A Sissi szobor is útban van?

A Sissi szobor is útban van?

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületi kulturális élet hanyatlásáról, a Madách téren található szobor körül kialakult helyzetről..

 

Az erzsébetvárosi kulturális élettel kapcsolatban a képviselő elmondta, olybá tűnik, hogy a kerületi kultúra hajóján a mostani városvezetés léket ütött, hiszen mindenütt süllyedésnek indult mindaz, ami a megelőző tíz évben elkezdődött. Az is igaz –tette hozzá, a vírus okozta nehézségek az élet minden területén jelentkezett, a kultúra és a szolgáltatóipar volt az, amelyik ezt a válságot leginkább megérezte. Veres Zoltán szerint ez a helyzet a mostani vezetésnek viszont kapóra jött, hiszen olyan intézkedéseket tudott meghozni, ami a korábbi fideszes vezetésnek nemhogy eszébe sem lett volna, hanem pont ezzel ellentétesen építették a kultúrát. Jelentette ez a források, az intézmények számának növelését, mára azonban az történik, hogy ezek a kulturális színterek megszűnnek, az ingatlanokat eladják, bérbe adják.

A politikus szerint a kerületi Fidesz-KDNP frakció értetlenül áll az előtt, hogy az egyik, a kerületben osztogatott kiadványban az Erzsébet téri Sissi szobor eltávolításáról kérdezik az embereket. Ez csak azért veszélyes – jegyezte meg, mert már nem először fordult elő, hogy egyes felvetések megjelentek különböző függetlennek mondott kiadványokban, majd ezek a gondolatok nem sokkal később az önkormányzat cselekvési tervében is felbukkantak. Visszatérve a szoborra, a képviselő szerint Erzsébet királyné mégiscsak a kerület névadója, ha másért nem,akkor ezért sem kellene elvinni a városból. Persze mindenkinek joga van elmondani véleményét erről az alkotásról,de a visszajelzések alapján a kerületieknek igenis tetszik a szobor, ami a Madách téren van. Azon a téren, ahol még 2013-ban autók parkoltak, az előző vezetés volt az, amelyik áttervezte a teret, amiről kikérte a lakók véleményét is,majd át is építették ezt a részt.

Veres Zoltán szerint most van az az időszak, amikor az embereknek egyre nagyobb szükségük lenne a kultúrára, ám a kerület jelenlegi vezetése csökkenti a kulturális értékekhez, intézményekhez való hozzáférését az itt élőknek. Mint kifejtette,álságos lenne azt mondani, pénzspórolásból csökkentik a kiadásokat, hiszen közben más területre, ,mint például a kommunikációra, a városvezetés kommunikációs üzletágat tervez idén létrehozni, a legmodernebb eszközökkel,ám azt látni kell,  nem rendelkezik minden lakos olyan eszközzel,amivel elérhetné őket a kerület. Miközben a kultúrától elvesznek, a kommunikációra pedig több mint 100 milliót költenek. Arraól nem beszélve, hogy a mostani döntésekkel olyan helyzetet teremt akerület vezetése,mint például az ERőMŰVHÁZ bezárása, ami a veszélyhelyzet elmúltával sem visszafordítható. Azt mondták, hogy az a kulturális tér a költségek csökkentése miatt szűnik meg, de ez sem valós, mert közben olyan tételek jelennek meg, mint irodabérlés, aminek a költségei nagyjából a megtakarítással egyenlőek.

Az ERőMŰVHÁZ is egy integrált kulturális tér volt, ahol nem csak kulturális események voltak, hanem szolgáltatások is,azaz ez az épület is a lakosság szolgálatába volt állítva. Ennek megszűntével nem lehet tudni, hogy hol lesz majd ilyen hely, ahova akár 100 ember is el tud menni. vannak ilyen színhelyek, amiket korábban az előző vezetés alakított ki, de ezek nem olyan nagy befogadóképességűek.