Vannak más témák is, ahol vannak jelentős különbségek a pártok között

Vannak más témák is, ahol vannak jelentős különbségek a pártok között

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai kormányzati lépésekről, valamint az ellenzéki összefogásról.

Az elemző az ellenzékről is beszélt annak az ügynek a kapcsán, amely szerint az MSZP volt az a párt, amelyik a CSOK ellen többször is szót emelt, ám a pártelnök Tóth Bertalan mégis kiigényelte ezt a támogatást. Ennek kapcsán idézte még Gyurcsány Ferencet is, aki korábban azt nyilatkozta, a családi adókedvezményen alapuló politika a legnagyobb átverés. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzék a jelenlegi kormány családpolitikáját támadja, ám ennek fényében érdekes, hogy a szocialisták elnöke mégis élt ezzel a lehetőséggel. Mindezek mellett az is tény, hogy mindeközben az új amerikai elnök olyan adópolitika bevezetésén gondolkodik, amelyik hasonlít a magyarországihoz, ami azért is érdekes, mert a Demokrata Párt igen kritikusan áll a magyar kormányhoz. Ezzel kapcsolatban Erdélyi Rezső Krisztián megjegyezte, az előző elnök nevéhez köthető, sokat kifogásolt trumpizmus elemei nélkül ma nem lehet választást nyerni az USA-ban.  Érdekes az is, hogy Joe Biden első intézkedéseinek egyike az volt, hogy bejelentette, lecserélik az állami autóparkot, természetesen amerikai kocsikra, ám ennek előtte az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus jelentős részvényfelvásárlásba kezdett a tőzsdén.

Az Egyesült Államok új vezetése a Közel-Keleten is hallatja már a hangját, bár továbbra is Jeruzsálemet tekintik Izrael fővárosának, de a Golán-fennsík tekintetében már nem állnak egyöntetűen Izrael mellett. Igaz az is, most megint átalakulóban van a térség, mert például a szír elnök már nem használ egyértelműen elítélő hangokat a zsidó állammal szemben.

Visszatérve a magyar belpolitikára, az ellenzéki összefogás egyik pártjának, a Momentumnak a vezetője azt mondta, megállapodtak a határontúli magyarok szavazati jogának a kérdésében, ám erre nem sokkal rá, a DK egyik képviselője ezt cáfolta. Arra a kérdésre, hogy ezek után lehet-e ellenzéki egységről beszélni, a Nézőpont elemzője úgy felelt, ez a kérdés egy nagyon fontos töréspont az ellenzéken belül, mert például a DK konzekvensen azt mondja, vissza kell venni a szavazati jogot a határok másik oldalán élő magyaroktól, míg más pártok ezt nem így gondolják. Véleménye szerint nehezen elképzelhető, hogy az ellenzéki tárgyalások során a többi pártvezető ellentmondana Gyurcsány Ferencnek. De vannak más témák is, ahol vannak jelentős különbségek a pártok között, ami szinte természetes, hiszen a politikai paletta minden árnyalatát képviselik. Példaként hozta fel Erdélyi Rezső Krisztián a miniszterelnök bejelentését a 25 év alattiak adómentességéről, amit követően a jövőbe együtt kormányozni akaró ellenzék egyik pártja ostobaságnak nevezte a tervet, a másik pedig dicsérte ezt. Ha olyan kulcskérdésben, mint az adórendszer, nem tudnak megegyezni, akkor hogyan fognak együtt kormányozni – tette fel a kérdést.