Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az államfő testvérét, Michael Herzogot jelölte Izrael következő washingtoni nagykövetének.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.VIII.09-e reggelén

Kövér László szerint a rendszerváltoztatás kezdete óta nem tapasztalt módon támadás alatt áll a Szent István-i hagyaték: a keresztény kultúra, a nemzeti önazonosság és az állami szuverenitás.

A tokiói Olimpiai Stadionban rendezett tegnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a 32. nyári olimpia a japán fővárosban.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az államfő testvérét, Michael Herzogot jelölte Izrael következő washingtoni nagykövetének.

Három napon belül már a harmadik afganisztáni tartomány székhelyét vonta uralma alá a tálib mozgalom – jelentették be a helyi hatóságok.

Belföldi hírek:

Kövér László szerint a rendszerváltoztatás kezdete óta nem tapasztalt módon támadás alatt áll a Szent István-i hagyaték: a keresztény kultúra, a nemzeti önazonosság és az állami szuverenitás. Az Országgyűlés elnöke a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelyszentkirályon beszélt erről a Szentkirály és Szentistván nevű települések Szent Király Szövetségének találkozóján. Kövér László úgy vélte: a 21. században immár az alávetésre és kifosztásra kiszemelt embereknek elsődlegesen nem az országát, hanem a tudatát akarják megszállni, a lelkét akarják rabul ejteni. Az új harcmodor lényege, hogy az embert elidegenítik természetes közösségeitől, államától, nemzetétől, szülőföldjétől, hitétől, hagyományaitól, végső soron kiforgatják önazonosságából, sőt a végén a szó szoros értelemben önmagából is. Még annak a bizonyosságát is elveszik tőle, hogy fiú-e vagy lány – tette hozzá.

Az MSZP szerint a társadalom becsületes többségének érdekében kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltjük – mondta a szocialisták elnökhelyettese. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, hogy 12 éve egy urizáló kisebbség van hatalmon Magyarországon, az MSZP azonban ezzel szemben a becsületes többséget képviseli, azokat akik „ezt az országot a hátukon viszik”.

Már több mint egymillióan utaztak a Balatonra a MÁV járatain az idei főszezonban – emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közösségi oldalán. Schanda Tamás a bejegyzésben hangsúlyozta: a

kormány azon dolgozik, hogy Magyarország egyik legfontosabb idegenforgalmi célpontja egyre kényelmesebben és gyorsabban legyen elérhető. Tájékoztatása szerint az utasok kétharmada a déli partra, harmaduk az északira tart, a Balatonhoz vonatozók száma pedig több mint ötödével múlja felül a tavalyi adatot, és megegyezik a 2019-es forgalommal. Rámutatott: napjaink környezetkímélő közlekedése elképzelhetetlen korszerű vasút nélkül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-balatoni vasútvonal teljes felújítása után idén nyárra az északi parton is elkészült az első szakasz villamosítása Balatonfüredig.

Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat most, amikor még „béke” van, és nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma – mondta Rusvai Miklós virológus. A virológus szerint sokféle oka lehet annak, hogy a veszélyeztetettek közt is vannak, akik nem oltatták még be magukat. Vannak, akiknek egészségi állapotuk miatt nem adható be, mások információhiányból vagy „fals információkból” adódóan nem adatták be az oltást, de olyanok is vannak, akik nem tudtak

regisztrálni. Elmondta: az oltás után az ellenanyagszint körülbelül két-három hét alatt éri el a csúcsát, majd lassan csökkenni kezd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védettség mértékét a genetika és az életkor is befolyásolhatja, a korral arányosan az immunrendszer teljesítőképessége is csökken – tette hozzá.

Külföldi hírek:

A tokiói Olimpiai Stadionban rendezett tegnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a 32. nyári olimpia a japán fővárosban. A zárt kapuk mögött megtartott több mint kétórás műsor központi részében a 206 delegáció zászlója érkezett a stadionba, a magyar zászlót az idén aranyérmes kajakos, Kopasz Bálint vitte. A július 23-án kezdődött játékokon 206 nemzet több mint 11 ezer sportolója vett részt, Magyarország pedig hat arannyal, valamint hét-hét ezüsttel és bronzzal a 15. helyen végzett az éremtáblázaton. Az idei olimpia volt az első, ahol hivatalosan emlékeztek meg az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozataira. A sportvilág három év múlva Párizsban találkozik újra.

Az Egészségügyi Minisztérium frissített adatai szerint a szombaton megerősített 2886 új fertőzöttel 32300-ra emelkedett az aktív esetek száma Izraelben. Jelenleg 602 személyt ápolnak kórházban, közülük 348 állapota súlyos, 52 szorul lélegeztetésre. A 76203 tesztből 3,83 százalék lett pozitív. A halottak száma 6535. A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5805340 polgár kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni vakcinából, míg 5393232 polgár már túl van mindkét oltáson, és 422326 polgár kapta meg a harmadik oltást, mióta bő egy hete elérhetővé vált. Tegnap óta bármilyen nagyságú összejövetel, beltérben és a szabadban, csak a vakcinázott, a vírusból felépült, vagy negatív COVID-teszttel rendelkező személyekre korlátozódik a zöld igazolvány rendszer alapján, amely kiterjed a szállodákra, éttermekre és edzőtermekre. Azonban az izraeli koronavírus-kabinet múlthét csütörtökön úgy döntött, hogy mentesíti a zsinagógák, mecsetek és templomok látogatóit a zöld igazolvány kötelezettsége alól, ha az ima kevesebb mint 50 ember érint. A határozat

Avichai Mendelblit főügyész kérésére született, aki azt mondta a minisztereknek, hogy az imaházakat mentesíteni kell a szabad vallásgyakorlás miatt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az államfő testvérét, Michael Herzogot jelölte Izrael következő washingtoni nagykövetének. Többhetes mérlegelés után Bennett úgy döntött, hogy Herzogot választja, „tekintettel a biztonsági és politikai színtéren szerzett gazdag és nagy tapasztalataira, valamint az Izrael Állam előtt álló stratégiai kérdésekben, különösen az iráni atomprogram mélyreható ismereteire való tekintettel,” – közölte a Miniszterelnökség. Herzog, aki az elmúlt években a Washington Institute for Near East Policy munkatársaként dolgozott, nagyon jól ismert és tisztelt az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági körökben. Szoros kapcsolatai vannak mind a demokratákkal, mind a republikánusokkal. Személyes és szakmai kapcsolatokat ápol a Biden-kormány számos vezető tisztségviselőjével, köztük Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval.

A G7-es tagállamok külügyminiszterei közös nyilatkozatban ítélték el a Mercer Street olajszállító hajó elleni támadást, Iránt téve felelőssé, Teherán azonban elutasítja a vádakat. Az Arab-tengeren július 29-én megtámadott hajót az Ejál Ofer izraeli iparmágnáshoz tartozó londoni Zodiac Maritime üzemelteti, de a libériai lobogó alatt közlekedő hajó tulajdonosa japán. A támadásban meghalt egy brit és egy román állampolgár. A közös nyilatkozat diplomáciai eredmény az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Izrael számára, akik az elmúlt napokban a lehető legszélesebb koalíció kialakítására törekedtek Irán elítélése és az új iráni kormányra nehezedő nyomás növelése érdekében. A nyilatkozatot Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei, valamint az Európai Unió főképviselője írta alá.

Ismét százezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban szombatra a 24 órán belül diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette az AP hírügynökség. Legutóbb a járvány téli tetőzése idején volt ilyen magas ez a szám. Az újabb növekedést a gyorsabban fertőző delta variáns terjedése okozza, illetve az a körülmény, hogy az ország déli részén alacsony a beoltottak aránya. Országos szinten 50 százalékos a lakosság teljes beoltottsága, több mint 70 százalék kapta meg legalább az első dózist.

Három napon belül már a harmadik afganisztáni tartomány székhelyét vonta uralma alá a tálib mozgalom – jelentették be a helyi hatóságok. Az iszlamista lázadók az északi Szári-Pul tartományt szerezték meg az afgán kormányerőkkel folytatott harcok során. A tálibok elfoglalták az összes kormányzati épületet, köztük a kormányzó irodáját és a rendőr-főkapitányságot Szári-Pul városban. A tartományi kormányzati tisztségviselők egy helyi katonai egységnél kerestek menedéket, bár beszámolók szerint a tálibok a katonákat is támadják. Vasárnapi jelentések szerint a tádzsik

határhoz közeli, stratégiai fontosságú Kunduz tartományban is kezdik megvetni a lábukat. Az AFP francia hírügynökség tudósítójának jelentése szerint Kunduz városban a tálibok már elfoglalták az összes fontosabb épületet.

Autósok százai tüntettek Helsinkiben a magas benzinárak és a finn kormány környezetvédelmi politikája ellen. A YLE közszolgálati televízió felvételein látható volt, hogy a gépjárművek konvoja hangos dudálással és vészvillogókkal haladt el lassú menetben a parlament épülete előtt. Rendőrségi közlések szerint az autóstüntetés békésen zajlott mintegy 460 résztvevővel. A YLE szerint a megmozdulást a magyarul „Hagyjátok abba az autósok büntetését” nevű csoport szervezte, amely mindenekelőtt az alacsonyabb benzinárakért küzd, de ellenzi a szociáldemokrata Sanna Marin miniszterelnök terveit is, miszerint a károsanyag kibocsájtást a közlekedési szektorban 2030-ig megfeleznék a környezetvédelem jegyében.

Olaszországban is több helyszínen tüntettek, miután az olasz kormány a múlthéten minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, valamint a szabadtéri kulturális és sporteseményeken. Ezrek vonultak utcára Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban. A tüntetők megfogadták: minden szombaton tiltakoznak, addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája. A megmozdulások szervezői jelezték: jogi lépéseket tesznek az ellen, hogy az olasz kormány az év végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely több korlátozás alapja.

Gazdaság:

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán emlékeztetett, a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott. Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után. A vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál – fejtette ki a turisztikai vezető. Guller Zoltán elmondta, a balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés – tette hozzá. Az MTÜ vezetője hozzátette, a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba.

Időjárás:

Ma a front mögötti tiszta időben szikrázóan napos, gyengén gomolyfelhős időnk lesz. Helyenként előfordulhat egy-egy zápor, zivatar.

Délen kicsit mérséklődik, de marad a hőség, az évszakos átlagnak megfelelő meleg idő várható.

Az éjszaka nyugodt, eseménytelen időjárás lesz.
A hőmérséklet csúcsértéke 32 – 35 fok között várható.