Most nem a bizalom megléte, hiánya a probléma, hanem az, hogy nincs elegendő vakcina

Most nem a bizalom megléte, hiánya a probléma, hanem az, hogy nincs elegendő vakcina

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv megkereséseire is válaszolt. Szerkesztőségünk több témában is kíváncsi volt a kormány véleményére.

 

Jönnek-mennek a hírek a különböző vakcinák beérkezéséről, annak lassúságáról, hatásosságáról. Ezek igencsak foglalkoztatják a közvéleményt és úgy érzem, teljesen mindegy, hogy kinek a hibájából jött létre ez a helyzet, mert most már talán a védőoltásba vetett bizalom csökken.

A Heti Tv szerette volna megtudni, nem gondolja-e a kormány, hogy most kellene egy kampányt szervezni a védőoltások fontosságáról, esetleg azoknak a kötelezővé tételéről?

Gulyás Gergely megismételte, nem lesz kötelező a védőoltás, mindenki eldöntheti, hogy kíván-e védettségben részesülni, a kormány mindenkit biztat erre. Sajnálatos módon azonban most nem a bizalom megléte, hiánya a probléma, hanem az, hogy nincs elegendő vakcina.

A Heti Tv választ várt arra is, hogy mi várható a magyar-ukrán kapcsolatokban, amikor egyre inkább megy az üzengetés a két ország között?

A miniszter kijelentette, Magyarország a szomszédokkal szövetséges, baráti viszonyra törekszik, ám az is igaz, erre Ukrajna eddig nem adott sok reményt, de a kormány nem adja fel. Ugyanakkor nem dogja feladni az alaptételeit, a határon túl élő magyarság érdekeinek a védelmét, egyébként ezt a Velencei Bizottság is elismeri, amikor az ukrán oktatási és nyelvtörvény kapcsán emelte fel a szavát. Magyarország álláspontja változatlan, amíg ezekben a fontos kérdésekben nincs előrelépés, a kormány gátolni fogja Ukrajna NATO tagságát.

A közösségi média szabályozása kapcsán arra volt kíváncsi a Heti Tv, hogy melyik a hatásosabb megoldás, a többféle nemzeti szabályozás vagy az egységes európai?

Gulyás Gergely válaszában elmondta, az egységes európai szabályozás lenne a legjobb, de erre most nincs esély, ezért ki lehet jelenteni, a nemzeti szabályozás jobb, mint a semmi. Ezt nemcsak a magyar kormány ismerte fel, amikor Varga judit igazságügyi miniszter benyújt majd egy törvényjavaslatot ebben a témában, hanem Lengyelország is saját kezébe vette a szabályozást.  A miniszter hozzátette, ezekre azért van szükség, mert az alapvető liberális szemlélet szerint is a vélemények nyilvánításának korlátozására csak szélsőséges esetekben és csak az állam jogosult, magáncégek nem, ahol még bírósági felügyelet sem áll rendelkezésre.