Elképzelhető, hogy például nyáron nem kell majd maszkban napozni

Elképzelhető, hogy például nyáron nem kell majd maszkban napozni

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány jelenlegi állapotáról.

Az izraeli miniszterelnök tegnap azt nyilatkozta, a járványnak még nincs vége, ezt úgy kommentálta a főorvos, sokan elfelejtik, hogy a koronavírus-járvány nem csak Európában jelentkezett, hanem a világ más részein is megjelent, olyan helyeken is, ahol még messze nincs vége, mint Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten. Európában arról beszélhetünk, hogy nyárra, őszre visszatérhetünk a normális életünkhöz,ám sajnos ez a világmás részein még nem így van, hiszen Afrika nem fog elég oltást kapni, hogy a járványon túl legyen. Így elmondható, a világban ez a háború nem ér véget ebben az évben. Arról nem beszélve, hogy a mutánsok állandó változása miatt a szakembereknek ezzel egy jó darabig még foglalkozni kell, azaz előfordulhat, hogy újra meg újra kell oltani az embereket a védelmük érdekében a mutánsoktól, amelyek esetleg pont Afrikából érkezhetnek, ahol még bőven járvány lesz.

Arra a kérdésre, hogy mikor tud majd az eredeti szakterületével foglalkozni, az infektológus úgy felelt, a Föld egzotikus részeire jelenleg is utaznak emberek, akik azt gondolják,ott biztonságban lehetnek, akiket be kell oltani. Persze az is igaz, a trópusi betegségeket ott lehet összeszedni, ahová ritkán mennek turisták, ezekre a helyekre most egy jó ideig nem fognak elutazni az emberek, a mostani pandémia komoly hatással lesz az úgynevezett egzotikus, különleges utazásokra is. Ez azt is jelenti – tette hozzá a főorvos, a járvány végeztével a másik szakmája marad meg, ez a HIV fertőzöttek kezelése.

Szlávik János szerint a járvány után nem lesz egészen más a világ, de mégis más lesz, azok az emberek, akik komolyabban kapták el a fertőzést és szerencsésen kijöttek belőle, azok máshogy állnak mindenhez, pont az esendőségük miatt. Sok embernek ez a helyzet a mentális állapotát változtatja meg, nem feltétlenül rossz irányba, lehetséges, hogy az embereknek a vágyak utáni hajszolása egy kicsit hátrébb kerül.

A szakember szerint a kapcsolatok is fontosak, a gyógyultaknál is, de még mindig csak úgy lehet erről szó, ha betartják az emberek a szükséges előírásokat.

Szlávik János beszélt a poszt Covid szindrómáról, ami a betegek egyharmadát érinti, ők azok, akik a felgyógyulásuk után hetek, hónapok elmúltával sem tud visszatérni a korábbi életéhez, legyen szó légzési, érzékelési nehézségekről,fáradtságról, sok másról. nehéz ezzel mit kezdeni – tette hozzá a főorvos, vannak gyakorlatok, amik segítenek, ma már vannak olyan ambulanciák, amelyek ezzel a területtel foglalkoznak.

Ami az oltásokat illeti, Szlávik János elmondta, a gyógyszercégek már gyártják az újabb vakcinákat, amelyek hatékonyak az eddig megismert mutánsokkal szemben, de közel száz olyan oltóanyag van, ami vizsgálati szakaszban tart.

A kormány járványügyi döntései kapcsán azt emelte ki a főorvos, bár sokan azt gondolják, hogy enyhítés történt, de nem, hiszen eddig azokba az áruházakba, amelyek nyitva lehettek, az emberek korlátozás nélkül mehettek, most ugyan több hely lehet nyitva, de an területalapú korlátozásokat kötelezően be kell tartani. Ez a módszer sok országban működik jól, hiszen az emberek kontaktusát kell csökkenteni. A maszk és a fertőtlenítés is egy ideig meg kell maradjon – tette hozzá, bár az is elképzelhető, hogy például nyáron nem kell majd maszkban napozni.

Arra a kérdésre, hogy milyen maszkot hordjanak az emberek, a szakember úgy felelt, az összes kapható maszk szűrési aránya 95 és 98 százalék között van, a különbség minimális, a lényeg a maszk és annak használata.

A koronavírusos betegek gyógyszere ingyenes, ma már a háziorvos is felírhatja, a lényeg, hogy aki a jeleket a legelején érzékeli egy beteg, akkor azonnal kezdje el szedni. Ez nem csodaszer, még nincsen az emberek kezében egy hatékony megoldás, talán az idei év végére. Addig is az emberek a tüneti szerekből töltsék fel a készleteiket, vitaminnal, szelénnel, cinkkel, de ezekkel nem lehet megakadályozni a fertőzést. A betegség elkerülésére nincsen biztos megoldás, a szabályokat be kell tartani, de mellette mindenki oltassa be magát, azzal az oltással, amit kap – emelte ki Szlávik János.