Izraelben járt Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit izraeli kollegája, Gabi Áskenázi fogadott a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.VI.02 reggelén

Továbbra is kedvező a járványügyi adatok tendenciája – mondta az országos tisztifőorvos. 

 

 Izraelben járt Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit izraeli kollegája, Gabi Áskenázi fogadott a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet harag napját hirdetett péntekre Júdeában és Szamáriában.

 

A világon elsőként a H10N3 madárinfluenza-vírussal fertőződött meg egy férfi a kelet-kínai Csiangszu tartományban – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

 

Belföldi hírek: 

Továbbra is kedvező a járványügyi adatok tendenciája – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette: határozottan csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban. Hozzátette az előző heti adatokhoz képest 42 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek átlagéletkora 42 év. Közöttük 22 százalék a 40-49 éves, 17 százalék a 30-39 éves, 14 százalék az 50-59 éves, 13 százalék a 20-29 éves korosztályba tartozik. Ez azt mutatja, hogy továbbra is az aktív, munkaképes korú lakosság körében fertőződnek meg a legtöbben. Az országos tisztifőorvos őket arra kérte, hogy regisztráljanak, éljenek az oltás lehetőségével.

 

Több mint 3,2 milliárd forintból újítják fel a Szombathely és Kőszeg közötti vasútvonalat, a hamarosan megkezdődő kivitelezési munkálatok várhatóan 2022 első felében fejeződnek be – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Mosóczi László elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a 17 kilométer hosszú vasúti pálya újul meg tejesen, de a kőszegi vasútállomást és hét másik megállóhelyet is felújítanak. Kényelmes, magas peronok, korszerű LED-es térvilágítás és utastájékoztató eszközök, valamint fedett kerékpártárolók épülnek.

 

Elkezdődött az Észak-Közép-budai Centrumkórház felújítása, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítése – jelentette be a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs elmondta, hogy a Szent János Kórházban évi egymillió járóbeteget és 50 ezer fekvőbeteget látnak el. „Vállalhatatlan állapotban van a Kútvölgyi Tömb, a kútvölgyi torony homlokzata” – emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a II. és a XII. kerület egyik szégyene. Ezért gondolták úgy, hogy „felgyorsítják” a munkálatokat, amelyek 30-40 ezer négyzetmétert érintenek. Jelezte azt is, a jövő év első felére elkészülhetnek a Szent János Kórház, az Észak-budai Centrumkórház új központi tömbjenek tervei.

 

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek. A rászorulók üdültetésének megszervezésében – a tavalyi évhez hasonlóan – ezúttal is részt vesz a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Egyszülős Központ. A társaság közleménye szerint tavaly nyáron csaknem 600, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsalád nyaralhatott a Mészáros Csoport jóvoltából. A program sikerén felbuzdulva idén is lehetősége nyílik a rászorulóknak a térítésmentes üdülésre. Változás a tavalyi évhez képest, hogy idén már három generáció: gyermekek, szülők és nagyszülők együtt vehetnek részt a nyaraláson. A koronavírus miatti biztonsági óvintézkedések miatt ugyanis a családok kerülték a személyes kapcsolatot az idősebb korosztállyal, a nagyszülőkkel együtt töltött nyaralás lehetőségének megteremtésével a személyes jelenlétük okozta űr betöltésére nyílik lehetőség a családok számára – írták.

 

Külföldi hírek:

Izraelbe látogatott Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit izraeli kollegája, Gabi Áskenázi fogadott a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren. Szíjjártó Péter a közösségi oldalán is megerősítette, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett és elismeri a zsidó állam önvédelemhez való jogát. „Izraelt három hete egy terrorszervezet ismételten megtámadta. Több ezer rakétát lőttek sűrűn lakott területekre, veszélyeztetve sok százezer-millió ember életét” – fogalmaz bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: „Mi természetesen kiálltunk, és a jövőben is ki fogunk állni izraeli barátaink mellett, és elismerjük az önvédelemhez való jogukat. Gabi Ashkenazi izraeli külügyminiszterrel jó barátságba kerültünk, ezért természetes volt, hogy ebben a mostani helyzetben is ellátogatok hozzá”, fogalmazott a miniszter.

 

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet harag napját hirdetett péntekre Júdeában és Szamáriában, felszólítva a Palesztin Hatóság lakóit, hogy tartsanak tömegtüntetéseket és provokáljanak zavargásokat útlezárásokkal és telepesekkel való összecsapásokkal. Bár a gázai terrorszervezet 1,5 hete tűzszünetet kötött Izraellel, tagjai az Izrael-ellenes tevékenységek folytatására ösztönöznek a Júdea és Szamáriában. A szervezet nyilatkozata kijelenti: ,,A péntek legyen a harag napja a Palesztin Hatóság városaiban, tömegdemonstrációkkal az összes súrlódási ponton, útlezárásokkal és összecsapásokkal a telepesekkel, akik a megszállás égisze alatt akarják eltorzítani a valóságot.” A Hamász szerint erre ,,a telepesek agressziója” miatt van szükség valamint azért, mert a zsidók, a Falak Őrzője hadművelet után, továbbra is látogatják a Templom-hegyet.

 

A japán kormány kiemelten fontos ügyként kezeli a saját vakcinafejlesztési programokat, s a jövőben felgyorsítaná az oltóanyagok engedélyeztetési eljárását is – jelentette be a szigetország miniszterelnöke. Szuga Josihide egy kormánybizottsági ülésen kiemelte: a válságkezelés szempontjából elengedhetetlen, hogy az országban saját fejlesztésű oltóanyag álljon rendelkezésre. A megbeszélésen jóváhagyott elképzelés szerint a kormány a jövőben a hazai cégek által kifejlesztett oltóanyagokat fogja megvásárolni, továbbá kutatási alapot is létrehoz a vakcinafejlesztésen dolgozó intézetek számára. A tervek közt szerepel az oltóanyagok engedélyeztetési eljárásának a felgyorsítása is. Szuga hozzátette, hogy hazája aktívabban részt fog venni az oltóanyagok méltányos elosztására irányuló GAVI Vakcinaszövetség

 

A világon elsőként a H10N3 madárinfluenza-vírussal fertőződött meg egy férfi a kelet-kínai Csiangszu tartományban – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A 41 éves férfi állapota a közlemény szerint stabil, és megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek alapján távozhat a kórházból. A kínai egészségügyi hatóságok szerint az eset elszigetelt jellegű, és közvetlenül madárról emberre terjedő vírusfertőzés okozta, járvány kialakulásának kockázata emiatt rendkívül alacsony.   A Csencsiang városban élő férfinél április 23-án kezdtek jelentkezni a betegség első tünetei – a többi közt láz -, majd állapota tovább romlott, és április 28-án kórházba került. Diagnózisát végül a kínai járványügyi központ helyszínre delegált szakértői állapították meg a pácienstől vett vírusminta genetikai szekvenálását követően, május 28-án. A beteggel közeli kapcsolatba került embereket orvosi megfigyelés alá helyezték, de rendellenességet egyiküknél sem tapasztaltak.

 

Az örmény-azerbajdzsáni határon kialakult feszült helyzet miatt felfüggesztette tevékenységét a gazdasági kapcsolatok és infrastrukturális projektek fejlesztésére létrehozott örmény-orosz-azeri bizottság – közölte Mher Grigorján örmény miniszterelnök-helyettes. Elmondta: nem folytatódik a bizottság munkája, mert a hatékony és eredményes munkához megfelelő háttérre van szükség. Kijelentése arra vonatkozott, hogy az utóbbi időben feszültté vált a helyzet az örményországi Szjunik és Gegarkunik tartományok Azerbajdzsánnal szomszédos határán. Grigorján úgy vélekedett, amikor ilyen helyzet van a határon, nem lehet konstruktívan együttműködni. „Ezen a szinten megszakadtak a kapcsolatok, meglátjuk, mi lesz ezután” – magyarázta. Szerinte Jereván mindent megtesz a határon kialakult helyzet békés és diplomáciai úton történő megoldása érdekében.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átalakítja országa vezetési struktúráját, a többi között bevezetik az „első titkár” tisztségét, amely a legfontosabb pozíció az országot kormányzó kommunista párt főtitkári posztját követően – jelentette egy dél-koreai hírügynökség. A pozíció várományosa feltehetőleg Dzso Jong Von, az észak-koreai vezető egyik legközelebbi bizalmasa. Kim Dzsong Unt idén januárban választották meg a Koreai Munkapárt kongresszusán a párt új főtitkárává. A tisztség 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen volt. Szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az észak-koreai vezető egyeduralmát.

 

Gazdaság:

A kormány azért dolgozik, hogy jövőre is folytatódjon az adócsökkentések politikája, ezért a benyújtott költségvetési törvényjavaslat számos adókönnyítéshez biztosít fedezetet – mondta a pénzügyminiszter egy videójában. Varga Mihály példaként említette a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, amely a gazdasági újraindítási-akcióterv egyik fontos lépése. A miniszer szerint az intézkedéssel a fiatalok életkezdését segítik, hiszen ezáltal az éves fizetésük akár félmillió forinttal lehet magasabb, így számításaik szerint jövőre 140 milliárd forint marad a fiataloknál. Kiemelte: 2022. július elsején újabb 2 százalékponttal csökken a munka közterhe: megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás és 0,5 százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó, ezzel évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Varga Mihály közölte, ezáltal öt és fél év alatt csaknem a felére csökkentették a munka közterhét, hiszen ez jövő nyártól 15 százalék lesz, 2016 decemberében azonban még 28,5 százalék volt.

 

Időjárás:

Ma az ország túlnyomó részén napsütéses, száraz idő lesz, elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

A maximum hőmérséklet még ugyan elmarad pár fokkal a június elején elvárhatótól, de melegedés kezdődik.

Este csillagfényes és mérsékelten felhős időszakok, területek váltakoznak. Eső nem várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga délutánra 21 fok köré emelkedik.