Egy hét alatt már több mint százezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.02.15-reggelén 

Nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette, hogy Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak. A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek – mondta, hozzátéve: emiatt elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus. Az országos tisztifőorvos szerint a járványból a védőoltás a kivezető út, a védelmi intézkedéseket csak akkor lehet feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be. A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, hatékonyak, és a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak – emelte ki. Hozzátette, hogy a szakemberek minden bejelentetett mellékhatást kivizsgálnak.

Egy hét alatt már több mint százezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét – jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Ovádi Péter a közösségi oldalára feltöltött videójában arra buzdított mindenkit, hogy mondja el véleményét az állatvédelemről szóló online párbeszédben. Közölte: tizenhárom fontos kérdést tettek fel, a kérdőív három perc alatt kitölthető. „Hallassuk a hangunkat, mutassuk meg, hogy mennyien vagyunk az állatvédelem mellett, hiszen közös ügyünk!” – kérte a miniszteri biztos.

Az új építésű házak, lakások vásárlásának, illetve építtetésének támogatásáról beszélt a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Zsigó Róbert a közösségi oldalára feltöltött videójában azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az új építésű családi házak vagy lakások vásárlása, valamint generálkivitelezővel történő építtetése esetén az áfa – az otthonteremtési program részeként – 27 százalékról öt százalékra csökken. Az áfa csökkentése az embereknek és a vállalkozásoknak is segít, valamint hozzájárul a gazdaság újraindításához – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a kedvezménnyel a 150 négyzetméter alatti lakások vagy 300 négyzetméter alatti családi házak esetében mindenki élhet. Ha az ingatlan 2022 végéig építési engedélyt kap, a kedvezmény 2026 végéig vehető igénybe – jelezte.

 

A jövőben egyetlen olyan ipari beruházás vagy veszélyes üzem se települhessen lakott területek közelébe, amelyet nem hagytak jóvá az ott élők – szorgalmazta Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja. Az ellenzéki politikus, Érd alpolgármestere azt mondta: Érd, Tárnok, Sóskút és Diósd négy olyan település a budapesti agglomeráció délnyugati részén, amelynek lakosaira a közelmúltban kényszerítettek volna veszélyes üzemet, illetve most is olyan beruházások vannak folyamatban, amelyek veszélyes üzem vagy valamilyen egészségre, környezetre káros beruházás lakókörnyezet közelébe települését jelentik.

 

Jeneiné Rubovszy Csilla, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, idősügyi miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nyolcvan év feletti polgárok támogatásáról.

A politikus elmondta, immár hetedik éve kutatják egy kormányzati program keretében, hogy milyen szolgáltatásokra van szüksége a nyolcvan év feletti időseknek, hogy biztonságban, nyugalomban maradhassanak az otthonaikban. Olyan embereknek nyújtottak segítséget, eszközöket, akik anyagilag, egészségügyi szempontból hátrányos helyzetűnek tekinthetők. Az miniszteri biztos kifejtette, jelenleg három programot visznek, ezek egyike az időslátogató program, melynek megszervezéséhez hetvenezer ember véleményét kérdezték meg, mindannyian nyolcvan felettiek. A válaszolók elsősorban az egészségromlásuk megakadályozása, lassítása ügyében kértek segítséget, ezt követte a magány elleni támogatás kérése, valamint az ellenük elkövetett bűncselekmények elleni védelem. Öt évvel ezelőtt indították el a digitális támogató szolgálatot, mert kiderült, csak emberi erőforrásra támaszkodva nem fogják az időseket elérni, őket segíteni. Több eszköz áll rendelkezésre, számítógép, vészjelző karóra, vérnyomásmérő, EKG kártya, ezekkel jelentős támogatásokat tudnak nyújtani az idősebb korosztálynak.

 

Külföld:

Ismeretlen tettesek vasárnapra virradóra megrongálták Petőfi Sándornak a kelet- szlavóniai Harasztiban lévő egyetlen horvátországi kültéri mellszobrát – közölte Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház (HRKKE) püspöke. A bronzból készült mű Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. Az alkotást közadományokból állították az egyház kezdeményezésére, és 2014. március 15- én avatták fel Haraszti főterén. A püspök elmondta: nem tudják, hogy a mellszobrot színesfémtolvajok próbálták-e meg eltulajdonítani, és tettüket anyagi haszonszerzés motiválta, vagy magyarellenes cselekedetről van szó, de a felháborodás óriási. „Az így is gyenge lábakon álló haraszti magyar identitás most a földön hever” – fogalmazott, utalva arra, hogy a szobor a talpazatról ledöntve, arccal a földre dőlt.

 

-Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban – mondta az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa. Sztella Kiriakídisz az Augsburger Allgemeine című német lapnak elmondta: a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál. Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló

 

Oroszország rakétatámadást előrejelző rendszert próbált ki sikeresen decemberben – jelentette ki Szergej Bojev, a rendszer főkonstruktőre, a Vimpel részvénytársaság vezérigazgatója. Bojev szerint a rendszer működését egészében, az irányító központét pedig külön is kipróbálták. Közölte, hogy a Krímbe az orosz haderő egy Voronyezs típusú lokátorállomást tervez telepíteni a Fekete- és Földközi-tenger térségének megfigyelésére. A Zvezda szerint a rendszer tavaly több mint 90 külföldi és orosz ballisztikus és űrrakéta indítását észlelte. A rakétatámadást előrejelző orosz rendszer jelenleg négy Tundra típusú műholdból és „a rakétaveszélyes irányt” megfigyelő Voronyezs típusú állomások hálózatából áll. Fő feladata az Oroszország és szövetségesei felé tartó rakéták mielőbbi észlelése és követése.

A demokrácia törékeny, és minden amerikainak kötelessége megvédenie az igazságot – reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy a szenátus felmentette elődjét, Donald Trumpot az ellene – lázadás szítása vádjával – indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). Biden kiemelte: annak ellenére, hogy a szavazás nem vezetett Trump elítéléséhez, az ellene megfogalmazott vád lényege nem volt kérdéses. „Történelmünk ezen szomorú fejezete emlékeztető számunkra, hogy a demokrácia törékeny. Hogy mindig meg kell védenünk. Hogy mindig ébernek kell lennünk. Hogy az erőszaknak és szélsőségeknek nincs helyük Amerikában” – áll az elnök közleményében, amelyet a Fehér Ház néhány órával azt követően tett közzé, hogy a szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban találta Trumpot a felhozott vádak alapján bűnösnek, így nem lett meg az elítéléséhez szükséges kétharmados többség.

A guineai kormány hivatalosan megerősítette, hogy ebolajárvány tört ki az országban, ahol eddig hét esetet találtak, amelyek közül három halállal végződött. Sakouba Keite, a guineai egészségvédelmi hatóság igazgatója elmondta, hogy az első halálesetet január végén jegyezték fel Goueckében, a libériai határtól nem messze. Az áldozat temetését február 1-jén tartották, s nem sokkal később több résztvevőnél jelentkeztek a hasmenéses, hányásos, lázas, vérzéses tünetek. „Ma korán reggel a conakryi laboratórium megerősítette az ebolavírus jelenlétét. Összesen hét esetet számoltunk össze, melyek közül három halálos volt. Ez azt jelenti, hogy Guineában ebolajárvány van” – jelentette ki Keita. Az Egészségügyi Világszervezet conakryi képviselője azonnali segítséget ígért a guineai kormánynak.

 

A szír lakosság csaknem kétharmadának nem biztosított az élelmiszer-ellátása – közölte a Világélelmezési Program (WFP). Az ország 12,4 millió polgára, vagyis a lakosság 60

százaléka nem jut elegendő táplálékhoz. A dokumentum szerint ezzel újabb csúcspontot ért el a rászorulók száma a polgárháború sújtotta államban. „Minden korábbinál több szíriai kénytelen éhezéssel, élelmiszer-bizonytalansággal és szegénységgel szembesülni” – mondta Jessica Lawson WFP-szóvivő. Tavaly májusban még 9,3 millió volt azok száma, akiknek nem volt biztosítva az élelmiszer-ellátásuk az országban. Lawson riasztónak nevezte a drámai növekedést.

Izrael elindítja a földgáz importot a Gázai övezetbe a tengerparti enklávé egyetlen erőművének működtetésére, egy vasárnap aláírt nemzetközi megállapodás részeként, amelyet Katar, az Európai Unió és az ENSZ közvetített. Az évekig tárgyalt megállapodás célja, hogy javítsa a palesztin enklávé szörnyű állapotban lévő villamosenergia- infrastruktúráját. Ma Izrael 120 megawatt villamos energiával látja el a Gázai övezetet naponta. Az övezet dízelerőműve további 90 megawattot, míg a különféle napenergia- berendezések további 30 megawattot termelnek. Összességében elmondható, hogy az övezet jelenleg 240 megawatt villamos energiát kap naponta, míg a teljes energiafogyasztása 500 megawatt, ami korlátozott áramellátást eredményez minden nap.

Gazdaság:

Hétfőtől nyújthatók be a támogatási kérelmek az újraindítási akcióterv részét képező, több mint tízmilliárd forint keretösszegű Építő-5 programra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közleményben Schanda Tamást, a minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve azt írták, hogy a kormány ötödik alkalommal írja ki a programot, amely az építőipari vállalkozások technológiai fejlesztéseihez, gépbeszerzéseihez, újraiparosítást szolgáló beruházásaihoz biztosít vissza nem térítendő támogatást, javítva a cégek működési hatékonyságát és termelékenységét. A programra idén 10 milliárd forintot fordítanak, ezzel is enyhítve a koronavírus-járvány negatív hatásait – emelte ki az államtitkár, aki szerint az építőipar továbbra is jelentős hatást gyakorol a munkaerőpiacra: az elmúlt évtizedben 90 ezerrel nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma.

 

Hétfőn még mindig jön utánpótlása a hideg levegőnek, ugyanakkor napsütésre van kilátás, és a hideg levegő beáramlásának ellenére, kissé már magasabbra emelkedik a hőmérséklet az előző napokéhoz képest. Kevesebb helyen, inkább már csak északon, északkeleten várható egész napos fagy. Mérséklődik, de még többfelé élénk északi szél fúj.

Éjszaka nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, hajnalban a nyugati határszélen előfordulhat hószállingózás.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő reggel -12 – – -1 – +3, kedd reggel -7 – -3 fok körül alakul.