Ezek nem csereszabatosak

Ezek nem csereszabatosak

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a siófoki arcfelismerő rendszerről, valamint az ellenzéki előválasztásról.

 

Siófok városában az önkormányzat arcfelismerő rendszert kíván bevezetni, sokak szerint ez a módszer nem jó, az eljárás Kínára mutat. Péterfalvi Attila szerint az való igaz, hogy pont Kína a negatív példa, hogy miként lehet rossz irányba is felhasználni azt a kamerarendszert, amit az arcfelismerő módszer mögé raknak. Ez egyfajta súlyos korlátozásnak mondható, mert az embereket a felvételek alapján ítélik meg. A kamerarendszer mindenkit minden pillanatban azonosítani tud, a felvett képekről azt mondta a szakember, nem mindegy, hogy az arcfelismerést milyen módon működtetik. Magyarországon régebben az sem volt megengedett, hogy a képeket rögzítsék, ezért is kellett rendőröknek kezelni a rendszert, hogy az intézkedéseket segítsék. Később már rögzítésre kerültek a képek, de csak akkor, amikor a rendőr megítélése szerint erre szükség volt.

A NAIH elnöke hozzátette, azt nem tudni, hogy Siófokon miért akarják ezt, ez milyen rendszer szerint működik, ezért is írta alá tegnap azt a levelet,amiben értesítették a települést a hivatal vizsgálatáról, ebben több kérést is megfogalmaztak, amire várják a polgármester válaszát. Ma a közterületi képfelvételek mögött szigorú szabályok vannak, a Ptk-ban, a GDPR-ban és az infótörvényben. Tudni kell az adatkezelés célját, a biometrikus adatkezelésre szigorúbb szabályok vannak, tudni kell, a képeket mivel, kikkel vetik össze.

Az ellenzéki előválasztásról, az annak keretében szervezett aláírásgyűjtésről azt mondta, van erre jogszerűen lehetőség, de mindennek vannak korlátai, például nem lehet hajnalban telefonálni és jelölteket ajánlani. Itt is tudni kell, mi az adatkezelés célja. Egy ma megjelent hír kapcsán, mely szerint az MSZP az egyik támogatott jelöltje mögül kihátrált, ezzel kapcsolatban arra a kérdésre, hogy mi lesz a m,ár ladott ajánlásokkal, a NAIH elnöke úgy felelt, ezek nem csereszabatosak, hiszen az eddig aláírók a jelöltre is igent mondtak, nem csak a pártjára. Azaz az új jelöltre a már leadott ajánlások nem érvényesek. Ha nem így lenne, az az egész folyamatos nevetségessé teszik. Az előválasztási adatkezelésnek nincsenek egyébként alapjai a nemzeti jogrendben, így erre a GDPR szabályok vonatkoznak, amik jóval szigorúbbak. A NAIH kiadott egy ajánlást, amiben jelezték, ezt fogják számonkérni.