más, életfogytiglani és ideiglenes kényszermunkáról illetve egy felmentő ítéletet.”

A Hamász közölte, hogy a magukat feladó kollaboránsokra enyhébb ítélet vár, hozzátéve azt is, hogy a bíróság által meghozott ítéletek szabályosak és a jogi eljárásnak megfelelően teljesítettek, azaz minden elítélt megkapta a “törvényes védelmet.” A terrorszervezet állításának azonban ellentmond, hogy a palesztin törvények általában megkövetelik a Palesztin Hatóság elnökének jóváhagyását a halálbüntetés esetében. A csütörtöki és valószínűleg a korábbi számos más esetben, a Hamász nem folyamodott Mahmúd Abbász palesztin elnök engedélyére a kivégzésekhez.

A gázai terrorszervezet a lehető legszigorúbban jár el az Izraellel állítólagosan együttműködőkkel szemben. Három évvel ezelőtt a katonai bíróság hat embert ítélt halálra kémkedés vádjával, köztük egy nőt és azt megelőző évben a Hamász egyik parancsnoka elleni merénylet miatt elítélt három gázai lakosra akasztás illetve nyilvános kivégzés várt.

Mióta a terrorszervezet [2007] átvette a hatalmat a gázai övezetben több mint 130 helyi lakost ítélt halálra. A B’Tselem izraeli jogvédő szervezet szerint valójában összesen 25 palesztint végeztek ki. Idén a Hamász katonai bírósága mintegy 13 halálos ítéletet hozott [beleértve a friss eseteket is] és a vádlottak közül legalább az egyiket távollétében állították bíróság elé.

A nemzetközi közösség többször is bírálta a Hamász által alkalmazott halálbüntetést, a gázai jogvédő csoportok moratóriumot nyújtottak be annak érdekében, hogy a terrorcsoport csökkentse a halálbüntetés alkalmazását.

Ami nem valószínű, hogy meg dog történi, mivel az enklávét uraló terrorszervezet legnagyobb rémálma az Izraelhez átálló vélt vagy valós palesztin kémek és számuk vélhető növekedése miatti aggodalom.

Tavaly júliusban kapott szárnyra a hír a palesztin médiában megjelenő riport alapján, miszerint a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kaszám Dandárok haditengerészeti ágának vezető tisztje megszökött, így mi sem volt kézenfekvőbb, mint arra gyanakodni, hogy Izraelnek dolgozik.

Palesztin média források tavaly az eset után azt állították, hogy a szóban forgó tiszt, aki a haditengerészet kommandósait felügyelte, az Izraeli Védelmi Erők hajóján szökött meg egy laptoppal, készpénzzel, megfigyelőberendezésekkel és „titkos, veszélyes dokumentumokkal”.

A felfedezés a Hamász vezetőinél „hisztérikus állapotot” eredményezett, miközben nyomozást indítottak és tucatnyi letartóztatást hajtottak végre az állitólagos kémhálózat többi tagja utáni hajsza során. A jelentés szerint körülbelül félmillió dollárt és különféle kémkedéshez és lehallgatáshoz való felszereléseket foglaltak le egy razzia során, és úgy látszik az aggodalom azóta sem enyhült a szomszédoknál.

A nagyvárosi legenda szerint azonban nem az állítólag az Izraeli Védelmi Erők hajóján meglépett tiszt volt az egyetlen vezető rangú katona, aki “átállt”. A tavaly megszellőztetett palesztin riport szerint Gáza-város Sejaija körzetének kommunikációs hálózatáért felelős „Mohammed” néven ismert tiszt a Hamász szerint 2009 óta Izraelnek dolgozik.