Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washington támogatásáról biztosította Izraelt

A BreuerPress és a HetiTV 2021.V.26.-legfrissebb hírei 

 

Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe- mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, miután Semmelweis Ignác-díjat adományozott a biokémikusnak.

Orbán Viktor miniszterelnök Londonban megbeszélést folytat brit partnerével, Boris Johnsonnal

A novemberi kijárási korlátozás és jogutódja, a kijárási tilalom bevezetése óta összesen 69 424-szer intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt a rendőrök. – mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

A belorusz légitársaság valamennyi járatát kitiltották az Európai Únió államaiból, az úniós légitársaságok azonnali hatállyal szüneteltetik belorusz járataikat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli látogatásán Washington támogatásáról biztosította Izraelt, és hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is.

—————————————

Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe, így nem volt kérdés, hogy a legmagasabb szakmai díjjal jutalmazzuk munkásságát – mondta az emberi erőforrások minisztere, miután Semmelweis Ignác-díjat adományozott a biokémikusnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiája szabadalmaztatójának. Kásler Miklós, párhuzamot vonva Semmelweis Ignác és Karikó Katalin életpályája és munkássága között, azt mondta: Semmelweis Ignácéhoz hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat, amit a kutatónő fogalmazott meg évtizedekkel ezelőtt. Mint mondta, Semmelweis megfigyelt egy jelenséget, egy klinikai tünetegyüttest, azt összevetette a patológiai lelettel, és megszületett a gondolat, ami a kettő között összefüggést fedezett fel, és magyarázattal szolgált. Minden szó, amit akkor Semmelweis Ignác leírt, máig igaz – emelte ki. Hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat is, amit Karikó Katalin megfogalmazott – hangoztatta a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök Londonban megbeszélést folytat brit partnerével, Boris Johnsonnal – erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden Brüsszelben. Előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett egy térképet, mely szerint mától négy napon át négy ország öt városában tárgyal Nyugat-Európában, és a programok között Londonban egy miniszterelnöki tárgyalást is feltüntetett.

Az Európai Unió intézményei alig foglalkoznak az őshonos nemzeti kisebbségek jogaival, annak ellenére, hogy a tagállamok lakosságának mintegy 10 százaléka tartozik valamilyen őshonos etnikai kisebbséghez – derül ki az Alapjogokért Központ kutatásából. Kovács István, a központ stratégiai igazgatója szerint ezt jól illusztrálja, hogy annak ellenére sem tartotta szükségesnek az ezzel kapcsolatos jogalkotást az Európai Bizottság, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek uniós jogi védelmét sürgető Minority SafePack elnevezésű

európai polgári kezdeményezést több mint 1,2 millióan írták alá.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata vasárnap lépett életbe, köszönjük a lakosságnak a védelmi intézkedések betartását, a türelmet, az együttműködést – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Az, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége felé járva, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata hatályba léphetett, mindannyiunk közös eredménye” – mondta az alezredes. A novemberi kijárási korlátozás és jogutódja, a kijárási tilalom bevezetése óta összesen 69 424-szer intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt a rendőrök. A lépcsőzetes feloldás ötödik fokozatában megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közterületeken. Felidézte: a maszkviselési kötelezettséget a járványügyi készültség időszakában rendelték el, ez is mutatja, hogy ez az egyik legfontosabb védelmi intézkedés.

Csaknem kétszáz módosító javaslatot terjesztett be az LMP a jövő évi költségvetési javaslathoz az igazságosság és a fenntarthatóság jegyében – mondta a párt frakcióvezetője. Keresztes László Lóránt közölte: mintegy háromszázmilliárd forintból hoznának létre egy úgynevezett zöld újjáépítési és foglalkoztatási alapot, amely épületenergetikai felújítások támogatásával segítené több tízezer munkahely létrejöttét. Egy helyi gazdasághelyreállítási alap létrehozását is indítványozza a párt, a fenntartható helyi gazdasági hálózatok támogatására, kiépítésére pedig mintegy ötször annyit fordítanának, mint amennyit a kormány a válság alatt bérkiegészítésre költött – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

Külföld:

Pragmatikus, konkrét és gyors megoldásokat kell találnia a migráció kérdésére, az Európai Uniónak most erre kell összpontosítania – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. Mint mondta, az Európai Parlament felvette, hogy a tagállami vezetők a hétfőn kezdődött kétnapos találkozójukon megvitassák a migráció kérdéskörét is, azonban erre vélhetőleg csak a következő – júniusi – csúcson fog sor kerülni. Reményét fejezte ki, hogy a következő tanácskozáson a vezetők „mélységeiben” vitatják meg ezt a témát,

mivel sürgősen szükség van fenntartható és egységes fellépésre e téren. „Az uniós intézmények nem fordíthatnak hátat a Földközi-tengernek életük kockáztatása árán is nekivágó migránsok kétségbeejtő helyzetének. Jogi és erkölcsi kötelességünk megoldásokat találni, nem hagyhatunk minden felelősséget a tengeri mentéseket végző civil szervezetekre” – húzta alá.

A brit és francia repülési tilalom miatt október végéig kényszerült törölni londoni és párizsi járatait a Belavia fehérorosz légitársaság, és közben kedden Lengyelország, Litvánia és Ukrajna is bejelentette, hogy megszünteti a légi összeköttetést Minszkkel, illetve megtiltja a fehérorosz légtér használatát a Ryanair járatával történt két nappal ezelőtti incidens miatt. A Belavia belorusz állami légitársaság azután közölte, hogy törli október végéig a londoni és párizsi járatait, hogy a brit

kormány felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét, és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét, illetve hasonló intézkedéseket hozott kedden az Air France francia légitársaság is. Az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján született az a döntés, hogy a szervezet megtiltja a belarusz légitársaságok járatainak az uniós repülőterek, valamint a társaság repülőgépeinek az Európai Unió területe feletti légtér használatát. Az unió egyben azt ajánlotta az európai fuvarozóknak, hogy gépeik ne használják a fehérorosz légteret. Vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban Raman Protasevič ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát őrizetbe vették.

Romániában kedden átlépte a harmincezret a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetek száma, a fertőzés terjedésének üteme és az elhalálozások száma azonban továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt napon 63 koronavírusos beteg vesztette életét. Az elhalálozások tekintetében a járvány harmadik hulláma április végén tetőzött Romániában. Az azóta eltelelt egy hónap alatt a – megelőző két hétben regisztrált – napi halálesetek mozgóátlaga 162-ről 67-re csökkent. Ami az újonnan diagnosztizált fertőzötteket illeti, a kéthetes mozgóátlag az április elsejei csúcs töredékére csökkent: akkor napi 5600 eset számított átlagosnak, míg most kevesebb mint 650. A fertőzöttek száma múlt csütörtök óta az 500- at sem éri el. A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 381 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli látogatásán Washington támogatásáról biztosította Izraelt, és hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is. Az Izraelbe látogató amerikai külügyminisztert Jeruzsálemben hivatalában fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki tárgyalásuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinkennek, hogy szilárdan támogatják Izrael jogát az önvédelemhez. Antony Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemhez. Kifejtette, hogy a legutóbbi gázai fegyveres konfliktus után Washington erőteljesen részt vesz, és elkötelezett Gáza újjáépítésében is, valamint a konfliktus politikai megoldásában. „Biden elnök négy okból kért meg, hogy idejöjjek” – mondta a sajtókonferencián Blinken. „Hogy jelezzem az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, hogy az erőszakhullám után a nagyobb stabilitáson dolgozzam, hogy beindítsam a Gázai övezet sürgős humanitárius újjáépítését, és hogy újraépítsem kapcsolatainkat a palesztin vezetéssel és a palesztin hatósággal” – közölte az amerikai diplomácia irányítója.

Több mint két hét után először, Izrael úgy döntött, hogy kedden újranyitja közös határátkelőit Gázával az üzemanyagszállítmányok és a humanitárius segélyek előtt, közölte este a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal. A zsidó állam teljes mértékben lezárta ezeket az átkelőket, miután az övezetet uraló Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, ezzel 11 napos intenzív harcokat indítva el. Kedd reggeltől azonban az Erez gyalogos átkelő megnyílik a humanitárius esetek – például az Izraelben orvosi ellátást igénylő gázaiak -, valamint külföldi újságírók és segélyszolgálatok munkatársai számára,

míg a Kerem Salom a segélyek és az üzemanyagszállítmányok előtt. Az izraeli kormány továbbá ismét jóváhagyta a gázai halászati zóna megnyitását 6 tengeri mérföldes körzetben.

Gazdaság:

Ha június 1-jéig nem küld írásos értesítést az Európai Bizottság Magyarországnak vagy Lengyelországnak a jogállamisági problémák miatt, akkor az Európai Parlament augusztus végéig be fogja perelni a bizottság elnökét kötelességszegés miatt – áll abban a többpárti európai parlamenti tervezetben, amelyet a Politico hozott nyilvánosságra. Tavaly decemberben az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-mentőcsomagnak az elfogadását a tagállamok – Magyarország és Lengyelország kivételével – egy jogállamisági feltételrendszer teljesüléséhez kívánták kötni. A magyarok és a lengyelek eleinte a költségvetés és a mentőcsomag vétóját helyezték kilátásba, végül azonban kompromisszumot kötöttek. Ennek értelmében a jogállamisági mechanizmus alkalmazását addig felfüggesztették, amíg az Európai Bíróság meg nem vizsgálja a két tagállam jogi kifogásait. A magyar kormány ugyanakkor már decemberben jelezte, hogy az Európai Bíróságon benyújtott keresetben megtámadja a jogállamisági mechanizmust.

Időjárás:

Szerdán napközben napsütéses, szélcsendes, csapadékmentes, kellemes idő alakul ki. A hőmérséklet is kellemesen alakul, közelíti az évszakos átlagot. Éjszaka csillagfényes, szélcsendes, eseménytelen idő lesz jellemző. A hőmérséklet szerda délután +18 – +22, csütörtök reggel +7 – +12 fok körül alakul.