A 4iG Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésre.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 20.21.15.-reggelén 

   A 4iG Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésre.                                                                                            

Meg kell kezdeni a Magyar Honvédség átstrukturálását – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A Magyar Szocialista Párt hivatalos közleményben tudatta: rendkívüli elnökségi ülésén a párt vezetése úgy döntött, hogy Márki-Zay Pétert támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Lövöldözésbe torkollott egy síita tüntetés csütörtökön Bejrútban, szemtanúkra hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint legalább egy ember meghalt, és többen megsebesültek.

A 4iG ( kiejtés fonetikusan : FOR Áj DZSÍ ) Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésre.

Belföldi hírek:

Meg kell kezdeni a Magyar Honvédség átstrukturálását – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén. Benkő Tibor szokásos, éves meghallgatásán az aktuális kiemelt feladatok között elsőként a honvédelmi és haderőfejlesztési program folytatását említette. Az érkező új eszközök más eljárást, logisztikai, biztosítási rendszereket igényelnek. Mindehhez hozzá kell igazítani a kiképzést, a tiszt- és altisztképzést is – fejtette ki. A miniszter részletesen beszámolt az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséről és a honvéd kadét programról is, és kiemelte: egyre több fiatal vállalja a katonai szolgálatot. Benkő Tibor kitért arra is, hogy a magyar katonák a koronavírus-járvány idején esküjükhöz híven, maradéktalanul teljesítették feladataikat. Alapfeladataik mellett ott voltak a kórházakban, az oltópontokon, továbbá a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a budapesti NATO Katonai-Egészségügyi Kiválósági Központ kutatásokkal segítette a járvány elleni védekezést – mondta a miniszter.

Polt Péter legfőbb ügyész kormányváltás utáni azonnali leváltását ígérte a DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője. Varga Zoltán azt írta, az ellenzék és a Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje által vezetett új kormány mindenképpen meneszti a Fidesz volt tagját a vádhatóság éléről. Akkor is így lesz, ha „a 133 +bátor+ fideszes képviselő kilenckettedhez kötné ennek lehetőségét” – fogalmazott. Szerinte megijedt a Fidesz az ellenzék erősödésétől, és önleleplező módon törvénymódosítást nyújt be arról, hogy „háziügyészét” csak kétharmados parlamenti szavazattal lehessen leváltani. Az ellenzéki politikus közölte, az Orbán-

kormánynak ez a gesztusa maga az önleleplezés. Ha nem lenne félnivalójuk a sok ki nem vizsgált fideszes bűncselekmény, vagy a koncepciós perek miatt, akkor nem lenne szükség Polt Péter posztjához betonozására – tette hozzá.

A Magyar Szocialista Párt hivatalos közleményben tudatta: rendkívüli elnökségi ülésén a párt vezetése úgy döntött, hogy Márki-Zay Pétert támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A MagyarSzocialista Párt Országos Elnöksége rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata

ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra – olvasható a párt közleményében. Arról is írnak, hogy az elmúlt napokban mindkét miniszterelnök-jelölt azzal a kéréssel fordult az MSZP vezetéséhez, hogy tegye egyértelművé álláspontját az aspiránsok támogatásáról. Ezértarra kérik a szocialista szavazókat, hogy az előválasztás hátralévő időszakában Márki-Zay Pétert támogassák. A szavazás szombat este 20 óráig tart.

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatás első eredményeit ismertetve elmondta, mintegy 5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki az elkövetkező hetekben, hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyiárukat árusító új boltok nyitására. A nyertes pályázók listáját ma teszik közzé a kormany.hu oldalon.

Külföldi hírek:

A környezetvédelemnek és a gazdasági versenyképességnek összhangban kell állnia a zöld célok megvalósításakor – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában, az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvény panelbeszélgetésén, amelyet a hagyományos energetika jövőjéről

tartottak. Emlékeztetett rá, hogy az uniós tagállamok közül Magyarország ratifikálta elsőként a párizsi klímaegyezményt, és azon kevés ország közé tartozik, amely a GPD-jét a károsanyag-kibocsátás csökkentésével párhuzamosan tudta növelni. Kifogásolta, hogy a zöld célok megvalósításának terén valóságos versengés alakult ki, amelynek részvevői, főleg a zöld pártok, az irreális egymásra licitálásra épülő kommunikációval ártanak a környezetvédelem ügyének.

Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és 400 körülire csökkent a súlyos esetek száma – közölte az izraeli

page2image2944464912

egészségügyi minisztérium. Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdáról csütörtökre 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével. Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22 107 aktív koronavírus- esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban. A súlyos esetek száma 403, közülük 168 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,75, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 75-nek adja át a vírust. Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban az oltások ütemének csökkenésére hívta fel a figyelmet, ugyanis az adatok javulásával egyre kevesebben keresik fel az oltópontokat.

Lövöldözésbe torkollott egy síita tüntetés csütörtökön Bejrútban, szemtanúkra hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint legalább egy ember meghalt, és többen megsebesültek. Az incidens a Hezbollah befolyásos síita szervezetet támogatói és a vele szövetséges pártok tüntetésén történt, az igazságügyi palota közelében. Egyes beszámolók szerint a lövöldözés azzal kezdődött, hogy egy orvlövész tüzet nyitott egy épületből a tüntetőkre és a biztonságukat szavatoló katonákra. A tüntetők is fegyvert rántottak, és a lövöldözés úgy ért véget, hogy a katonák őrizetbe vették az orvlövészt. A demonstrálók a katasztrofális következményekkel járó, több mint kétszáz ember halálát okozó tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró ellen tüntettek, elfogultságát kifogásolták.

Valószínűleg terrortámadás volt az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás – közölte a norvég belbiztonsági hivatal. „A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára” – írták. Egy Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a feltételezett elkövető, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz, amelyet íjjal követtek el szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak is erre utaló jelek. Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár Brüsszelben csütörtökön kijelentette, első hivatalos útja azért vezetett az európai uniós központi intézmények székhelyére, hogy világossá tegye: Ausztria megbízható, erős és elkötelezett partnere marad az uniónak. A tisztségébe hétfőn beiktatott néppárti kancellár az Európai Bizottság épületébe érkezve hangsúlyozta: az Európai Unió számíthat Ausztriára egyebek mellett a koronavírus okozta elhúzódó válság megoldásában, ahogy a klímavédelem terén kifejtett erőfeszítésekben is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fontos jelzésnek nevezte, hogy Schallenberg első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe

vezetett, és azt mondta: jó és szoros együttműködésre számít Ausztriával az olyan közös feladatok elvégzésében, mint a zöld és digitális átállás, a fenntarthatóságra törekvés vagy a koronavírus-válság utáni helyreállítást célzó terv megvalósítása.

Otthonmaradásra szólította fel a koronavírus ellen be nem oltott lakosokat csütörtökön Kaja Kallas észt miniszterelnök, a megfertőződés magas kockázatára figyelmeztetve az érintetteket. Kijelentette, ha valaki semmilyen körülmények között nem akarja beoltatni magát, akkor inkább ne menjen sehova, ne találkozzon más emberekkel. Az észt kórházakban jelenleg 342, koronavírussal diagnosztizált beteget ápolnak – mondta Kallas. Hozzátette, hogy a kórházi vezetők szerint a betegek többsége az oltatlanok közül került ki. A kórházak zsúfoltsága tovább nő, így a helyzet nagyon aggasztó. Kaja Kallas két nappal korábban azt mondta, hogy a be nem oltott lakosokra vonatkozó további korlátozásokkal elkerülhető lenne az országos vesztegzár bevezetése. Irja Lutsar, az észt kormány tudományos tanácsának vezetője szintén azt mondta, hogy szigorítani kell a be nem oltottakra vonatkozó korlátozásokat.

Gazdasági hír:

A 4iG Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére – közölte a 4iG az MTI-vel. A szerződés értelmében a 4iG közvetett módon, zártkörű tőkeemeléssel 51 százalékos abszolút irányító többséget szerezne az izraeli társaságban. A SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. Jászai Gellért, a társaság elnök- vezérigazgatója a közlemény szerint a szerződés aláírását követően kijelentette: örömmel várják az együttműködést a SpaceCom menedzsmentjével, amely mindkét társaság számára új üzleti lehetőségeket nyit majd a telekommunikációs és űriparban. Hozzátette, leányvállalatuk, a CarpathiaSat által indított első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésében és üzemeltetésében is fontos szerepet szánnak a SpaceComnak.

Időjárás:

Ma döntően napos, száraz idő alakul ki. Gyenge, változó irányú marad a légmozgás. Este befelhősödik az ég, változó vastagságú, olykor szakadozott felhőzet sodródik az

ország fölé, de csapadék nem valószínű.
A hőmérséklet jellemzően 12 – 15 fok köré emelkedik.