Ez egyértelmű visszalépés

Ez egyértelmű visszalépés

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parkolásról, a köztisztaságról, a bérlakások eladásáról.

 

A képviselő szerint örömhír az ingyenes parkolás megszüntetése, ennek bevezetésére persze szükség volt, hiszen a kormány mindent megtett a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, az ingyenes parkolással szerették volna a tömegközlekedésre nehezedő nyomást csökkenteni. Ám az egyre javuló adatoknak köszönhetően erre már nincs szükség, így újra fizetőssé vált a parkolás Erzsébetvárosban. A kerületi Fidesz frakció már régóta kérdéseket intézett a polgármesterhez a parkolás megszervezése tárgyában. Már azért is szükségesek voltak ezek a megszólalások – emelte ki Veres Zoltán, mert az látszik, a jelenlegi városvezetés büntet és sarcol. Bárhol jár az ember, szinte mindenhol lehet kerékbilinccsel ellátott autókkal találkozni, de arról is zajlik a közbeszéd, hogy a kerület egyes részein feltűnően sokat bírságolnak. Mindezek mellett az önkormányzat felkészülhetett volna jobban az ügyintézés kapcsán is, most kígyózó sorok várakoznak a kerületi várakozási engedélyek kiadása miatt, hiszen az emberek a veszélyhelyzet miatt sem váltották ki ezeket, gondolván azt, ráérnek még erre.  Nem kellene messzire menni, a szomszédos kerületben sikerült kialakítani egy elektronikus rendszert, ahol minden jelentkező 24 órán belül megkapja az engedélyt, mindezért be sem kell menni az ügyfélszolgálatra. Erzsébetvárosban ezt nem sikerült megszervezni, ahogy azt a választási ígéretet sem sikerült teljesíteni, amiben alakossági parkolásra ígértek megoldást. Mindezek mellett még a Fővárosi Közgyűlés előtt van az a tervezet, amit ha elfogadnak, akkor közel 800 forintos óradíjért lehetne Belső-Erzsébetváros egyes helyein parkolni. Ez hatalmas összeg, komoly terhet jelent az autósoknak, de azoknak a lakosoknak is, akik valamiért ki kell hívjanak egy iparost.

Veres Zoltán szerint igen sok panasz érkezik a köztisztaság állapota miatt, pedig a kerület irányítói a választási kampányukban kiemelten foglalkoztak a köztisztasággal, annak megígértével. Akkor sem volt tisztább a kerület, amikor a járvány ideje alatt jóval kisebb terhelésnek voltak az utcák kitéve. Egyre koszosabbak az utcák, a BKK a megállókban lévő szemeteseket is leszedette, de a került sem pótolta a kukákat. Ez egyértelmű visszalépés.

Az önkormányzati bérlakások privatizációjával kapcsolatban a képviselő elmondta, egy évtizedek óta húzódó problémára adhat választ a törvényjavaslat. A kerületi Fidesz már 2014-ben azzal kampányolt, hogy a lakások bérlői tulajdonossá válhassanak, a kerület akkor ennek megfelelően alakította ki ingatlangazdálkodási koncepcióját. Többféle bérleti jog létezik, a mostani gyakorlat szerint a határozott idejű szerződéssel rendelkezők vehetik meg a lakást. Van olyan társasház, ahol egyetlen  önkormányzati bérlakás található, nem jó állapotban, az önkormányzat járhat a legjobban, ha ezt eladja a bérlőnek,aki így már a saját tulajdonát tudja lakhatóbbá tenni. Erzsébetvárosban 1990-ben közel 10 ezer bérlakás volt, mára ez a szám a negyedére csökkent. Ami a mostani törvényjavaslat ellen felszólaló kerületi politikusokat illeti – jegyezte meg Veres Zoltán, köztük többen vannak, akik régebben a kedvezményeket kiigényelve vették meg a lakásukat, nem helyes a hozzáállás, hogy amikor nekik jár a kedvezmény, akkor az jó, ha a lakóknak, akkor nem. Most a kerületben 4-500 üres lakás, ezek megmaradnak, de az önkormányzat is arra lesz késztetve, hogy saját bérlakás koncepciót dolgozzanak ki.