Egyre többen igénylik a bölcsődei és óvodai férőhelyeket

Egyre többen igénylik a bölcsődei és óvodai férőhelyeket

Novák Katalin miniszter, az újraindításért felelős operatív törzse vezetője mai sajtótájékoztatóján a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

Novák Katalin arról beszélt, hogy tovább szeretnék bővíteni a bölcsődei hálózatot. Egyszerűbb lesz bölcsődét építeni és működtetni – tette hozzá.  A cél, hogy minden gyermek számára legyen bölcsődei férőhely, amennyiben erre szükség van. Most úgy tűnik, vannak adminisztratív akadályok, amiket egyszerűsített miniszteri rendelettel oldanak meg. A családi bölcsődéknél 8 főtől lehet csoportot indítani, de azt is elmondta, az egyszerűsítéseket a szakmával egyeztették. Ma más sokkal többen igénylik a bölcsődei és óvodai férőhelyek emelését, 2022-re ígérte a kormány a 70 ezer új férőhelyet, ebben időarányosan állnak, a tervek szerint időre teljesítik ezt.

A Heti Tv azon kérdésére, hogy figyelik-e a járványhelyzetben a különböző nemzetközi híreket, a miniszter elmondta, az újraindításért felelős törzs nem járványszakértő, de az is igaz, az újraindításért felelős törzs ülésén is ott van az országos tisztifőorvos, akinek a szavai segítik a nemzetközi fejlemények megértését, azt lehet tudni, ahol magas az átoltottság, ott szabadabb az élet. A vakcinák hatékonyságát illetően a kormány a lehető legnagyobb biztonság elérése érdekében döntött a harmadik oltás felvételéről. A szakemberek javaslata alapján döntöttek a vakcinák keveréséről.