Egyre több megváltozott munkaképességű ember dolgozik

Egyre több megváltozott munkaképességű ember dolgozik

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról.

Az államtitkár szerint az egy fontos társadalmi kérdés, hogy ha valakinek van egy veleszületett betegsége, netán történt vele valami, akkor mindenképpen kell kezdeni velük valamit. Lehetőségként felmerül, ha olyan az állapota, akkor maradjon otthon, kapjon valamilyen támogatást, de ha van rá lehetősége és kedve, akkor akár aktív munkát is végezhessen. A magyar kormány ez utóbbiban hisz, ezért segítik azokat a megváltozott munkaképességű embereket, akik dolgozni akarnak, az ő foglalkozási rátájuk az elmúlt időszakban meredeken emelkedett. Ez azért is fontos, mert ezeknek az embereknek is szükségük van arra az érzésre, hogy reggel legyen miért felkelniük, legyen lehetőségük elmenni dolgozni. Ehhez partnerek kellenek, mint a piaci cégekre, amelyek misszióként tekintenek a megváltozott munkaképességűek alkalmazására. Ma már ezeknek az embereknek a 42 százaléka dolgozik, ami hatalmas eredmény, de a kormányzat azon van, hogy ez az arány növekedjen.

Fülöp Attila megjegyezte, évtizedekkel ezelőtt mégúgy működött a rendszer, hogy egyes fogyatékosságokhoz párosítottak egyes foglalkozásokat, szerencsére ma már ez nem így van. A fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok esetében sem arra kell gondolni, hogy majd a kormány helyezi el őket, van persze olyan állami cég, amelyik megváltozott munkaképességűeket foglalkozat. Itt is kellenek a piaci cégek, velük partneri viszonyra törekszik a kormány. Végeztek egy kutatást, mit gondolnak a cégek a náluk alkalmazott megváltozott munkaképességűekről, az eredmény meglepő volt, mert azt hozta ki, hogy jobban meg vannak velük elégedve, nagyobb bennük a lojalitás. A kormány abban tud segíteni, hogy az alkalmazásukhoz ad pénzügyi eszközöket, támogatást, a rehabilitációs hozzájárulási adóval is ösztönzik a cégeket.

A fogyatékkal élőkkel, a szociális rászorulókkal az egyházak is sokat foglalkoznak, hiszen több száz éves hagyományra építenek, itt is működik a közösségépítés, ezért is támaszkodik rájuk is a kormányzat.

Ami a fiatalokat illeti, szerencsére vannak olyan iparágak, mint az informatika, ahol nagyon sok fogyatékkal élő dolgozik, mellette az is igaz, a számítógépes világ nagyban segíti is őket. A kormányzat erre is kiemelt figyelmet fordít.

Ami a jövőt illeti, Fülöp Attila elmondta, az egyik legfontosabb feladat bemutatni, a szociális kérdés nem az állam monopóliuma, vannak olyan szereplők is, önkormányzatok, civilek, egyházak, amelyek jobban rálátnak az emberekre, tudják,kinek és mit kell segíteni. Mellette ugyanilyen jelentős folytatni azt a programot, ami azt mondja, segély helyett munkát.