Jáir Lapid hazarendelte Izrael lengyelországi ügyvivőit, A tálib felkelők behatoltak az elnöki palotába Kabulban

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.VIII.16.-  reggelén 

 

Nyolcan vesztették életüket abban az autóbuszban, amely tegnap hajnalban Szabadbattyánnál átszakította az M7-es autópálya szalagkorlátját és egy felüljáró pillérének ütközött.

Jáir Lapid külügyminiszter szombaton hazarendelte Izrael lengyelországi ügyvivőit, miután Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyott egy vitatott törvényt, mely korlátozza a nácik második világháború alatt zsidóktól ellopott és a háború utáni kommunista rendszer által államosított vagyonra vonatkozó kárpótlási igényeket.

A tálib felkelők behatoltak az elnöki palotába Kabulban, és elfoglalták az épületet – közölték tálib parancsnokok, Asráf Gáni afgán elnök elhagyta az országot.

Megkétszereződött a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában az utóbbi két hétben, főként azok szorulnak ápolásra, akik nem kaptak védőoltást .

Belföldi hírek:

Nyolcan vesztették életüket abban az autóbuszban, amely tegnap hajnalban Szabadbattyánnál átszakította az M7-es autópálya szalagkorlátját és egy felüljáró pillérének ütközött. A szerencsétlenségben nyolcan súlyosan, negyvenen könnyebben sérültek meg. A buszon 56-an utaztak, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. Siófokon egy sérültet kezelnek életveszélyes állapotban, további két ember szorul még ápolásra, nyolcat pedig hazaengedtek. A székesfehérvári kórházból 17 sérültet hazaengedtek, további kettőt azonban bordatöréssel, egyet pedig combnyaktöréssel kezelnek. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi-oldalán fejezte ki részvétét a baleset áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. A balesetet szenvedett jármű Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldotta a Nagyboldogasszony ünnepén bemutatott mise után a Debreceni Virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült virágkocsiját az esztergomi bazilika mellett. A bíboros rámutatott: a Szent Koronát ábrázoló kocsi szorosan kapcsolódik Nagyboldogasszony ünnepéhez, hiszen „Szent István koronáját, vagyis országát és népét Szűz Mária oltalmába ajánlotta”. Erre az oltalomra a mai sorsfordító időkben is „nagy szükségünk van” – mondta Erdő Péter. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében kiemelte: Nagyboldogasszony, vagyis

Mária mennybevételének ünnepe egyben Szent István halálának, mennyei születésének ünnepe is. Úgy fogalmazott: „Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy élünk, hogy magyarként élünk és itt élhetünk.”

Dennis Prager amerikai rádiós műsorvezető, író szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza volt, amikor nem engedett be számtalan embert a Közel- Keletről. Dennis Prager – aki a Mathias Corvinus Collegium fesztiváljára érkezett Magyarországra – azt mondta: Orbán Viktor nem azért döntött így, mert gyűlöli a közel-keletieket, hanem mert amikor az emberek más kultúrát visznek be egy országba, annak hatása van az ország saját kultúrájára. Jelenleg Magyarországon erősebb az a hit, hogy a nyugati civilizáció megmenthető, mint Németországban vagy az Egyesült Államokban – emelte ki, hozzátéve: „Amerika és Nyugat-Európa többé már nem a nyugat oszlopa, ha megmentést keresek, akkor keletre nézek”. Dennis Prager azzal kapcsolatban, hogy Magyarországot homofóbnak nevezik úgy vélekedett: nem létezik olyan konzervatív a világon, akit a baloldal ne nevezne homofóbnak vagy rasszistának. A baloldal nem érvel, hanem „neveket vagdos az emberekhez” azzal a céllal, hogy kiközösítsen és elítéljen – mondta.

Az MSZP szerint Karácsony Gergely miniszterelnökké választására van szükség ahhoz, hogy megoldás szülessen a Velencei-tó problémáira – mondta a szocialisták társelnöke. Kunhalmi Ágnes kifejtette, a Fidesz nem foglalkozik a környezetvédelemmel, korábban tagadta is a klímaváltozást, ezzel szemben az MSZP kormányra kerülése esetén „szociális és zöld” Magyarországot hozna létre, például az önálló környezetvédelmi minisztérium felállításával, valamint a „nyakló nélküli beépítések” megakadályozásával.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid külügyminiszter szombaton hazarendelte Izrael lengyelországi ügyvivőit, miután Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyott egy vitatott törvényt, mely korlátozza a nácik második világháború alatt zsidóktól ellopott és a háború utáni kommunista rendszer által államosított vagyonra vonatkozó kárpótlási igényeket. Lapid közölte, hogy Lengyelország ,,egy antiszemita és erkölcstelen törvényt” fogadott el, és utasította Izrael varsói ügyvivőjét, Tal Ben-Ari Já’álont, hogy haladéktalanul térjen vissza Izraelbe konzultációk címén ,,határozatlan időre”. A külügyminiszter továbbá megjegyezte, hogy Izrael új lengyel nagykövete, aki még nem foglalta el a posztját, nem fog Lengyelországba utazni. Válaszul tegnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Alaptalannak és felelőtlennek nevezte, hogy a közigazgatási eljárásokról szóló törvény módosítása miatt Izrael csökkentette a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjét. Lapíd azon szavait, melyek szerint Varsó „nem először hozott antiszemita és erkölcstelen törvényt”, Morawiecki „minden becsületes ember számára felháborítónak” minősítette.

Hatalmas erdőtűz tombol/(t) Jeruzsálemtől nyugatra, sűrű fekete felhőt okozva, mely eltakarta a napot a főváros felett. Elővigyázatosságból legalább 10.000 embert evakuáltak otthonaikból. Naftali Bennett miniszterelnök idő előtt befejezte a biztonsági kabinet ülését, hogy a figyelmet a tűz kezelésére összpontosítsa mindenki. A tűzoltók igyekeznek megfékezni a tüzet, de azt mondják, hogy az erős szél miatt a lángok gyorsan terjednek. Beni Gantz védelmi miniszter elrendelte a katonaságnak, hogy segítse a tűzoltók munkáját. A hadsereg szerint a Polgárvédelmi Parancsnokság tűzoltóit és kutató-mentő csapatait, valamint az elit helikopteres 669-es mentőegységeket a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Sores környékére vezényelték ki. Egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy mi okozhatta a tüzet.

A tálib felkelők behatoltak az elnöki palotába Kabulban, és elfoglalták az épületet – közölték tálib parancsnokok. Asráf Gáni afgán elnök elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott – mondta egy magas rangú belügyi tisztségviselő több külföldi hírügynökség egybehangzó jelentése szerint. Az afgán elnöki hivatal ugyanakkor nem volt hajlandó megerősíteni a hírt arra hivatkozva, hogy „biztonsági okokból” semmit sem árulhatnak el Gáni hollétéről. A tálibok egyik képviselője, aki már ott van Kabulban, a hírek szerint vizsgálódik Asráf Gáni tartózkodási helyével kapcsolatosan. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség nem sokkal korábban már egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva jelentette, hogy Gáni „beleegyezett a lemondásba”. A forrás szerint az elnök tudomásul vette, hogy Kabulban „már nincs lehetőség további hadműveletekre”.

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője a Rosszija 1 televíziónak. A diplomata a tálibok sikerét a hivatalban lévő afgán kormány gyengeségével magyarázta. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy bejegyzésében hangot adott véleményének, miszerint az afganisztáni konfliktusban szembenálló mindkét fél egyaránt „az amerikai gondolkodási folyamat terméke”. „A világ elborzadva figyeli az Egyesült Államok soros történelmi kísérletének eredményét” – írta. Mohammad Szohail, a tálibok Katarban működő politikai irodájának szóvivője orosz sajtójelentések szerint kijelentette, hogy az általa képviselt radikális iszlamista mozgalom szavatolja a kabuli orosz nagykövetség biztonságát. Az afgán fővárosban működő orosz diplomáciai képviselet közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy nem készül a személyzet evakuálásra.

Az oroszokkal ellentétben az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség – még az afgán fővárosban tartózkodó – személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba – jelentette be Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában. A tárcavezető úgy fogalmazott: „az intézkedés szerint az embereink elhagyják azt a területet, és a repülőtérre mennek”. Blinken megerősítette azt az információt is, hogy az amerikai nagykövetség

munkatársai megsemmisítettek „dokumentumokat és egyéb tárgyakat”, mielőtt elmenekültek volna a nagykövetségről. „Ezt nagyon szabályosan és rendezett módon, az ott lévő amerikai erők segítségével teszik, akik szavatolják a biztonságot” – fogalmazott a külügyminiszter.

Az afganisztáni válság és a fehérorosz vezetés fellépései is azt mutatják, hogy minél előbb át kell alakítani az Európai Unió migrációs rendszerét – írta Margarítisz Szkínász az európai életmódért felelős uniós biztos. „Az idő lejárt, nem várhatunk tovább az új menekültügyi csomag elfogadásával” – húzta alá Szkínász. Egy olasz lapnak adott nyilatkozatában a biztos kifejtette: az új menekültügyi paktum elfogadása azért várat magára, mert több uniós ország szerint, a migránstömegek kezelése „nem az ő feladatuk, miközben éppen egy együttes fellépésre, csapatmunkára van szükség e téren”. Szkínász szerint az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz kormány egyfajta „hibrid fegyverként” használja a menekülteket politikai céljai elérésére, a litván, lett és a lengyel határon. Leszögezte: az EU nem tűrheti az ilyen hibrid támadásokat, és minden eszközét be fogja vetni, hogy ez a minszki vezetés számára is világossá váljon, beleérte a személyi és gazdasági szankciók eszköztárát is.

Megkétszereződött a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában az utóbbi két hétben, főként azok szorulnak ápolásra, akik nem kaptak védőoltást – közölte Verica Jovanovic, az országos közegészségügyi intézet igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban. A tisztifőorvos elmondta: ez már a járvány negyedik hulláma, és bizonyosan ismét korlátozásokra lesz szükség a járvány terjedésének lassítása érdekében. Mindeközben Oroszországban is tombol a járvány, már negyedik napja haladja meg a nyolcszázat a halálos áldozatok száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A járvány kezdete óta mért abszolút napi rekordot, 819 áldozatot szombaton dokumentálták.

Gazdasági hír:

Magyarország egy morzsányit sem enged pénzügyi szuverenitásából, és mivel a Biden-adó súlyos károkat okozna a hazai gazdaságnak, a vállalkozásoknak és az embereknek, ezért elutasítja azt – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk szerint az új közteher lényege, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD ernyője alatt nemzetközi szinten egységesítenék a társasági adó kulcsát, megszabva egy minimális mértéket, például 15 százalékot. Az elképzelés lényegében kiiktatná a befektetésekért folyó nemzetközi adóversenyt azzal, hogy a multinacionális nagyvállalatoknak ezt a mértéket mindenképpen meg kellene fizetniük. Mivel a minimumadó egyik legfőbb szorgalmazója az amerikai elnök, ezért a közterhet többen csak Biden-adónak nevezik.

Időjárás:

Ma előreláthatólag az ország délkeleti felén tovább fokozódik a forróság, míg másutt mérsékeltebb meleg a valószínűbb, változóan napos-gomolyfelhős idővel.

Délutántól fokozatosan erősödő északi széllel érkezik a frontrendszer első hulláma. A Dunántúlon megerősödik a szél és helyenként záporok, zivatarok, köztük heves zivatarok alakulhatnak ki!

Az este a nyíltabb területeken viharos, 70-90 km/órás széllökések is lehetnek. A hőmérséklet jellemző csúcsértéke 31 – 38 fok között várható.