Ros hásáná,Jom kippur, Szukot, Szimchat Tóra: Az átkelők lezárása szeptember a palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap közölte, hogy lezárja a Júdea és Szamáriát valamint a Gázai övezetet Izraellel összekötő átkelőhelyeket és ellenőrzőpontokat a zsidó őszi nagyünnepek idejére.

 

Ros hásáná: Az átkelők lezárása szeptember 6-án 16 órától lép érvénybe és 8-án éjfélig tart (szerdáról csütörtökre fordulóra). Az intézkedés helyzetértékelés függvénye.

Jom kippur: Az átkelők lezárása szeptember 15-én 13 órától lép érvénybe és és szeptember 16 éjfélig tart (csütörtökről péntekre fordulóra). Az intézkedés helyzetértékelés függvénye.

Szukot: Az átkelők lezárása szeptember 20-án 16 órától lép érvénybe és szeptember 21 éjfélig tart (keddről szerdára fordulóra). Az intézkedés helyzetértékelés függvénye.

Szimchat Tóra: Az átkelők lezárása szeptember 27-én 16 órától lép érvénybe és szeptember 28 éjfélig tart (keddről szerdára fordulóra). Az intézkedés helyzetértékelés függvénye.

A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket, melyekhez a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjének jóváhagyása szükséges.

A lezárás palesztin munkások tízezreit érinti, akik minden nap átjárnak Izraelbe (legálisan) dolgozni, főleg építési és karbantartási feladatokat végeznek.

Az izraeli polgárok szabadon mozoghatnak Júdea és Szamária és Izrael között.

A lezárások célja egyrészt az, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat az ünnepi időszak alatt, és hogy lehetővé tegyék az izraeli biztonsági tisztviselők számára, akik az ellenörzőpontokon dolgoznak, hogy ünnepelhessenek.

A zsidó ünnepeken a terrortámadások kockázata magasabb a megszokottnál.