Ez nem politika, tisztesség kérdése

Ez nem politika, tisztesség kérdése

Ferencz Orsolya, józsefvárosi önkormányzati képviselő, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kutatók, cégek sikereiről, de Józsefváros szomorúbb ügyei is szóba kerültek.

 

A miniszteri biztos elmondta, a magyar űrkutatás az elmúlt hetvenöt évben nagyon sokat tett le az asztalra, de az is igaz, az elmúlt években több sikeres nemzetközi projektben is kiemelkedő szerepe volt a magyar űrkutatásnak. Ennek is köszönhető, hogy magyar tulajdonú vállalkozások, kutatók vesznek részt az Európai Űrügynökség, valamint a világ programjaiban, amire csak büszkének lehet lenni. Az egyik ilyen a Lunar Gateway, amit az Európai Űrügynökség koordinál és a Hold körül végez kutatásokat, aminek keretében a bolygó körül, majd annak a felszínén is terveznek egy-egy űrállomást. Ebben a projektben a magyar kutatók felelnek a sugárzásvédelemért, mérésért.

Tudni kell azt is – tette hozzá a szakember, hogy az űrverseny egyre élesedik, amiből szerencsére Magyarország is kiveszi a részét, hiszen egy fejlett, nagyon jó gazdasági adatokkal rendelkező államról van szó, a hasonló adottságokkal rendelkező Csehország és Izrael is ugyanígy tesz. A magyar űrkutatás egyik sikerét az is jelenti, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alákerült a terület, így egy jelentős, globális kapcsolati hálót lehet mögé tenni. Már hét országgal sikerült kétoldalú megállapodásokat kötni, továbbiak is előkészítés alatt vannak. Példaként hozta fel a miniszteri biztos Izraelt, ahol már a középiskolai, egyetemi rendszerben szerepet kap az űrkutatás, a jó példákat Magyarország is átveszi. Itthon is már a középiskolai tananyagban foglalkoznak a világűrrel, bemutatva annak hasznosságát, jelentőségét a mindennapokban.

Ferencz Orsolya, mint önkormányzati képviselő arra a kérdésre, hogy mi is történik most a kerületében, Józsefvárosban, úgy felelt, nem igazán vannak információi. Azt lehet látni – jegyezte meg, hogy az elmúlt tíz évben megfeszített munkával lezajlott fejlődés megtorpant. Hétköznapi példákon keresztül is érezhető ez, hiszen az utcák szemetesebbek, a házak leromlottabb állapotban vannak, megjelentek ismét a drogosok, valahogy a csendes többség jogai háttérbe szorultak. Hozzátette, bár a polgármester szerint jelentős megszorítások érték a kerületet, de a Fidesz képviselője szerint ez nem igaz, nem voltak megszorítások, Józsefvárosnak, ahogy az ország egészének is ki kellett vennie a részét a járvány elleni küzdelemből, arról nem beszélve, hogy a kerültnek csak tavaly volt egy közel ötmilliárdos megtakarítása. Ebből kellene jutnia a takarításra, a házak felújítására, a politikus abban reménykedik, ennek a megszorításnak nincsenek politikai okai, hogy mindent a kormányra fogjon. Hozzátette, csak szavak vannak, példaként megemlítve, hogy a szintén ellenzéki vezetésű főváros kihirdette a klímavészhelyzetet, ez egy fontos téma, de ezen túlmenően semmi nem történt. Csak a dugók követik egymást naz utakon. Fontos a biciklis közlekedés támogatása, de nem mindenki tud így eljutni egyik helyről a másikra. Politizálni is elsősorban a közösségi oldalakon szoktak, de az embereket a mindennapi kérdések foglalkoztatják, legyen szó az utcák tisztaságáról, rendjéről. Ám azt is látnia kell a kerület vezetésének, mindennel el kell számon, nem lehet visszaélni az emberek bizalmával, ez nem politika, tisztesség kérdése.