Az izraeli sajtóorgánumok ,,határozott fellépésre” szólított fel a Facebook és a Twitter egyre növekvő online fenyegetések és az újságírók elleni erőszakra buzdítás ellen.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.V.27.-reggelén 

Az izraeli sajtóorgánumok ,,határozott fellépésre” szólított fel a Facebook és a Twitter egyre növekvő online fenyegetések és az újságírók elleni erőszakra buzdítás ellen.

 

     

 

A kormány benyújtotta a 2022-es büdzsét, „az ország újraindításának költségvetését”, amelyben kiemelt szerep jut az egészségügynek is – mondta az emberi erőforrások minisztere.

 

Az Európai Ügyészség (EPPO) június 1-től megkezdi működését, feladata az lesz, hogy nyomozzon és vádat emeljen az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal kapcsolatban.

 

 

A svájci kormány szerdán közölte, hogy összeomlottak az Európai Unióval évek óta folytatott tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről, miután a felek kulcsfontosságú kérdésekben nem tudtak megállapodni.

 

Az izraeli sajtóorgánumok egy csoportja ,,határozott fellépésre” szólított fel a Facebook és a Twitter részéről az egyre növekvő online fenyegetések és az újságírók elleni erőszakra buzdítás ellen.

 

——————————————————————————–

 

A kormány benyújtotta a 2022-es büdzsét, „az ország újraindításának költségvetését”, amelyben kiemelt szerep jut az egészségügynek is – mondta az emberi erőforrások minisztere a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban. „Kiváló szakembereinknek köszönhetjük, hogy legyőztük a járványt, ezért is döntött a kormány úgy, hogy minden idők legnagyobb mértékű orvosibér-emelését vezetjük be” – hangsúlyozta Kásler Miklós. Hozzátette, hogy a jövő évi büdzsében mintegy 2884 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügy céljaira. Ez a keret 1700 milliárd forinttal nagyobb, mint 2010-ben volt, és mintegy 770 milliárddal több, mint amit idén biztosítottak. „Miniszterként örömmel tölt el, hogy a kormány elkötelezett a magyar egészségügy iránt és évről évre több forrást biztosít a magyar emberek egészségügyi ellátására” – fogalmazott Kásler Miklós.

 

Az elmúlt héten országos szinten tovább csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavirus.gov.hu oldalon. Az NNK azt írta: a vizsgált helyszínek közül a 20. héten Szeged, Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) közös mintája mutatott csökkenő tendenciát. Ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán – tették hozzá. A huszonkét vizsgált szennyvízminta közül tizenegyben alacsony, tizenegyben pedig mérsékelt koronavírus-koncentrációt mértek – közölte az NKK.

 

„Propagandabeszéd” helyett cselekvésre szólította fel a miniszterelnököt klímaügyben az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt: Orbán Viktor az EU-csúcs előtt és után is kijelentette, hogy a klímaváltozás költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük. Ez helyes, de egy ország miniszterelnökétől nagyon kevés, ráadásul Orbán Viktor szájából nem is hihető – fűzte hozzá az ellenzéki politikus, megjegyezve: az elmúlt években a magyar kormány és Orbán Viktor folyamatosan gátolta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit Brüsszelben és rendre a német autóipar érdekeit védte a magyar emberekével szemben.

 

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Egyesült Államok új közel-keleti politikájáról. 

A kutató beszélt az új amerikai vezetés közel-keleti politikájáról, mint elmondta, bár Biden elnök egy nagy tapasztalatokkal rendelkező politikus, de komoly szorításban van sajátpártjának a szélsőséges Izrael-ellenes csoportja részéről. Hozzátette azt is, a New York Post nemrégiben írtegy hosszabb cikket arról, hogy miként vált a baloldal egyre inkább Izrael-ellenessé, mindezt úgy teszik, hogy ki is mondják. A cikk is azt írja, hogy a Demokrata Párt balszárnya folyamatosan nyomás alatt trartja az elnököt, akinek meg a hangzatos szavak helyett tettekkel kellene igazolnia kiállását Izrael mellett. A mostani tűzszünet kapcsán is sokat ügyetlenkedett Biden, de mégis, megint bebizonyosodott, hogy ezt a megállapodást csak az izraeli fél tartja be, a velük szemben állók pedig nem. – mondta az  alkotmányjogász.

 

Jelentősen megerősödött a migráció a nyugat-balkáni útvonalon, idén eddig 36 119 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly ugyanezen időszakban 9877-et – mondta az Origónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette: az elfogott embercsempészek számában is háromszoros növekedés látható. A főtanácsadó azt, hogy a migráció ismételten erősödött Európában, azzal indokolta, hogy májustól javul az időjárás, illetve a világjárvány miatt korábban bevezetett nagyon komoly szigorítások enyhítése is fokozza a migrációs nyomást. Rámutatott: a korlátozó intézkedések egyik eleme a határellenőrzés jelentős szigorítása volt, amihez a hadsereget is igénybe vették, így pedig az embercsempészek mozgástere nagyban beszűkült. Fontos, hogy ennek hatására az embercsempészek elfogása miatt a „szolgáltatás” ára is jelentősen nőtt – tette hozzá.

Külföld:

 

Az Európai Ügyészség (EPPO) június 1-től megkezdi működését, feladata az lesz, hogy nyomozzon és vádat emeljen az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban – jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. Jourová elmondta: az EPPO az unió első olyan független szerve, amely garantálja az EU-adófizetők pénzének védelmét a csalással és korrupcióval szemben. Hozzátette: az ügyészség Laura Codruta Kövesi uniós főügyész erős vezetésével lecsaphat azokra a bűnözőkre, akik visszaélnek az uniós források felhasználásával.

 

A svájci kormány szerdán közölte, hogy összeomlottak az Európai Unióval évek óta folytatott tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről, miután a felek kulcsfontosságú kérdésekben nem tudtak megállapodni. Ignazio Cassis svájci külügyminiszter elmondta: országa úgy döntött, hogy nem írja alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. A berni kormány egyúttal értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyeztetések felfüggesztéséről. A tárcavezető aláhúzta: Svájc ennek ellenére reméli, hogy a továbbiakban is megmaradnak a szoros kapcsolatok az Európai Unióval, amellyel az ország eddig több mint 100 kétoldalú megállapodást kötött. Az Európai Unió az alpesi ország legfőbb gazdasági partnere.A hét éve zajló tárgyalások azon futottak zátonyra, hogy az Európai Unió teljes hozzáférést kért a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgárok számára, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele.

 

Állítólag Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van – jelentette ki a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre. Elmondta, hogy a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is.  Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette,  szerinte az fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg.  A EU  tegnapi csúcsértekezlete  döntése alapján  egymás után törlik belorusz járataikat az EU-s tagállamok és tiltják ki a belarusz repülőgépeket az EU repülőtereiről. A belarusz légtér bojkottja miatt feltehetőleg a magyar légtér használata és zajterhelése is megnövekszik.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök egykori főtanácsadója szerint a kormány intézkedései „katasztrofális mértékben elmaradtak” a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdeti szakaszában attól mértéktől, amelyet a lakosság ilyen válsághelyzetekben jogosan elvárna. Dominic Cummings, aki belső hatalmi viszálykodások után, 2020 végén haraggal távozott a Downing Streetről, a londoni alsóház egészségügyi, valamint tudományos és technológiai bizottságainak együttes szerdai meghallgatásán kijelentette: a brit kormány „nem volt hajlandó meghallani a vészcsengőket” még akkor sem, amikor a tavalyi év elején már számos országban elhatalmasodott a járvány. Cummings szerint még tavaly február végén sem volt érzékelhető, hogy a Downing Street sürgős ügynek tartaná a járvánnyal szembeni fellépést, Johnson pedig „félelemkeltési céllal terjesztett sztorinak” tartotta a koronavírus-járványról szóló híreket.

 

Az ENSZ nukleáris felügyeleti ügynökségének vezetője nagyon aggasztónak nevezte Irán urándúsítási programját – írta az Israel Hayom. Irán olyan tisztaságban dúsította  az uránt, amelyhez csak a bombákat készítő országok jutnak el – mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója. A főigazgató fontos mondatai akkor jelentek meg, amikor Irán és a nagyhatalmak Bécsben tárgyalnak azon lépések kidolgozásáról, amelyekkel vissza lehet térni a 2015-ös megállapodáshoz. Az Egyesült Államok még 2018-ban lépett vissza az egyezménytől. 

 

Az izraeli sajtóorgánumok egy csoportja ,,határozott fellépésre” szólított fel a Facebook és a Twitter részéről az egyre növekvő online fenyegetések és az újságírók elleni erőszakra buzdítás ellen. Izrael 14 legnépszerűbb tévéállomása valamint híroldalai az ügyvédjük által készített levélben azt állították, hogy az elmúlt hetekben nőttek a fenyegetések és gyűlöletbeszédek, különösen a 11 napig tartó konfliktus során a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet palesztin terroristáival. ,,Ezek a médiacsoportok … mindannyian egyetértenek  abban, hogy minden érintettnek határozott lépéseket kell tennie ebben az ügyben” – írta Noga Rubinstein. A Facebook kedden közölte, hogy létrehozott egy különleges műveleti központot, amely héberül és arabul beszélőket is magában foglal, hogy valós időben reagáljon a platform egészére kiterjedő tevékenységre, és arra ösztönözi a felhasználókat, hogy jelentsenek minden káros tartalmat.

 

Gazdaság:

 

A Pharma Print Kft. most elkészült 222 millió forintos fejlesztését a nagyvállalati beruházási támogatásban 55 millió forinttal segítette a kormány és ezáltal hozzájárult csaknem 70 munkahely megőrzéséhez – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. A debreceni cég, évi 300 millió vevőtájékoztató gyártásával, európai szinten is jelentős szakosodott nyomdának számít – tette hozzá. A cég beruházásának köszönhetően teljesen új technológiával készülhet a jövőben számos európai gyógyszeripari termék vevőtájékoztatója – olvasható a miniszter Facebook-oldalára feltöltött posztjában.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön ismét hidegfront érkezik. Erősen felhős, borult és napos területek váltakoznak. Délután nyugaton és északon helyenként előfordul kisebb eső, záporeső, sőt zivatar sem kizárt. Északnyugaton megélénkül az északi szél, másutt jellemzően gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Éjszaka a Dunántúlon és északon jelentősebb esőre lehet számítani, de a nyugati területeken hajnalban lecsökken a felhőzet.

 

A legmagasabb nappali  hőmérséklet  csütörtök délután   +19 – +23, péntek reggel        +7 – +11      fok körül alakul.

Szép napot minden kedves olvasónknak és nézőinknek