Egyperces néma csenddel emlékeztek a tokiói olimpia megnyitóján az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozataira.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei  2021.VII.26.án 

Sokkal élesebb törésvonal alakult ki az Európai Unióban a csatlakozás után egy évtizeddel, mint azt bárki korábban gondolta volna- erről beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen.

 

Vedd vissza a jövőd szlogennel szervezték idén a Pride-hónap lezárásaként rendezett Budapest Pride felvonulást, amelyen több ezren vonultak a pesti Madách Imre tértől a Tabánhoz.

 

Egyperces néma csenddel emlékeztek a tokiói olimpia megnyitó ünnepségén az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozataira.

Ezrek tüntettek az ausztráliai Új-Dél-Walesben a koronavírus-járvány miatti lezárások ellen, aminek végeredményeként még tovább tarthat majd a lezárás, mert a demonstráció miatt tovább emelkedhet a fertőzések száma.

Belföldi hírek: 

Sokkal élesebb törésvonal alakult ki az Európai Unióban a csatlakozás után egy évtizeddel, mint azt bárki korábban gondolta volna- erről beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen. Gulyás Gergely szerint ez az ellentét nem csak ideológiai és politikai, hanem sokkal inkább geográfiai és társadalmi. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az első komolyabb nézeteltérést a magyar kormány és az unió között a migrációpolitika okozta, a legaktuálisabb pedig a gyermekvédelmi törvény körül kialakult helyzet.

 

A magyarok háromnegyede, azaz 74 százaléka úgy látja, szülői engedélyhez kell kötni a homoszexualitásról való oktatást az iskolákban és az óvodákban – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. A megjelent cikkben egyebek mellett az áll, hogy a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a túlnyomó többség a kérdésben a kormány álláspontjával ért egyet, és mindössze ötből egy ember – húsz százalék – véli úgy, hogy nem kell függenie a szülők engedélyétől a gyermekek iskolában történő érzékenyítésének, ahogy az a Nyugat-Európában zajló „érzékenyítési program” által egyre inkább terjed. A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet: komoly fejtörést okozhat a baloldalon a kormányzati népszavazás témája, mivel a kormánykritikus személyek többsége, 56 százalékuk is a szülői engedélyek mellett foglalt állást, és mindössze harmaduk áll az LMBTQ-szervezetek oldalán – írták.

 

Vedd vissza a jövőd szlogennel szervezték idén a Pride-hónap lezárásaként rendezett Budapest Pride felvonulást. Több ezren vonultak a pesti Madách Imre tértől a Tabánhoz. A résztvevők azt mondták, a kirekesztés ellen, a sokszínűség mellett álltak ki. A helyszíni beszámolók szerint a felvonulás békés, jó hangulatú volt, bár helyenként voltak ellentüntetők is. A felvonulás előtt Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője kijelentette, hogy soha nem tapasztalt jogfosztások érték a közösségüket. Hangsúlyozta, nem hagyják, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék őket és bátornak nevezte az esemény összes résztvevőjét. A Tabánban beszédekkel zárult a hivatalos program, politikusok is felszólaltak. Karácsony Gergely arra biztatta a résztvevőket, hogy indítsák el a változást közösen Magyarországon.

 

A Klauzál téri vásárcsarnok legalapvetőbb problémája a funkcióváltással van, hiszen a vásárcsarnok egy piac, mondta Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Hozzátette, lehet mást is üzemeltetni, de a piaci jelleg megtartásával. Itt is érzékelhető, hogy egyrészt nem világosak a városvezetés szándékai, másrészt pedig nem azt teszik, mint amit korábban ígértek. A jelenlegi többség két évvel ezelőtt még a vásárcsarnok érdekében gyűjtött aláírásokat, ezt követően mára eljutottak oda, hogy az akkori mondataikkal kerültek most szembe. De nem csak az a gond, hogy nem azt teszik, mint amit korábban mondtak, hanem az, hogy a döntéseik a lakosság érdekeivel sem találkoznak – tette hozzá, amivel az önkormányzat megbecsülését rombolják, ezzel az elmúlt 10 év közös eredményeit teszik semmissé. Veres Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az elmúlt ciklusokban olyan vállalásokat tett le az asztalra, amik teljesültek. Ellentétben a mostani irányítással, jelenleg kiszámíthatatlanság van Erzsébetvárosban, ahol a polgárok nem tudják, hogy mire számíthatnak.

 

Külföldi hírek: 

Egyperces néma csenddel emlékeztek a tokiói olimpia megnyitó ünnepségén az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozataira. Tizenegy izraeli sportolót gyilkoltak meg 1972 szeptemberében, amikor a Fekete Szeptemberhez tartozó palesztin terroristák megrohamozták az olimpiai falut. Ketten a helyszínen, kilencen pedig később haltak meg, miután a német biztonsági erők sikertelen kísérletet tettek a túszok kiszabadítására és a terroristák az összes túszt megölték. Ankie Spitzer és Ilana Romano, a meggyilkolt izraeli sportolók két özvegye évek óta kampányolt a hivatalos megemlékezésért. Előrelépés az ügyben akkor történt, amikor a német Thomas Bach 2013 szeptemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lett, és 2016-ban, több mint négy évtizeddel a mészárlás után hivatalos ünnepséget tartottak Rio de Janeiroban egy erre kijelölt emlékhelyen. A mostani volt azonban az első alkalom, hogy megemlékezést tartottak az olimpia megnyitó ünnepségén.

 

Az Izraeli Védelmi Erők Apache helikoptere kényszerleszállást hajtott végre Júdea és Szamáriában egy nyílt területen, miután gyakorlórepülés közben műszaki hiba merült fel, közölte a katonaság a közösségi oldalán. Műszaki csapatot küldtek a helyszínre, hogy szervizelje és üzembe állítsa a támadóhelikoptert. A közeli Eli zsidó közösség lakói ételt és italt vittek a pilótáknak.

 

Egy orosz katonai tisztviselő szerint az orosz légvédelmi tüzérségi rendszerek a múlt héten az izraeli légicsapások során Szíriában elfogtak számos lövedéket, melyek egy Aleppótól délkeletre fekvő területet céloztak. Vadim Kulit, az Ellenzéki Felek Orosz Megbékélési Központja Szíriában helyettes vezetője a TASS orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy izraeli vadászgépek múlthét hétfőn nyolc irányított rakétát lőttek ki, ebből hetet elfogott az orosz Pancir-SZ és Buk-M2 rendszer. „Július 19-én 23: 39-től 23: 51-ig terjedő időtartam alatt az izraeli légierő négy F-16-os vadászgépe az Egyesült Államok által ellenőrzött al-Tanf zónán keresztül belépett Szíria légterébe, és nyolc irányított rakétát lőtt az Aleppo várostól délkeletre lévő létesítményekre”- mondta Kulit a TASS jelentése szerint. ,,Az egyik rakéta megrongálta egy kutatóközpont épületét az aleppói kormányzóság Szafira telepén”. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem nyilatkozott az állítólagos légicsapásokról.

 

Ron DeSantis Florida kormányzója jogi lépésekkel fenyegette meg a Ben and Jerry’s-t és anyavállalatát, az Unilevert az általuk bejelentett bojkott miatt. DeSantis arra kérte Florida államigazgatási hivatalát, hogy vegyék fel az érintett vállalatokat az Izraelt bojkottáló cégek listájára. Florida egyike annak a 35 amerikai államnak, amely törvényekkel bünteti az Izrael elleni bojkott-mozgalmat. „Az állami Közigazgatási Tanács felveszi az Unilevert a vizsgált vállalatok listájára, amennyiben ezek a vállalatok nem szüntetik meg az Izrael elleni bojkottot, ahogy azt a floridai törvények előírják”, nyilatkozta DeSantis.

 

Több mint ezer hektár erdő és szántóföld semmisült meg az északkelet-spanyolországi Katalóniában erdőtüzek következtében – közölte a katalán erdészeti bizottság. A lángok szombaton kezdtek pusztítani Barcelonától 100 kilométerre nyugatra. Félő, hogy az esetlegesen megélénkülő szél és a magas hőmérséklet tovább terjesztheti a tüzeket. A hatóságok szerint mintegy ötezer hektár terület van közvetlen veszélyben. Az erdőtüzekből származó hamut már Barcelona egyes részein is észlelték. Vasárnap reggel óta a helyi tűzoltóságnak és az erdőtüzekre specializálódott tűzoltóknak katonák is segítenek a lángok megfékezésében. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.

 

Újabb lehetséges elnökjelöltet vettek őrizetbe Nicaraguában, immár a hetediket, így Daniel Ortega jelenlegi államfő kihívói közül szinte már az összes rendőri őrizetben van. Szombaton Noel Vidaurre ellenzéki vezetőt helyezték otthonában házi őrizetbe árulás gyanújával. Vidaurre a Polgárok a Szabadságért nevű szövetség egyik lehetséges elnökjelöltje. Ortega másik hat potenciális ellenfelét május vége felé kezdték őrizetbe venni. Letartóztattak rajtuk kívül csaknem két tucat újságírót és ellenzéki aktivistát. Mindegyiküket árulással, vagyis „állampolgári hűtlenséggel” gyanúsítja Ortega rezsimje. A letartóztatottak többségét ismeretlen helyen tartják fogva, sem ügyvédeik, sem családtagjaik nem látogathatják meg őket.

 

Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: „miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne”. Egy belgrádi napilap tegnapi beszámolója szerint az egészségügyi miniszter problémásnak nevezte, hogy valaki azt állítja, segíteni akar az embereknek, az oltásokról meg úgy gondolja, hogy azzal chipet juttatnak a szervezetbe. Zlatibor Loncar azt is problémának nevezte, hogy a felnőttek kevesebb mint fele oltatta be magát eddig koronavírus ellen, ezzel pedig nem tud kialakulni a kollektív immunitás.

 

Ezrek tüntettek az ausztráliai Új-Dél-Walesben a koronavírus-járvány miatti lezárások ellen, aminek végeredményeként még tovább tarthat majd a lezárás, mert a demonstráció miatt tovább emelkedhet a fertőzések száma – figyelmeztetett a legnépesebb ausztrál tagállam elnöke. „A tegnapi tüntetés miatt nagyon elkeseredtem. Remélem, hogy nem gerjeszti majd a demonstráció még jobban a járványt, de nem lehet kizárni” – mondta Gladys Berejiklian újságíróknak. A tagállamban elsősorban az indiai eredetű, a vuhani alapvírusnál és a többi variánsnál is agresszívebben fertőző delta változat miatt emelkedik június óta a fertőzések száma.

 

Gazdaság: 

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve. A közlemény szerint Nagy István Normafán az Eötvös Parkban történő faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt. A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka kell a fenntartásukhoz – mondta. Kiemelte, hogy az erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is: a koronavírus-járvány időszakában 25-30 százalékkal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén. Az agrárminiszter kifejtette azt is: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére.

Időjárás:

Ma országszerte kisüt a nap, de változó, gyenge vagy mérsékelt felhősödések is előfordulnak. Estére ismét szaporodó gomolyfelhőzet várható. Előreláthatólag a késő esti órákban zivatarok is előfordulnak szórványosan. A Hőmérséklet csúcsértéke 30 – 37 fok között alakul.