ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója

Ez nem igazán elegáns megoldás

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a sikertelen amerikai impeachment eljárásról, de szóba került még a Heti Tv ügye is.

A kutató beszélt a volt amerikai elnök ellen indított sikertelen impeachment eljárásról, hozzátéve a politikai ellenfelei bizton azt állítják Trumpról, hogy az egyik legkudarcosabb elnök volt, míg támogatói pedig azt állítják, az utóbbi ével legütőképesebb vezetője volt, ezt bizonyítja az ellene indított eljárások kudarca is.  Bár voltak rá kísérletek, de mégsem sikerült Donald trumpot eltüntetni, ahogy azt az ellenfelei tették, a volt amerikai elnököt nem csak belföldön, külföldön is elismerték, Izrael például sosem felejti el, hogy ő volt az első amerikai elnök, aki végrehajtotta a nagykövetség Jeruzsálembe való elhelyezését, valamint a város fővárosként való elismerését.

Az alkotmányjogász Izrael kapcsán értékelte a Hágai Nemzetközi Bíróság döntését, mely a zsidó állam szólt. Hozzátette, bár szerencsére nem valósult meg, de sokan gondolták azt, hogy az új amerikai adminisztráció Izrael politikája gyökeresen más lesz, mint az elődjéé, és emiatt sokan gondolták azt, most lehet ütni Izraelen. Ennek kapcsán egy párhuzamot vont a magyar és az izraeli miniszterelnök, a két ország európai megítélése kapcsán. Hiszen a jogállamisági hercehurca és a mostani bírósági ítélet, bár nem egy súlyú, de távolról olybá tűnik, mindkettő mögött egy álságos, megalapozatlan, a helyi körülményeket nem ismerő gondolkodásból áll.

Lomnici Zoltán beszélt a DK azon döntéséről, hogy immár a Heti Tv-be sem mennek be, véleménye szerint egy közpénzből, állami támogatásból működő párt esetében ez nem igazán elegáns megoldás. Mint hozzátette, egy politikusnak mindig is a sajtó rendelkezésére kell állni, példaként hozta fel Donald Trumpot, aki szintén így tett, még akkor is, ha vele szemben erősen kritikus újságírókkal találkozott.