Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete Budapesten.

A BreuerPress és a HetiTV hírei hétfőn reggel 2021.X.18.-án

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete Budapesten.

Márki-Zay Péter a szavazatok csaknem 60 százalékával megnyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást.

Kína előrébb tart az atomfegyverek hordozására is alkalmas hiperszonikus hadászati rakéták fejlesztésében, mint ahogy azt Washingtonban eddig gondolták – írta a Financial Times.

Továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, és a menedékjogi kérelmek száma az idén is elérte a százezres nagyságrendet – írta a Welt am Sonntag.

Belföldi hírek:

Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel. Orbán Viktor a közösségi-oldalára „Három a magyar igazság” címmel vasárnap töltött fel egy videót, amelyben az látható, hogy beadják neki a harmadik oltást. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta: „az oltóorvos harmadik oltásként Modernát javasolt a miniszterelnöknek, így azt vette fel”.

Márki-Zay Péter a szavazatok csaknem 60 százalékával megnyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást. A szavazatok teljes feldolgozottsága után sajtótájékoztatón ismertette az Ellenzéki Előválasztási Bizottság az eredményeket. Márki – Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere 57 százalékot ért el, míg Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje a szavazatok 43,7 százalékát kapta . Míg a fővárosban szinte minden választókerületet Márki – Zay Péter nyert meg, vidéken Dobrev Klára számos megyét hozott győzelemre. A győztes miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy egy nagyon széles és tiszta koalíció áll mögötte. Márki-Zay szerint ezt a csatát nem a pártok nyerték meg, hanem azok, akik bíztak a váltásban még az ellenzék színterén is. Telefonon hívta fel és gratulált Márki-Zay Péternek Dobrev Klára, aki a DK eredményváró eseményén ismerte be a vereségét.

Egy felelős embernek, felelős politikusnak tudnia kell, a nemzet érdeke, hogy a másik embert tiszteletben tartsuk – mondta Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Megjegyezte, a mostani ellenzék a saját vitáiban sem tiszteli a másikat, ehhez jönnek hozzá az egyre méltatlanabb parlamenti megszólalások. Pedig minden ember változhat, sőt kell is neki, de sajnos a mai ellenzéken ez nem látszik, azaz úgy tűnik, nem tanultak eleget a múltból.

Arra a felvetésre, hogy ma a gazdák azért nem vonulnak-e fel, mert minden rendben van a mezőgazdaságban, a szakember úgy felelt, ha ilyet állítana, akkor nyilvánvalóan nem mondana igazat. Rengeteg nehézséggel kell szembenézni, ami rengeteg feladatot ad, de a kormányzat a szándékai szerint, az erejéhez mérten eddig is igyekezett a legtöbbet megtenni. Ám azt is tudni kell, Magyarország az EU tagja, az ehhez szükséges jogi keretekkel, lehetőségekkel, amikhez kell a hazai szabályozást is igazítani. Európa meghirdette a Green Deal programot a biodiverzitás jegyében, amely során elmondták, milyen feladatoknak kell megfelelni a klímavédelem jegyében. Ám a magyar kormány szerint a világ összes bűnét, amit a környezet ellen elkövettek, nem vállalhatja magára sem az európai közösség, sem egyes tagállamok, azaz mindenki csak az arányos részt vállalja fel, el kell osztani a terheket. Magyarország azt mondja, igenis vigyázni kell a környezetre, csökkenteni kell a növényvédők, a műtrágya felhasználását, de csak addig a mértékig, amíg ez a terméshozamokat nem veszélyezteti.

Jakab István a vízgazdálkodásról is beszélt, a felszíni vizek megfogása a cél, erről több körben is egyeztettek, ahol a hazai terveket megismertették az érintettekkel. Mára sikerült például elérni, hogy a folyókból kikotort iszap már talajjavítónak minősül. Véleménye szerint a kormánynak kell rövidesen dönteni a vízgazdálkodás jövőjéről, a mindennapi élet közelébe hozni a rendelkezéseket, erre maximum öt év van.

A Magosz elnöke szerint a járványhelyzet miatt is fontos lenne a hazai termékek erősebb megjelenése. Hiány van sok mindenből a világban, korszerű termelésre van szükség. A magyar kormány több rendelkezést is hozott, a sertésállományt betegségmentessé tette, a Nébih pedig szigorú vizsgálatokat tervez azon cégekkel szemben, amelyek nem minőségi termékeket forgalmaznak.

Hozzátette, Magyarországon volt, van és lesz is minőségi élelmiszer.

——————————-

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete Budapesten. Pintér Sándor azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a második világháborúban. Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A Világ Igaza kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg – mondta a miniszter. Jákov Hadasz-Handelszman közölte: az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire. A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva döbbenetesnek nevezte nemcsak az ő bátorságukat és hősiességüket, hanem gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.

Vasárnap hajnalban meghalt Kálmán C. György egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, publicista – tudta meg a hvg.hu a családtól. 67 éves volt. Kálmán C. György egy nappal ezelőtt még a kórházból közölt egy fotót magáról a közösségi-oldalán, de féltestvére, Galicza János ma reggel a jókívánságokra válaszolva közölte a halálhírt. Testvére, Kálmán László is egy héttel ezelőtt hunyt el. Kálmán C. György közösségi- oldalán mindössze egy héttel ezelőtt arról posztolt, hogy meghalt testvére, Kálmán László nyelvész. Kálmán C. György tudatta, hogy testvérének tüdőrákja volt, amely az agyában képzett áttéteket, és hogy testvére álmában, nyugalomban halt meg. Kálmán C. György Budapesten született 1954. április 22-én – írja nekrológjában a lap.

A Terror Háza főigazgatója szerint Márki-Zay Péter külsősként meghekkelte a hat párt megállapodását az előválasztás kapcsán. Tette ezt úgy, hogy nem vett részt

ebben a megállapodásban és nem finanszírozója az előválasztásnak – mondta Schmidt Mária a Spirit Fm Harcosok Klubja című műsora vendégeként. Szerinte a parlamentáris demokráciának az a lényege, hogy a legitimitás a választópolgárok kezében van, pártokra, listákra szavaznak, meg egyéni jelöltekre, ez alapján alakulnak a parlamenti mandátumok. Ezt követően az ország minden tisztségviselőjét – köztársasági elnököt, miniszterelnököt, legfőbb ügyészt – a parlament választja meg. Az a kijelentés, hogy a megválasztása után valaki másnap leváltja a legfőbb ügyészt, a parlamentáris demokrácia elleni támadás– magyarázta Schmidt.

Külföldi hírek:

Sikertelen kibertámadásokat hajtottak végre kilenc izraeli kórház és egészségközpont ellen szombaton – jelentette a The Times of Israel. Az Országos Kiberigazgatóság és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a gyors felismerés és válasz hiúsította meg az újabb ellenséges akciókat, miután az előző napokban az egészségügyi intézményekben megerősítették a kibervédelmet, és felszámolták a sebezhető pontokat a Hillel Jafe kórházat ért szerda esti kibertámadás nyomán. Egyelőre nem volt világos, hogy milyen típusú kibertámadásokat kíséreltek meg, és miféle erők állhattak mögöttük. A korábbi, Haderán működő Hillel Jafe kórház elleni támadásban zsarolóprogramot alkalmaztak, ennek következtében továbbra sem sikerült helyreállítani az intézményben a szokásos munkamenetet. Hónapokig is eltarthat a szerda esti kibertámadás következményeinek az elhárítása a helyi média szerint.

Brit állampolgárságú, de szomáliai származású a gyilkos, aki pénteken végzett David Amess konzervatív képviselővel. Az Ali Harbi Ali néven azonosított, 25 esztendős férfit a rendőrség terrorizmus vádjával hallgatja ki. Sajtóértesülések szerint a hatóságok azután minősítették terrorcselekménynek a késes támadást, hogy az elkövető letartóztatása után dzsihadista ideológiára utaló kijelentéseket tett. Az is kiderült, hogy a tettesre korábban nem gyanakodott a brit titkosszolgálat, rövid ideig részt vett viszont az úgynevezett prevent, azaz megelőzés programban. Ennek a kormányzati terrorellenes programnak a lényege, hogy még idejében megelőzzék, kiszűrjék azokat az embereket, akik potenciális terroristák lehetnek, vagy támogathatják a terrorizmus bármilyen fajtáját.

Továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, és a menedékjogi kérelmek száma az idén is elérte a százezres nagyságrendet – írta a Welt am Sonntag. A kérelmek száma sorban a kilencedik évben lépte át a százezres határt. Németország messze a legnépszerűbb európai uniós célország a menekültügyi migrációban. Ezt mutatja a tagállamok közötti menekültügyi együttműködés fejlesztésével foglalkozó közösségi szervezet, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) egy még nem nyilvános statisztikája, miszerint Németország után a második helyen Franciaország áll, majd Spanyolország. Kiemelték, az utóbbi négy évben csak két alkalommal, 2017 novemberében és 2019 januárjában adtak be ehhez hasonló mennyiségben menedékjogi kérelmeket Németországban.

Kína előrébb tart az atomfegyverek hordozására is alkalmas hiperszonikus hadászati rakéták fejlesztésében, mint ahogy azt Washingtonban eddig gondolták – írta a Financial Times. A londoni lap öt, közelebbről nem megnevezett bennfentesre hivatkozva azt írta: Kína augusztusban tesztelt egy ilyen rakétát, amely mindössze 40 kilométerrel vétette el a célt. Ez feltűnést keltett a washingtoni védelmi illetékesek körében, mert nem feltételezték, hogy Peking ennyire előrehaladt ennek a technológiának a fejlesztésében. A kínai védelmi minisztérium nem kommentálta a Financial Times értesüléseit. Eddig az Egyesült Államokról és Oroszországról lehetett tudni, hogy hadászati célú hiperszonikus rakétát fejlesztenek. Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban számolt be arról, hogy Phenjan is kipróbált egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik.

A nigériai hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy egységei sikeresen likvidálták Abu Musab al-Barnawi radikális iszlamista vezetőt. Másnap újabb sikereket könyvelhettek el: több nigériai hírportál is újabb, az Iszlám Állam nyugat-afrikai szervezetének (ISWAP) fontos tagjai ellen irányuló támadásról számolt be. Sajtóértesülések szerint az egyik rajtaütés során 20 terrorista vesztette életét, és megsérült Modou Okocha is, aki al-Barnawi mellett a szervezet egyik fő irányítója. Az ISWAP 2016-ban szakadt ki a szintén Nigériában működő Boko Haram terrorszervezetből. Azóta a két terroristacsoport egymás ellenségei, gyakoriak az összecsapások a tagjaik között, kettejük harcában esett el például Abubakar Shekau, a Boko Haram véreskezű vezetője is.

Gazdasági hír:

Szeptemberben a 2019-es adatokat is meghaladta a vendégéjszakák száma- mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a szervezet hivatalos podcastjában. Guller Zoltán közölte: a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is. A vendégéjszakák 62 százaléka a belföldiektől származott, és még mindig a vidék húzza a turisztikai mutatókat.

Időjárás:

Ma fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, de délutánra ezek dél felé elvonulnak, ekkor már mindenhol a napsütés lesz túlsúlyban. Kellemesen alakul a hőmérséklet. Gyenge északnyugati szél fúj.

Este észak felől fokozatosan vastagszik a fátyolfelhőzet. Itt-ott köd képződhet. Eső nem várható.

A hőmérséklet jellemző csúcsértéke 13 – 17 fok között alakul.