Most jó és a jövőben is jó lesz a II. kerületben élni,

Most jó és a jövőben is jó lesz a kerületben élni,

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a városrész helyzetéről, a bevételek kieséséről, a szociális ellátásokról.

A polgármester beszélt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjáról, megjegyezve, a történelem borzalmaira úgy kell emlékezni, hogy a helyben történtekre emlékeznek, amikor a helyi történeteket úgy mutatják be, hogy a rémségek az egykori szomszédokkal történtek meg. Nemrégiben koszorúzták meg az embermentő Wallenberg szobrát, de mellette az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy a Széna téren Szenes Hannának is emléket állítanak. Őrsi Gergely kiemelte, nem csak egy hős volt a kivégzett Szenes Hanna, hanem egy olyan ember, akinek a művészetére is emlékezni kell.

A politikus beszélt a kormány döntéseiről, a pénzelvonásokról, mint kifejtette, egyben kell kezelni a járvány okozta gazdasági válság következményeit, valamint a kormányzati elvonásokat. Mert bár az idegenforgalmi adó tekintetében is lépett a kormányzat, de valószínűleg ettől függetlenül is igen kevés összeg folyt volna be a kerület kasszájába ebből. Összességében közel négy és félmilliárdos kiesést jelentenek a gazdasági nehézségek, valamint az elvonások. Ez az elfogadott költségvetés közel húsz százaléka. Ezek közé tartozik a például a gépjárműadó, a parkolási bevételek elvétele. Ez utóbbi kapcsán azt emelte ki a polgármester, érdemes arra gondolni, ez nem egy pénzszerzési lehetőség az önkormányzatnak, hanem egy forgalomszabályozási eszköz. Ezek a kiesések persze veszteséget jelentenek az önkormányzatnak, az meg különösen fájó, hogy a működési oldalt érintik a kiesések. Ugyanilyen probléma az iparűzési adó részleges elvétele, aminek a jelenleg nem megbecsült összegének a kiesése hatalmas kihívást jelent az önkormányzatok számára. Hozzátette, nagyon bízik a kerületi polgárokban, akik rájönnek, a kerületnek működnie kell.

A téli időszak kapcsán Őrsi Gergely elmondta, a kerület főútjai a főváros kezelésében vannak, már konzultáltak az útfenntartóval a szükséges úttisztítás miatt, hogy elsősorban az egészségügyi intézmények, iskolák, a főbb csomópontok környékén végezzenek síkosságmentesítést. Ugyanakkor azt is el kell érni, hogy mindenki tudja azt is, a közterületek tisztítása elsősorban a társasházak feladata, nekik kell az épületek előtti útszakaszokat biztonságossá tenni.

A polgármester szerint most jó és a jövőben is jó lesz a kerületben élni, aminek a különlegességét többek között az is adja, hogy itt él a legtöbb időskorú, de a legtöbb fiatal is. Az idősebb korosztály ellátása egy kiemelt feladat, erre mindig is lesznek források, hozzátette, ezt a járvány ideje alatt is megtették, amikor is kiderült, hogy a leggazdagabbnak gondolt kerület lakói közül milyen sokan fordultak szociális támogatásért az önkormányzathoz. Persze köztük nem csak idősek voltak, hanem fiatalok, középkorúak, akik éppen a pandémia miatt kerültek rossz helyzetbe. A kérelmezőknek bérkiegészítő, lakhatási támogatást adtak, de mellette egy szociális csomagot is összerakott a kerület.