Ha átoltottság van, akkor biztonság van, akkor visszanyerheti mindenki a szabadságot    

Ha átoltottság van, akkor biztonság van, akkor visszanyerheti mindenki a szabadságot           

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványhelyzetről, a vágyakról, a tervekről, a regisztráció fontosságáról.

A politikus a koronavírus-járványról, a korlátozásokról elmondta, mindannyian szigorításban élünk, de már mindenki a nyitásról álmodik. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a járványügyi szakemberek véleményét, arról nem is beszélve, hogy lehet látni a járványügyi adatokat itthon és Európában egyaránt.  Sőt, azt is lehet látni, vannak országok, amelyek most kezdenek újra szigorítani. A Miniszterelnökséget vezető minisztert a tegnapi Kormányinfón azt mondta, ha a magyar pedagógusok be vannak oltva, akiket a képviselő is arra kért, regisztráljanak, ha ezt megteszik, akkor az oltási listán előre kerülnek, ha ez megtörténik, akkor április közepén az iskolák megnyílhatnak. Ez segítséget jelenthet a szülők számára is, akik a karantén időszakában komoly terheket cipeltek, de azt sem lehet elfeledni, hogy már a gyerekek is igénylik egymás társaságát, az érettségire készülőknek meg különösen fontos lehet, hogy legalább egy hónapra össze tudnak jönni.

Ami a további nyitásokat illeti – emelte ki Hollik István,továbbra is az a rend, ha sikerül elérni, hogy a regisztráltak közül két és félmillió ember be van oltva, akkor lehet csak gondolkodni arról, amire már mindenki vágyik. A politikus külön is beszélt a regisztrációfontosságáról,példaként hozva fel az idősotthonok helyzetét, ahol az ott élőket a legelsők között oltották be, már a második oltást is megkapták,így ma elmondható, a fertőzés szinte eltűnt az intézményekből. Mindez azt jelenti, ha átoltottság van, akkor biztonság van, akkor visszanyerheti mindenki a szabadságot. Hangsúlyozta, mindenki regisztráljon, mindenki sorra fog kerülni, hiszen április-május körül több millió vakcina érkezik, a fele keletről, a fele pedig az EU-ból, így erre az időpontra mindenki sorra fog kerülni, a regisztrációval pedig az Operatív Törzs is látja, hogy mekkora az igény.

Arra a felvetésre, hogy mintha a Magyar Orvosi Kamara és a kormány a párbeszéd helyett csak üzengetne egymásnak, a szóvivő megjegyezte, a magyar kormány részéről mindig van nyitottság a párbeszédre, legyen szó bármelyik szakmai szervezetről. Példaként hozta fel, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel nemrég tárgyaltak, ahol elhangzott, a gazdasági élet, a kereskedelmi szektor szereplői biztonságos módú nyitást szeretne. Amennyiben a MOK részéről is felmerül egy igény, úgy arra nyitott a kormány, ennek van előzménye is, hiszen a szolgálati jogviszony kérdésében vagy éppen a történelmi jelentőségű orvosi béremelés ügyében sikeresek voltak a megbeszélések. Ezért sem jó – tette hozzá, hogy most éppen az orvoskamara kívülről üzenget a kormánynak, amire természetesen hasonlóan válaszol a kormányzat. Persze a politikus a jó szándékot sem vitatja el a szakmai szervezettől, amelyik tett javaslatot egy rövid ideig tartó, de a jelenleginél szigorúbb zárásra. A kormány dolga, hogy minden véleményt meghallgasson, az egymással szöges ellentétben lévőket is, mint az Iparkamara és a MOK esetében, majd ezt követően hozza meg a döntését, ami minden magyar ember érdekét veszi figyelembe,kikérve többek között a járványügyi szakemberek véleményét.

A járvány okozta gazdasági válság, a várható inflációs adatok és a nyugdíjak kapcsán Hollik István kiemelte, a nyugdíjasok biztosak lehetnek több dologban is. Egyrészt, ha az infláció meghaladja az év elején adott emelés mértékét, akkor a kormány a törvény szerint emeli ezeket. Ha a gazdasági növekedés az év végéán meglódul, ebben lehet reménykedni, a kormány tervei szerint erre az időszakra elérheti a gazdasági növekedés a 4 százalékot, amennyiben ez így lesz, akkor szintén a törvény szerint a nyugdíjprémiumok is kifizetésre kerülnek. Mindezek mellett,szintén a törvény szerint a 13.havi nyugdíj következő részletét is megkapják jövő év elején.