Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

Többek között idéztük Szlávik Jánost, aki szerint a nem beoltottak ön- és közveszélyesek lehetnek, ennek kapcsán voltunk kíváncsiak a kormány véleményére, illetve kérdeztünk a 12 éven felettiek oltásáról, valamint arról, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges humán erőforrás egy új hullám esetén. Gulyás Gergely szerint több mint hatmillió ember rendelkezik védettségi igazolvánnyal, most 8.6 millió embert lehetne beoltani, így két és felmillió a nem beoltottak száma. A kormány mindent megtett azért, hogy mindenki oltassa be magát, ám ennek ellenére van az a 2 és félmillió ember, aki nem olttatta be magát, ők elsősorban önveszélyesnek nevezhetők. A miniszter feltette a kérdést, kötelezővé tehető-e az oltás? Elmondta, a mai jogszabályok ugyan ezt lehetővé teszik, ám vannak alkotmányossági viták, a kormány szerint a felelősség az embereké. Az is igaz, ha mindenki beoltatná magát, akkor a delta variánssal szemben is védettek lennének az emberek. De fontos erről egy társadalmi vitát lefolytatni, így is meggyőzve az embereket. A kormány alapvetően a szabadság pártján ál,, ez azt jelenti, hogy megvan a lehetősége, hogy az ember magának is ártson. A humán erőforrás tekintetében kijelentette, nem lesznek gondok, az egészségügy készen áll.

A miniszterelnök szerint veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség. A Heti Tv ennek kapcsán arra volt kíváncsi, a kormány mit javasol, az emberek hogyan készüljenek fel erre, miben tartsák a pénzüket, hogy biztonságban legyenek? A miniszter válaszában elmondta, nem szeretne életvezetési tanácsokat adni, annyit biztosan kijelentett, a magyar állam maximálisan felkészül arra, hogy az ország működése folyamatos legyen.

A Heti Tv a magyar-brit kapcsolatokra is rákérdezett. A politikus szerint Magyarország valamiben számíthat a britekre, valamiben nem, az biztos, mindkét ország a jó gazdasági kapcsolatokra törekszik. A kormány elfogadja a britek demokratikus döntését, ezért nem lenne szabad megbüntetni őket. Ezt a V4-es országok is osztják.

Az idei nyugdíjkorhatár emeléssel várhatóan 2035-ig fenntartható marad a nyugdíjrendszer, ezt a nézetet az MNB szakértői is osztják. Ezzel kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, hogy tervez-e a kormány ezen túlra, gondolkodnak-e további korhatáremelésen? A kancelláriaminiszter szerint nem gondolkodik a kormány ezen, és nincs napirenden, egyelőre a rendszer képes önmagát fenntartani és nem kell a nyugdíjkorhatárt megemelni, ha megvalósul a kormány családpolitikája.

Breuer Péter