A ház, ami megmutatja a zsidó közösségek egymáshoz való viszonyát is

A ház, ami megmutatja a zsidó közösségek egymáshoz való viszonyát is

Kiss Henriett, a Rumbach utcai zsinagóga, az Együttélés Háza igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a végre megnyílt intézményről, a terveikről.

 

Az igazgató elmondta, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója kérte fel, hogy ennek a komplexumnak legyen a világi irányítója, azért kell komplexumról beszélni,mert itt van egy múzeum, amit Toronyi Zsuzsa felügyel, ez az épület harmadik emeletén található, a zsinagóga vallási vezetője pedig Deutsch Péter rabbi.

Az Együttélés Háza megnyitása az eredeti tervekhez képest csúszott, ez a koronavírus-járvány miatt alakult így, 2020 decemberében lett kész az épület, immár belsőépítészeti szempontok alapján is. Bár a hivatalos avatása az Együttélés Házának megtörtént, de ahogy ezt Kiss Henriett megjegyezte, még nem lehet teljesen nyitni, szintén a COVID helyzet miatt, a turisztikai bevételek elmaradása nehézségeket okoz. Mindezek mellett már zajlik a ház közművelődési tartalmának a megtervezése, jelentős kulturális események, intézmények bevonzása.

A tervek szerint az Együttélés Háza önellátóként akar működni, ha minden rendben megy, akkor a vezető tervei szerint ezt két éven belül elérhetik. Mindezek mellett azt szeretnék, hogy a Rumbach utcai zsinagóga magához tudja vonzani a neológ zsidóságot, hogy itt ismételten legyen egy saját közösség.

Ami az Együttélés Háza nevet illeti, a tervek szerint a zsidó-nem zsidó együttélést mutattnák be, de annyiban változott a helyzet, hogy a zsidó-zsidó együttélésnek is szeretnének otthont adni. Már csak azért is, mert maga az épület és annak történelme is megmutatja a zsidó közösségek egymáshoz való viszonyát. A ház vezetése nagyon szeretne egy befogadó zsinagógát látni a Rumbachban, most vasárnap például négy körzetben lévő bat micva korba lépett kislánynak tartották itt az ünnepségét.

Kiss Henriett kiemelte, az Együttélés Háza az elképzelések szerint csatlakozni fog a Mazsihisz kulturális rendezvényeihez, de másokat is befogadnak, ám csak és kizárólag a zsidó naptárnak megfelelően, azaz itt péntek-szombaton, a nagy vallási ünnepeken semmi nem lesz nyitva.  Ám idén már sor kerül a Zsidó Kulturális Fesztivál megtartására, az egyik helyszín a Rumbach utcai zsinagóga lesz. Augusztus 21-én már a Múzeumok Éjszakáján is nyitva lesz a ház, az igazgató szerint minden információ elérhető az intézmény honlapján.

 

köszönöm a beszélgetést  Breuer Péter