A hamasz 130 rakétát lőtt ki Tel-Avivra- megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban és Közép-Izraelben

 

A BreuerPress és a HetiTV friss hír összefoglalója 2021.5.12 . reggelén

Budapest, 2021. május 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Milo Djukanovic montenegrói elnököt a Karmelita kolostornál 2021. május 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Budapest, 2021. május 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Milo Djukanovic montenegrói elnököt a Karmelita kolostornál 2021. május 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelve a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerését, ami nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez. A tárgyaláson – melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – elhangzott: kétoldalú kapcsolataink meghatározó eleme a magyar tőke erőteljes jelenléte Montenegróban, valamint az, hogy Magyarország Montenegró euro-atlanti integrációjának következetes támogatója. Orbán Viktor és Milo Dukanovic megbeszélésén kiemelt hangsúlyt kapott a koronavírus-járvány. Havasi Bertalan emlékeztetett: a védekezés során is megmutatkozott a két ország barátsága, jó együttműködése, hiszen Magyarország 50 ezer védőmaszkot, 2500 védőruhát és 10 ezer PCR-tesztet adományozott Montenegrónak. A magyar miniszterelnök és a montenegrói államfő hangsúlyozta: csakis az oltásokkal lehet legyőzni a vírust, és csak az oltásokkal lehet újraindítani az országok gazdaságát.

 

Újabb 330 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett kedden, így a vállalat által Magyarországra szállított oltóanyagok összmennyisége meghaladta a 3,2 milliót. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. azt közölte, hogy több mint négy hónapja szállítják heti rendszerességgel a Covid-19 elleni védekezést támogató vakcinájukat az oltópontokra. Az első negyedévre leszállítottak több mint 1,5 millió adag vakcinát, a második negyedévtől pedig jelentősen megnövelték az érkező dózisok számát. Csak májusban 1,3 millió adag Pfizer-BioNTech-oltóanyag érkezik az országba – hívták fel a figyelmet. Kitértek arra is, hogy a Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig több mint 2,5 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyárt és szállít a világ különböző részeibe. Az Európai Bizottsággal április 14-én bejelentett megállapodás értelmében felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, így a második negyedévben várhatóan 250 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezik az Európai Unióba.

 

Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra – közölte az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília azt mondta, hogy péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak a korosztályba tartozó mintegy 193 ezerből, de további hatezren „kicsit későn ébredtek”, ők szombaton és vasárnap regisztráltak. Úgy döntöttek, hogy nekik is lehetővé teszik az oltás felvételét csütörtöktől, ők ma kapnak sms-t az online időpontfoglalásra. A regisztráltak 80 százaléka már foglalt is időpontot magának, „látszik a fiatalos lendület, ők nem sokat spekulálnak” – fogalmazott.  Hozzátette: a 18 éven felüliek Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra jelentkezhetnek, a háziorvosok pedig a héten a kínai mellett Janssen- és Moderna-vakcinát kapnak.  Müller Cecília a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban elmondta, kedden ebből megérkezik az utolsó, 200 ezer adagos, második oltásra elegendő szállítmány. Ezzel az orosz fél teljesítette a szerződésben vállalt kétmillió dózist, így egymillió ember oltására nyílt lehetőség – mondta.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Molnár Antal Zeneiskoláról, de szóba kerültek az oltások is..

 

Az erzsébetvárosi Molnár Antal zeneiskola kapcsán apolitikus emlékeztetett azokra a szavakra, amit Niedermüller Péter mondott még a választási kampány előtt, amikor arról beszélt, azért nem szeretne polgármester lenni, mert ehhez nem ért. Bajkai István szerint mindezt be is bizonyította eddigi működése alatt. Példája ennek a hozzá nem értésnek az is, ami a Molnár Antal zeneiskolával történt, aminek az épületét még az előző vezetés újíttatta fel kulcsrakész állapotba, ám a kerület új irányítói nem adták birtokba, sőt, az is kiderült, másnak kívánják odaadni az ingatlant. A botrány hatására végül egy évvel később a zeneiskolások beköltözhetnek. A képviselő szerint egyébként botrányos volt, hiszen egy évnyi zeneiskolai oktatás maradt el, mindez egy oktatásellenes lépés volt a mostani városvezetéstől, hiszen már 2019 őszén beköltözhettek volna a zeneiskolások, arról nem beszélve, hogy a mostani vezetés komoly bérleti díj fejében adja nekik oda az ingatlant, azaz kijelenthető, hogy a kerület irányítóinak csak és kizárólag a pénz számít.

 

Külföld:

 

Kedd estére gyakorlatilag háborús helyzet alakult ki Izraelben a radikális iszlamista Hamász folytatódó támadásai miatt. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael központi részére kedd este. A terrorszervezet 130 rakétát lőtt ki Tel-Avivra.  Éppen ezért megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban és Közép-Izraelben.  A támadásokban egy nő életét vesztette, nyolcan megsérültek, köztük egy 5 éves kisgyerek – közölte a Times of Israel. A Hamász által kilőtt rakéták két tel-avivi külvárosban csapódtak be, és ott az egyik lövedék egy busz mellett csapódott be. Arra is volt példa, hogy a vaskupola által megsemmisített rakéta repeszei okoztak sérülést.  Az Iszlám Dzsihád is felelősséget vállalt a Tel-Avivot ért támadásért, és azt közölték, hogy ezek az akciók folytatódni fognak, ha az izraeli hadsereg támadást indít a Gázai övezetben. A rakéták támadása miatt  egy nő vesztette életét Rishon Lezionban,  Tel Aviv egyik külvárosában. A terrorszervezetek a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőteret is célba vették, ahol le kell állítani a közlekedést.

A Hamász bejelentette, hogy öt perc alatt 137 rakétát indítottak az övezettől északra lévő Askelon felé, ahol két épületben két nő életét vesztette, amikor rakéták eltalálták házaikat 

  • Benjámin Netanjahu miniszterelnök súlyos csapást ígért a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezetnek, és türelmet kért az izraeliektől  a válaszlépések megtételéig.

 

Az izraeli hadsereg  Gázában lebombázott egy 13 emeletes toronyházat, amiben a Hamásznak is volt egy irodája. Nem tudni, hogy hányan sérültek meg a támadásban, a lakóknak szóltak a bombázás előtt egy órával, hogy hagyják el az épületet. 

A szombat óta tartó eseménysorozat az elmúlt évek legerőszakosabb konfliktusa. Izraeli közlemények szerint 150 célpontot bombáztak le, amibe palesztin hatóságok szerint 28-an vesztették életüket, köztük 10 gyerek, és a BBC szerint az összecsapásokban már több százan megsérültek. 

Az izraeli hatóságok szerint legalább négy magas rangú palesztin katonai tisztségviselőt is megöltek a bombázások során. A Hamász azzal indokolja a rengeteg rakétát, hogy Izrael erőszakos bűncselekményeket követett el az elmúlt napokban a palesztinok ellen, Izrael pedig azzal, hogy azt akarják, hogy a Hamász rájöjjön, hogy hibát követtek el. 

Hétfő óta összességében 700 rakétát lőttek ki a terroristák Izrael területére. Ebből legalább 200 rakétát tudott elfogni a Vaskupola-rendszer. A Hamász támadására reagálva az izraeli hadsereg is akcióba lépett, és mindent elkövet, hogy a rakéták kilövő állásait megsemmisítse, valamint a terrorista akció szervezőit kiiktassa.

 

A Fehér Ház elítélte a Hamász rakétatámadásait, és közölte, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát ebben a helyzetben. A Közép-Izraelt ért támadással párhuzamosan a szirénák Izrael déli részén is megszólaltak a terrorszervezet újabb akciója miatt. A Hamász akcióját Heiko Maas német külügyminiszter is elítélte, és a támadás azonnali beszüntetését követelte. 

 

Reuven Rivlin államelnök rendkívüli tájékoztatást tartott az elmúlt nap eszkalációja nyomán az Izraelben európai országok Izraelben akkreditált nagykövetei számára. Rivlin szólt a Gázai övezetből a nap folyamán Izraelre lőtt rakétatűzről, és hangsúlyozta, hogy a világ egyetlen országa sem fogadná el, hogy hasonló helyzetben ne védhesse meg minden szükséges eszközzel polgárait. A rakétaháború hétfő este a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, amelyre az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt. 

 

  • Irán legfőbb vallási és politika vezetője, Ali Hamenei ajatolláh kedden felszólított minden országot, hogy ítélje el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett “kíméletlen és kegyetlen bűncselekményeket”.Hamenei az iráni állami televízió jelentése szerint kijelentette: minden állam kötelessége, hogy elítélje “ezt az ördögi, bűnös, kíméletlen és kegyetlen” izraeli fellépést. Irán Izraelt ellenségként kezeli és támogatja a térségbeli Izrael-ellenes szervezeteket, így a Gázai övezetben a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot. 

 

Eközben Manszúr Abbász, az iszlamista arab párt vezetője egyelőre nem folytatja koalíciós tárgyalásai Jáir Lapiddal és Naftali Bennettel — írja az Arutz7. Abbász a Jeruzsálemből indult erőszakos tüntetésekre hivatkozott döntése indoklásaként, egylőre nem tudta megmondani, hogy folytatja-e később a tárgyalásokat, mielőtt lejár Lapid kormányalakításra kapott határideje. Korábban Abbász éppen hétfőn találkozott volna Lapiddal és Bennettel, de a délután fél ötre időzített megbeszélést a hétfői zavargások miatt le kellett mondani. Betzalel Smotrich, a Vallásos Cionista párt vezetője cinikusnak nevezte Abbász koalíciós szándékát. Smotrich eközben felszólította Naftali Bennettet és Gideon Száárt, az ellenzéki tömörülés két jobboldali pártjának vezetőjét, hogy alakítsanak szükségkormányt a nemzeti tábor pártjaival.

Gazdaság:

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, fontos változások lépnek életbe a turizmus-vendéglátás területén . A törvénymódosítás egységes szálláshelyminősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot. Valamennyi módosítás a vendégek érdekeit szolgálja.

A NEMZETI SZÁLLÁSHELYMINŐSÍTÉSI RENDSZER CÉLJA, HOGY EGYSÉGES SZEMPONTOK MENTÉN TÖRTÉNJEN A SZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSE, TÍPUSTÓL FÜGGETLENÜL.Valamennyi szálláshely minősítést kap majd, melynek köszönhetően egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon. Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek.

 

Időjárás:

 

Szerdán NY-K irányban terjeszkedik az éjjel érkező front, illetve a vele érkező felhőzet és szórványos csapadék.

Délelőtt, a Dunától kelet-északkeletre még kisüthet a nap, de erős gomolyfelhősödés várható ott is, míg a Dunántúl térségében már ekkor is erősen felhős idő várható szórványos esőkkel, záporokkal, zivatarokkal.

Délután a szórványos csapadékot adó felhőzet átterjed a keleti országrész fölé is, miközben a Dunántúl felett szakadozhat a felhőtakaró, ritkulnak a záporok.  Hevesebb zivatar kialakulására főként északkeleten, keleten van esély.

Éjszaka nagyrészt elcsendesednek a zivatarok, a Tiszántúlon és északkeleten lehet még szórványosan eső, zivatar. Többnyire erősen, itt-ott kissé szakadozottabban felhős égbolt várható.

A hőmérséklet  szerda reggel        +11 – +14,  szerda délután        északnyugaton  +16,  keleten +26,  fok körül alakul.