Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ünnepi készülődésről.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.IX.04.-reggelén 

Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben, a tavalyihoz képest 10 százalékkal több diák jelentkezett a szakképzésbe – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ünnepi készülődésről.

Pakisztán átmenetileg lezárja egyik forgalmas határátkelőjét az afganisztáni határszakaszon – jelentette be a pakisztáni belügyminiszter.

A tálibok által felállítandó kormány elismerését kérte Rómától egyik szóvivőjük, Zabihullah Mudzsáhid egy olasz napilapban megjelent interjúban.

Belföldi hírek:

Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben, amely társadalmi presztizsének emelkedését jelzi, hogy a tavalyihoz képest 10 százalékkal több diák jelentkezett a szakképzésbe – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné kiemelte: a nyolcadik osztályt elvégzettek 60 százaléka a szakképzési rendszerben tanul tovább. A helyettes államtitkár felidézte, hogy a szakképzés tartalmában és módszertanában megújult, illetve elindították ennek megújítását. Új ösztöndíj-rendszert vezettek be, a tanulóknak általános ösztöndíj jár, majd a teljesítményüktől függően alakul az ösztöndíj összege, tanulmányaik végén pedig pályakezdési támogatást kapnak, ami teljesen újszerű. Az első ilyen támogatást augusztusban fizették ki, 186 millió forint összértékben – közölte. Pölöskei Gáborné elmondta: ebben a tanévben indul először az okleveles technikus képzés, amit 16 egyetemmel közösen alakítottak ki, és 23 iskolát érint. Ebben a képzésben a tanulók úgy végeznek majd, hogy nemcsak technikus oklevelet és érettségit kapnak, hanem kreditpontokat is, tehát a jól tanulók esetében egyenes út vezet az egyetemre – fogalmazott.

Az Európai Unió megosztott az afganisztáni menekültválság ügyében, így a migrációs probléma újra itt van – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs hangsúlyozta: Afganisztán évtizedek óta az első helyen van az úgynevezett kibocsátó országok listáján, és Magyarországra is a legtöbben onnan próbálnak bejutni. „Ezért ha valaki hitegeti ezeket az embereket, buzdítja

ezeket az embereket, migrációs folyósó kialakításáról beszél, akkor rendkívül magas számban fognak azonnal megjelenni Európában” – tette hozzá. A tömeges migráció támogatói a negatív demográfiai folyamataikat bevándorlással szeretnék megfordítani, de ezzel több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak – jelentette ki.

Az LMP ismét kezdeményezi, hogy az otthonápolási díj érje el a minimálbér szintjét minden érintett számára, függetlenül attól, hogy gyermekét vagy idősebb hozzátartozóját gondozza. Ungár Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett: mindezt még a Fidesz kezdeményezte, amikor ellenzékben volt, ám ugyanezt kormányon már indoklás nélkül utasította el. Az LMP országos elnökségének titkára helyeseli, hogy a kormány a gyermeküket otthon ápolók díját már megemelte, hozzátette ugyanakkor: csupán évi 30-40 milliárd forintba kerülne, ha az emelt összeget minden ápolási díjban részesülő megkapná.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ünnepi készülődésről. Az elnök elmondta, a szervezet krízismenedzsmentje tagjainak is felhívta a figyelmét arra, hogy csak az aktuális információk alapján hozzanak döntéseket, mert a mostani ünnepek sok embert vonzanak a zsinagógákba, így nagyon fontos az elővigyázatosság. Heisler András beszélt arról is, hogy Ferenc pápa budapesti látogatása során – a Mazsihisz előzetes javaslatára – találkozni fog az összes magyarországi bejegyzett zsidó felekezet képviselőivel, akiknek a nevében Fröhlich Róbert országos főrabbi köszönti majd röviden.

Külföldi hírek:

Az izraeli posta beszámolója szerint az elmúlt évben harminc százalékkal nőtt a világ minden tájáról érkező, Istennek címzett levelek száma, melyeket a Siratófalban helyeznek el. Ennek oka többek között az a tény, hogy Izrael nem fogad turistákat, így sokan nem tudják személyesen elhelyezni üzeneteiket a falak repedései között. Dani Goldstein, az Izraeli Posta vezérigazgatója a héten találkozott a Siratófal rabbijával, Smuel Rabinovitchcsal, és több száz levelet helyeztek el a rések között a zsidó újévi ünnep előtt. ,,Ez egy izgalmas pillanat, amelyben minden évben részt veszünk Ros Hásáná előtt. Számunkra hagyomány, és tisztelettel őrizzük ezeket a leveleket, melyek kézbesítése felelősség és küldetés, és óriási kiváltság. Minden levél egész életeket testesít meg, bennük kérésekkel, köszönő szavakkal vagy megbocsátásért fordulva az Örökkévalóhoz” – mondta Goldstein. Sok cetli arra kéri Istent, hogy vessen véget a koronavírusnak, bár egy fiú Németországból némi csavarral tolta meg kívánságát: ,,Drága Istenem, kérlek, vess véget a Covid-járványnak, és kérlek, vedd rá a szüleimet, hogy vegyenek nekem egy új iPhone-t és JBL hangszórót.”

Pakisztán átmenetileg lezárja egyik forgalmas határátkelőjét az afganisztáni határszakaszon – jelentette be a pakisztáni belügyminiszter. Sejk Rasid Ahmed

elmondta, hogy a Csaman határátkelőt zárják le, de azt nem közölte, hogy mennyi időre. Csaman településen keresztül lehet átlépni a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományból az afganisztáni Kandahár tartománybeli Szpin-Baldak városba. Naponta több ezer afgán menekült át Pakisztánba a csamani átkelőn az utóbbi hetekben, azt követően, hogy augusztusban a tálibok kerültek hatalomra Afganisztánban, és még ezrek várakoznak jelenleg is a határátkelő közelében az afgán oldalon. Pakisztán gazdasági és szociális problémákra hivatkozva jelezte, hogy nem tud újabb menekülthullámot befogadni. A szomszédos Afganisztánból az 1970-es évek óta érkeznek menedékkérők, és jelenleg már eléri a 2,7 milliót a Pakisztánban élő afgán menekültek száma.

A tálibok által felállítandó kormány elismerését kérte Rómától egyik szóvivőjük, Zabihullah Mudzsáhid egy olasz napilapban megjelent interjúban. Hangsúlyozta, hogy az ország újjáépítésében Kína segítségét várják. Zabihullah Mudzsáhid bejelentette, a két ország közötti történelmi és kulturális kapcsolatok jegyében az olasz nagykövetség újranyitását kérik Kabulban, ami a tálib kormány elismerését jelentheti Róma részéről. Hozzátette, legjelentősebb gazdasági partnernek Kínát tartják, mely befektetésekkel kész segíteni az ország újjáépítését. Kiemelte, hogy kínai partnerekkel tervezik modernizálni az afganisztáni rézbányákat. Célként a tálib kormány nemzetközi kapcsolatrendszerének javítását és elismerését nevezte minél több állam részéről. A belpolitikában a gazdasági válság és a munkanélküliség felszámolását jelölte meg elsőrendűként. Kifejtette, hogy a kabuli repülőtér újranyitásában Katar és Törökország ajánlott fel segítséget. Ami a Moszkvával való kapcsolatokat illeti, a szóvivő azt mondta, csak kívülről látszik úgy, hogy megromlott a viszony az orosz féllel, Moszkva továbbra is fontos közvetítő szerepet tölt be.

A Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es lezuhanását vizsgáló nemzetközi nyomozóbizottság csütörtökön felhívást intézett az oroszországi Kurszk városának lakosaihoz, főként az orosz hadseregben szolgálókhoz, hogy osszanak meg információkat annak a rakétának a bevetésével kapcsolatban, amellyel vélhetően lelőtték az utasszállító repülőgépet – jelentette a holland sajtó. A nyomozást koordináló holland hatóságok 2018-ban megállapították, hogy a dél-oroszországi városban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le Kelet-Ukrajna felett az Amszterdamból a maláj fővárosba, Kuala Lumpurba tartó gépet. A fedélzeten tartózkodó 298 ember, közöttük 196 holland állampolgár, életét vesztette. A nyomozók olyan fényképeket, videókat, e-maileket és hivatalos dokumentumokat várnak, amelyek segíthetik a vizsgálatot azzal kapcsolatban, kik álltak fegyver ukrajnai bevetéséről szóló döntés hátterében, és kik hajtották végre az akciót. A szemtanúkhoz intézett videófelhívásban egy 29 éves, orosz származású ausztrál áldozat édesanyja is megszólalt. Az oroszul beszélő asszony elmondta, hogy a tragédia gyógyíthatatlan sebeket okozott számára.

Klaus Iohannis román államfő elfogadta Stelian Ion igazságügy-miniszter leváltását, és Florin Citu miniszterelnöknek azt a javaslatát, hogy Lucian Bode belügyminiszter vegye át ideiglenesen a tárca irányítását – közölte az Agerpres hírügynökség. Stelian Ion felmentését Florin Citu miniszterelnök kérte, miután az USR PLUS szövetséghez tartozó miniszter formai kifogásokra hivatkozva elutasította az Anghel Salignyről elnevezett, 50 milliárd lejes (3500 milliárd forint) keretösszegű fejlesztési program sürgősségi kormányrendelet-tervezetének a véleményezését. A román költségvetésből finanszírozott programmal a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására. A program névadója Anghel Saligny román mérnök, aki a 19. század végén a Fetesti és Cernavoda között felépített első romániai Duna-hidat tervezte.

Gazdasági hír:

A várakozásoknál jobban sikerült a nyár, az utazási irodák teljesen meg tudták tölteni a tengerparti charterjáratokat, és a tavalyi bevételük legalább kétszeresét érték el júliusban és augusztusban – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) frissen újraválasztott elnöke. Bár jelentősen nőtt a forgalom, volt honnan kilőniük a mutatóknak, tavaly ugyanis a 2019-es nyári bevételek 20 százalékát, 271 milliárd forint helyett mindössze 54 milliárdot könyvelhettek el az utazási irodák. Ráadásul ennek az összegnek a legnagyobb részét 2020 első negyedévében, még a pandémia kirobbanása előtt realizálták. A koronavírusjárvány pusztító hatása lemérhető a szövetség tagjainak számán is, amely 212-ről 174-re csökkent. A korábbi hosszan tartó, többször elrendelt korlátozások és határzárak feloldása után ugrott meg a nyáron egy csapásra a kiutazási kedv.

Hirtelen mindenki menni akart, aki csak tehette, és minél előbb, mert sokan attól tartottak, hogy ismét csak átmeneti lesz a lazítás – magyarázta Molnár Judit. A folyamatosan változó helyzet és az országonként is eltérő szabályozások miatt minden korábbinál több fiatal utazott szervezett keretek között, utazási irodával, az idősebb korosztályokból a kényelmetlenségektől tartva kevesebben vállalkoztak most külföldi útra, mint eddig.

Időjárás:

Ma folytatódik a nyugodt, napsütéses, kellemes időjárás. A délutáni hőmérséklet is nyárias napokat idéz.

Az este enyhe lesz és az éjszakai lehűlés is napról-napra gyengül. A hőmérséklet jellemzően 23 – 28 fok köré emelkedik.