Középpontban az állatvédelem, a felelős állatartás

Középpontban az állatvédelem, a felelős állatartás

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az állatvédelmi konzultáció fontosságáról.

 

A politikus elmondta, a kormány kiemelten kezeli az állatvédelmet, ezért is indították el a múlt hét végén az online konzultációjukat ebben a témában. Hozzátette azt is, a kormányzat számára mindig is fontos volt megtudni több témában is az emberek véleményét, ezért is tartottak már eddig több mint tíz alkalommal nemzeti konzultációt. Olyan fontos témákban szerették volna megtudni a magyar polgárok véleményét, mint a gazdaság helyzete, fejlesztése, a nyugdíjasok helyzetéről, az Alaptörvényről, a bevándorlásról, legutóbb pedig a koronavírus-járvány elleni védekezésről. A képviselő szerint ezek a konzultációk nem önmagukért valók, hanem a kormány keresi azokat a kiemelt társadalmi pontokat, amelyeknek van jelentős társadalmi támogatottsága, ha megtalálják ezeket a pontokat, akkor ezt követi minden esetben egy törvényjavaslat.

Visszatérve az állatvédelmi konzultációra, a polgároknak egy hónapjuk van kifejteni mondandójukat az állatvédelem, a felelős állattartás témakörében az allatvedelem.kormany.hu/ oldalon. Bár még pár napja elérhető a kérdőív, de már több mint hatvanezren kitöltötték ezt. A kérdéscsoportok két téma csoportosulnak, az állatvédelem és a felelős állattartás köré. Többek között megkérdezik a polgároktól azt, kell-e nagyobb mértékben támogatni az állatmenhelyeket, az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket. De kíváncsiak arra, mit gondolnak arról, hogy már az iskolákban foglalkozzanak ezzel a fontos témával. A miniszterelnöki megbízott megjegyezte, vannak olyan kérdések, amelyek biztosan megosztóak lesznek, ezek közé lehet sorolni azt is, hogy támogatják-e azt az emberek, hogy a büntetőjogban alkalmazott három csapás elvét alkalmazzák-e az állatok sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben. Mellette felteszik azt a kérdést, hogy azt is megbüntessék-e, aki nézőként vesz „csupán” részt állatviadalokon. A politikus kiemelte, pont a kérdőív mutat rá az egyik kérdésben, hogy ma Magyarországon nincsen a haszonállatok számára menhely, szeretnék megtudni, akarnak-e ilyet a polgárok. Véleménye szerint azért is kell ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, mert az állatvédelem, a felelős állattartás most a közélet figyelmét övezi, a konzultáció végén pedig biztosan megszületik majd egy átfogó intézkedéscsomag, amit elfogadása előtt természetesen a civil szervezetekkel is egyeztetik majd. A cél azt, hogy megmutassák, milyen is szeretetteljes kapcsolat az ember és az állat között.

Nyitrai Zsolt elmondta, a miniszterelnök kérte fel, hogy a kiemelt társadalmi csoportok ügyeivel foglalkozzon a Miniszterelnökségen belül, mérje fel az igényeket, az ügyek előrehaladását pedig segítse a kormányzaton belül. A kiemelt csoportokat tekintve megjegyezte, van olyan csoport, amelyet az azonos élethelyzet köt össze, mint például a nyugdíjasok, fogyatékkal élők és mások. Vannak, akiket a hivatásuk köt össze, mint a pedagógusokat, védőnöket. míg vannak, akiket az életmód, a hobby köt össze, mint akár a horgászokat.

A képviselő elmondta, az Országgyűlésben Eger városát és másik 26 települést képvisel, ötödik ciklusban. Hozzátette, nem csak hazabeszél, amikor azt mondja, itt minden megtalálható, ezért is érdemes az év minden szakában felkeresni ezt a környéket, nem beszélve arról, hogy évtizedek után sikerült Egert is könnyen elérhetővé tenni.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai a választókörzet településeit is érinti, a kisebbek kompenzációban részesülnek a kormánytól, a képviselő pont a napokban egyeztetett a kisebb települések vezetőivel. A megbeszélésen elhangzott, a polgármesterek elégedettek a kompenzációval, van ahol jobb a helyzet, mint előtte volt. Ami a megyeszékhelyt, Egert illeti, a kormány azt mondja, amivel a társadalom is egyetért, mindenkinek hozzá kell járulni a járvány elleni védekezéshez, a költségekhez. A város polgármesterével megkezdődik egy tárgyalás, a képviselő azon van, hogy a város minél többet kapjon vissza. Kell is ez, hiszen a városnak nagy szüksége ven a turizmusra, most mindenkinek arra kell készülni, hogy a járvány után minél többen keressék fel a várost.